PrzepisZupyMa jeszcze lepszy smak niż rosół. Jedna z najzdrowszych zup na świecie

Ma jeszcze lepszy smak niż rosół. Jedna z najzdrowszych zup na świecie

Chińska zupa jajeczna
Chińska zupa jajeczna
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
06.09.2023 06:35

W Polsce króluje rosół, w Chinach Dàn Huā Tāng. To zupa jajeczna, która wzmacnia i nawadnia organizm. Ponadto pomoże w walce z gorączką. Nie dość, że ma wiele właściwości zdrowotnych, to jeszcze bardzo łatwo ją przygotować. Zrobimy ją w dosłownie 15 minut.

Chińska mitologia jest jedną z najciekawszych. Według legend ziemia powstała z... jajka. Bóg Pangu wykluł się z niego, rozbijając skorupę siekierą. Te utworzyły niebo i ziemię. Dlatego też jajko jest ważne dla Chińczyków. Jedzą je od kilku tysięcy lat. W tamtejszych rejonach już w 1400 roku p.n.e. ptactwo było już udomowione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To idealna zupa na przeziębienie

Dàn Huā Tāng wykorzystywana jest w chińskiej medycynie ludowej od wieków. Zawiera imbir, który ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Ponadto wspomaga pocenie się organizmu, dzięki czemu szybciej wychodzimy z choroby. Oprócz tego w zupie mamy czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia naszą odporność, a dodatkowo pomaga pozbyć się bakterii.

Jak zrobić chińską zupę jajeczną?

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego,
  • dwa jajka,
  • łyżeczka kurkumy,
  • kawałek imbiru,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę w garnku. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Posiekaj także imbir i czosnek. Wszystkie składniki wrzuć do oleju. Chwilę podsmażaj.
  2. Mieszaj co jakiś czas, dorzuć też kurkumę. Ponownie wymieszaj, a następnie wlej bulion.
  3. Zupę gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Wbij obydwa jajka do miseczki. Roztrzep je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
  5. Wlej masę jajeczną do gotującej się zupy i energicznie wymieszaj.

Dàn Huā Tāng możecie wzbogacić warzywami oraz innymi składnikami. Dobrym pomysłem jest zagęszczenie jej skrobią kukurydzianą. Świetnie sprawdzą się:

  • wodorosty nori,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • krewetki,
  • kukurydza,
  • groszek.
Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także