Ma jeszcze lepszy smak niż rosół. Jedna z najzdrowszych zup na świecie
W Polsce króluje rosół, w Chinach Dàn Huā Tāng. To zupa jajeczna, która wzmacnia i nawadnia organizm. Ponadto pomoże w walce z gorączką. Nie dość, że ma wiele właściwości zdrowotnych, to jeszcze bardzo łatwo ją przygotować. Zrobimy ją w dosłownie 15 minut.
06.09.2023 06:35
Chińska mitologia jest jedną z najciekawszych. Według legend ziemia powstała z... jajka. Bóg Pangu wykluł się z niego, rozbijając skorupę siekierą. Te utworzyły niebo i ziemię. Dlatego też jajko jest ważne dla Chińczyków. Jedzą je od kilku tysięcy lat. W tamtejszych rejonach już w 1400 roku p.n.e. ptactwo było już udomowione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To idealna zupa na przeziębienie
Dàn Huā Tāng wykorzystywana jest w chińskiej medycynie ludowej od wieków. Zawiera imbir, który ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Ponadto wspomaga pocenie się organizmu, dzięki czemu szybciej wychodzimy z choroby. Oprócz tego w zupie mamy czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia naszą odporność, a dodatkowo pomaga pozbyć się bakterii.
Jak zrobić chińską zupę jajeczną?
Składniki:
- litr bulionu warzywnego,
- dwa jajka,
- łyżeczka kurkumy,
- kawałek imbiru,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę w garnku. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Posiekaj także imbir i czosnek. Wszystkie składniki wrzuć do oleju. Chwilę podsmażaj.
- Mieszaj co jakiś czas, dorzuć też kurkumę. Ponownie wymieszaj, a następnie wlej bulion.
- Zupę gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Wbij obydwa jajka do miseczki. Roztrzep je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
- Wlej masę jajeczną do gotującej się zupy i energicznie wymieszaj.
Zobacz także
Dàn Huā Tāng możecie wzbogacić warzywami oraz innymi składnikami. Dobrym pomysłem jest zagęszczenie jej skrobią kukurydzianą. Świetnie sprawdzą się:
- wodorosty nori,
- pomidory,
- szpinak,
- krewetki,
- kukurydza,
- groszek.