Zrób sok na odporność z jednego składnika. Działa lepiej niż drogie syropy z apteki
Jedno warzywo — dziesiątki korzyści. Tyle w wielkim skrócie można napisać o domowym soku z buraka, który przygotujesz w kilka chwil, a kosztował cię będzie tyle, co nic. To coś więcej niż medycyna naturalna. To udowodnione naukowo wsparcie dla organizmu.
Jest niskokaloryczny, bardzo zdrowy i w dużej mierze niedoceniany. Burak to warzywo, po które powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż mamy to w zwyczaju. Serwowanie go sobie i domownikom jedynie jako sporadyczny dodatek do kotleta to wielka strata dla organizmu i warto ten zwyczaj zintensyfikować. Jak? Jest na to prosty sposób: przyrządzając z buraka sok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś
Jedno warzywo, wiele korzyści
Buraki powinny stać się stałym bywalcem diety niemal każdego z nas. Co prawda istnieje kilka przeciwwskazań do regularnego sięgania po te warzywa (dna moczanowa, kamica nerkowa, reumatyzm, hipotonia, cukrzyca), ale ogólny rozrachunek wychodzi bardzo pozytywnie. Czytaj więc uważnie dalej, bo warto.
Rozmawiając o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych buraków, nie sposób nie zacząć od podstawy, czyli imponującej zawartości witamin i minerałów. Mamy tu m.in. cynk, żelazo, magnez, fosfor, sód i potas, a także witaminy A, B, C, E i K. Sporo tego? Spokojnie, dopiero się rozkręcamy.
Z najbardziej godnych uwagi składników buraków warto wymienić dwie substancje: betainę i cholinę. Są to związki chemiczne należące do antocyjanów, czyli naturalnych barwników. To właśnie im buraki zawdzięczają swój wyjątkowy kolor, a my — korzyści dla zdrowia. Mają dobroczynny wpływ na wątrobę, bo pobudzają jej działanie i regenerację. Dodatkowo wspierają ogólną odporność, a według niektórych źródeł wykazują również cechy antynowotworowe.
Sok z buraków na zdrowie
Warto zaznaczyć, że chcąc korzystać z cudownych właściwości buraków, dobrze jest spożywać je na surowo. Obróbka termiczna jest dozwolona, ale jeśli już, to najlepiej zrobić to w piekarniku (ze skórkami), niż poprzez gotowanie. Mimo wszystko sok okazuje się tu najskuteczniejszym rozwiązaniem.
Sok z buraka najlepiej jest przygotować w sokowirówce. Obrane i umyte warzywa można zmielić same lub z dodatkiem np. jabłka albo marchewki. Goryczkę buraków skutecznie stłumią również zioła (bazylia, mięta) i cytrusy: cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. To zresztą dobra okazja, żeby "dopieścić" sok z buraka dodatkowymi walorami odżywczymi!