Kucharki w szkolnych stołówkach gotowały ją co tydzień. Dziś żadne dziecko by nie tknęło
Potrawka z kurczaka była kiedyś hitem szkolnych stołówek. Kolejki dzieciaków ustawiały się do pań kucharek, by skosztować tego dania. Podawalo się je z ryżem oraz gotowaną marchewką. Potrawa wywoływała najróżniejsze uczucia. Albo się ją kochało, albo nienawidziło. Dziś mało kto o niej pamięta.
04.09.2023 16:25
Potrawka z kurczaka w czasach PRL-u była jednym z najpopularniejszych dań. Nie mogło jej zabraknąć w szkolnej stołówce. Bardzo łatwo i szybko je przygotować, więc kucharki nie miały problemy z gotowaniem jej. Ponadto można wykorzystać mięso z rosołu, więc część roboty już nam odejdzie. Najczęściej podajemy potrawkę z ryżem i różnymi dodatkami, jak zasmażana marchewka lub groszek z marchewką. Możemy te składniki zastąpić na przykład kaszą, makaronem lub purée ziemniaczanym. Zamiast marchewki warto zaserwować ulubioną surówkę. To również nada potrawce ciekawego smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Ameryce funkcjonuje bardzo podobna wersja, nazywa się ona "chicken and dumplings". Mięso z kurczaka podaje się w towarzystwie klusek z mąki i masła oraz specjalnie przygotowywanego bulionu.
Potrawka z kurczaka - przepis
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- dwa udka z kurczaka,
- cebula,
- 100 gramów ryżu,
- 100 gramów masła,
- 50 gramów mąki,
- 50 mililitrów śmietany,
- 200 mililitrów bulionu,
- sok z cytryny,
- majeranek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Mięso dość drobno pokrój. Pozbądź się kości i zanieczyszczeń.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i duś przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Ustaw małą moc palnika.
- Dodaj wcześniej pokrojone mięso i wymieszaj wszystko dokładnie.
- W drugim garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę, śmietanę oraz sok z cytryny. Na koniec wlej bulion. Mieszaj, dopóki sos będzie miał odpowiednio gładką konsystencję.
- Do masy wrzuć mięso z cebulą, natkę pietruszki oraz majeranek.
- Przez jeszcze chwilkę duś na małym ogniu, by smaki składników połączyły się ze sobą.
- Na sam koniec dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Potrawka z kurczakiem najlepiej smakuje w tradycyjnej wersji, czyli z dodatkiem ryżu.