PrzepisDietaZrób sok na odporność z jednego składnika. Działa lepiej niż drogie syropy z apteki

Zrób sok na odporność z jednego składnika. Działa lepiej niż drogie syropy z apteki

Sok na odporność
Sok na odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillaechoes
05.09.2023 17:27

Jedno warzywo — dziesiątki korzyści. Tyle w wielkim skrócie można napisać o domowym soku z buraka, który przygotujesz w kilka chwil, a kosztował cię będzie tyle, co nic. To coś więcej niż medycyna naturalna. To udowodnione naukowo wsparcie dla organizmu.

Jest niskokaloryczny, bardzo zdrowy i w dużej mierze niedoceniany. Burak to warzywo, po które powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż mamy to w zwyczaju. Serwowanie go sobie i domownikom jedynie jako sporadyczny dodatek do kotleta to wielka strata dla organizmu i warto ten zwyczaj zintensyfikować. Jak? Jest na to prosty sposób: przyrządzając z buraka sok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedno warzywo, wiele korzyści

Buraki powinny stać się stałym bywalcem diety niemal każdego z nas. Co prawda istnieje kilka przeciwwskazań do regularnego sięgania po te warzywa (dna moczanowa, kamica nerkowa, reumatyzm, hipotonia, cukrzyca), ale ogólny rozrachunek wychodzi bardzo pozytywnie. Czytaj więc uważnie dalej, bo warto.

Rozmawiając o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych buraków, nie sposób nie zacząć od podstawy, czyli imponującej zawartości witamin i minerałów. Mamy tu m.in. cynk, żelazo, magnez, fosfor, sód i potas, a także witaminy A, B, C, E i K. Sporo tego? Spokojnie, dopiero się rozkręcamy.

Z najbardziej godnych uwagi składników buraków warto wymienić dwie substancje: betainę i cholinę. Są to związki chemiczne należące do antocyjanów, czyli naturalnych barwników. To właśnie im buraki zawdzięczają swój wyjątkowy kolor, a my — korzyści dla zdrowia. Mają dobroczynny wpływ na wątrobę, bo pobudzają jej działanie i regenerację. Dodatkowo wspierają ogólną odporność, a według niektórych źródeł wykazują również cechy antynowotworowe.  

Sok z buraka — warto go niego sięgać
Sok z buraka — warto go niego sięgać © canva.com

Sok z buraków na zdrowie

Warto zaznaczyć, że chcąc korzystać z cudownych właściwości buraków, dobrze jest spożywać je na surowo. Obróbka termiczna jest dozwolona, ale jeśli już, to najlepiej zrobić to w piekarniku (ze skórkami), niż poprzez gotowanie. Mimo wszystko sok okazuje się tu najskuteczniejszym rozwiązaniem.

Sok z buraka najlepiej jest przygotować w sokowirówce. Obrane i umyte warzywa można zmielić same lub z dodatkiem np. jabłka albo marchewki. Goryczkę buraków skutecznie stłumią również zioła (bazylia, mięta) i cytrusy: cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. To zresztą dobra okazja, żeby "dopieścić" sok z buraka dodatkowymi walorami odżywczymi!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także