Zrób sok na odporność z jednego składnika. Działa lepiej niż drogie syropy z apteki

Jedno warzywo — dziesiątki korzyści. Tyle w wielkim skrócie można napisać o domowym soku z buraka, który przygotujesz w kilka chwil, a kosztował cię będzie tyle, co nic. To coś więcej niż medycyna naturalna. To udowodnione naukowo wsparcie dla organizmu.

Sok na odpornośćSok na odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillaechoes

Jest niskokaloryczny, bardzo zdrowy i w dużej mierze niedoceniany. Burak to warzywo, po które powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż mamy to w zwyczaju. Serwowanie go sobie i domownikom jedynie jako sporadyczny dodatek do kotleta to wielka strata dla organizmu i warto ten zwyczaj zintensyfikować. Jak? Jest na to prosty sposób: przyrządzając z buraka sok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Jedno warzywo, wiele korzyści

Buraki powinny stać się stałym bywalcem diety niemal każdego z nas. Co prawda istnieje kilka przeciwwskazań do regularnego sięgania po te warzywa (dna moczanowa, kamica nerkowa, reumatyzm, hipotonia, cukrzyca), ale ogólny rozrachunek wychodzi bardzo pozytywnie. Czytaj więc uważnie dalej, bo warto.

Rozmawiając o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych buraków, nie sposób nie zacząć od podstawy, czyli imponującej zawartości witamin i minerałów. Mamy tu m.in. cynk, żelazo, magnez, fosfor, sód i potas, a także witaminy A, B, C, E i K. Sporo tego? Spokojnie, dopiero się rozkręcamy.

Z najbardziej godnych uwagi składników buraków warto wymienić dwie substancje: betainę i cholinę. Są to związki chemiczne należące do antocyjanów, czyli naturalnych barwników. To właśnie im buraki zawdzięczają swój wyjątkowy kolor, a my — korzyści dla zdrowia. Mają dobroczynny wpływ na wątrobę, bo pobudzają jej działanie i regenerację. Dodatkowo wspierają ogólną odporność, a według niektórych źródeł wykazują również cechy antynowotworowe.  

Sok z buraka — warto go niego sięgać
Sok z buraka — warto go niego sięgać © canva.com

Sok z buraków na zdrowie

Warto zaznaczyć, że chcąc korzystać z cudownych właściwości buraków, dobrze jest spożywać je na surowo. Obróbka termiczna jest dozwolona, ale jeśli już, to najlepiej zrobić to w piekarniku (ze skórkami), niż poprzez gotowanie. Mimo wszystko sok okazuje się tu najskuteczniejszym rozwiązaniem.

Sok z buraka najlepiej jest przygotować w sokowirówce. Obrane i umyte warzywa można zmielić same lub z dodatkiem np. jabłka albo marchewki. Goryczkę buraków skutecznie stłumią również zioła (bazylia, mięta) i cytrusy: cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. To zresztą dobra okazja, żeby "dopieścić" sok z buraka dodatkowymi walorami odżywczymi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości