Zupa inna niż wszystkie. Ma kremową konsystencję i niepowtarzalny smak
Chowder z łososiem to zupa, o której mało kto słyszał. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że szybko się od niej uzależnisz. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
07.09.2023 | aktual.: 07.09.2023 14:02
Pierwsze wzmianki o zupie pochodzą z XIX wieku. W tamtym okresie przygotowywano ją w Nowej Anglii (region USA). Samo określenie chowder pochodzi z języka francuskiego. Wywodzi się ze słowa chaudière, które po prostu oznacza kociołek. Chowder z łososiem to ulubiona zupa wielu Amerykanów, jest sycąca i niesamowicie aromatyczna. Zawiera owoce morza, ziemniaki, ryby oraz kukurydzę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić aromatyczny chowder z łososiem?
Przygotowanie takiej zupy nie jest to wcale trudne. Na liście potrzebnych składników znajdują się:
- 450 g świeżego łososia,
- 4 łyżki masła,
- 3 posiekane cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 duże marchewki,
- 10 ziemniaków,
- 4 łodygi selera,
- 5 szklanek bulionu warzywnego,
- szklanka mleka 3,2 proc.,
- 250 g śmietany 18 proc.,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- puszka kukurydzy,
- łyżeczka soli morskiej, pieprzu i tymianku,
- garść natki pietruszki,
- 3/4 szklanki białego wina,
- oliwa.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego oliwę. Wymieszaj i podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę.
- Od razu po tym dorzuć pokrojone w plastry marchew, łodygi selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Dolej łyżkę oliwy i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlej wino i gotuj przez trzy minuty.
- Posyp całość mąką, a następnie dolej bulion. Dopraw zupę.
- Doprowadź danie do wrzenia i od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 15 minut. W tym czasie warzywa staną się miękkie.
- Dodaj pokrojonego na kawałki łososia. Gotuj potrawę przez kolejne 8 minut (łosoś powinien się rozpadać, gdy włożysz w niego widelec).
- W następnym etapie dolej mleko i śmietanę. Po kilku minutach dorzuć kukurydzę i natkę pietruszki. Zamieszaj. Chowder z łososiem jest już gotowy.