PrzepisZupyZupa inna niż wszystkie. Ma kremową konsystencję i niepowtarzalny smak

Zupa inna niż wszystkie. Ma kremową konsystencję i niepowtarzalny smak

Chowder z łososiem
Chowder z łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.09.2023 11:31, aktual.: 07.09.2023 14:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chowder z łososiem to zupa, o której mało kto słyszał. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że szybko się od niej uzależnisz. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Pierwsze wzmianki o zupie pochodzą z XIX wieku. W tamtym okresie przygotowywano ją w Nowej Anglii (region USA). Samo określenie chowder pochodzi z języka francuskiego. Wywodzi się ze słowa chaudière, które po prostu oznacza kociołek. Chowder z łososiem to ulubiona zupa wielu Amerykanów, jest sycąca i niesamowicie aromatyczna. Zawiera owoce morza, ziemniaki, ryby oraz kukurydzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić aromatyczny chowder z łososiem?

Przygotowanie takiej zupy nie jest to wcale trudne. Na liście potrzebnych składników znajdują się:

  • 450 g świeżego łososia,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 posiekane cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 duże marchewki,
  • 10 ziemniaków,
  • 4 łodygi selera,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego,
  • szklanka mleka 3,2 proc.,
  • 250 g śmietany 18 proc.,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżeczka soli morskiej, pieprzu i tymianku,
  • garść natki pietruszki,
  • 3/4 szklanki białego wina,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego oliwę. Wymieszaj i podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę.
  2. Od razu po tym dorzuć pokrojone w plastry marchew, łodygi selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Dolej łyżkę oliwy i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlej wino i gotuj przez trzy minuty.
  5. Posyp całość mąką, a następnie dolej bulion. Dopraw zupę.
  6. Doprowadź danie do wrzenia i od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 15 minut. W tym czasie warzywa staną się miękkie.
  7. Dodaj pokrojonego na kawałki łososia. Gotuj potrawę przez kolejne 8 minut (łosoś powinien się rozpadać, gdy włożysz w niego widelec).
  8. W następnym etapie dolej mleko i śmietanę. Po kilku minutach dorzuć kukurydzę i natkę pietruszki. Zamieszaj. Chowder z łososiem jest już gotowy.
Chowder z łososiem
Chowder z łososiem© Adobe Stock
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także