Kucharki w szkolnych stołówkach gotowały ją co tydzień. Dziś żadne dziecko by nie tknęło
Potrawka z kurczaka była kiedyś hitem szkolnych stołówek. Kolejki dzieciaków ustawiały się do pań kucharek, by skosztować tego dania. Podawalo się je z ryżem oraz gotowaną marchewką. Potrawa wywoływała najróżniejsze uczucia. Albo się ją kochało, albo nienawidziło. Dziś mało kto o niej pamięta.
Potrawka z kurczaka w czasach PRL-u była jednym z najpopularniejszych dań. Nie mogło jej zabraknąć w szkolnej stołówce. Bardzo łatwo i szybko je przygotować, więc kucharki nie miały problemy z gotowaniem jej. Ponadto można wykorzystać mięso z rosołu, więc część roboty już nam odejdzie. Najczęściej podajemy potrawkę z ryżem i różnymi dodatkami, jak zasmażana marchewka lub groszek z marchewką. Możemy te składniki zastąpić na przykład kaszą, makaronem lub purée ziemniaczanym. Zamiast marchewki warto zaserwować ulubioną surówkę. To również nada potrawce ciekawego smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego
W Ameryce funkcjonuje bardzo podobna wersja, nazywa się ona "chicken and dumplings". Mięso z kurczaka podaje się w towarzystwie klusek z mąki i masła oraz specjalnie przygotowywanego bulionu.
Potrawka z kurczaka - przepis
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- dwa udka z kurczaka,
- cebula,
- 100 gramów ryżu,
- 100 gramów masła,
- 50 gramów mąki,
- 50 mililitrów śmietany,
- 200 mililitrów bulionu,
- sok z cytryny,
- majeranek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Mięso dość drobno pokrój. Pozbądź się kości i zanieczyszczeń.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i duś przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Ustaw małą moc palnika.
- Dodaj wcześniej pokrojone mięso i wymieszaj wszystko dokładnie.
- W drugim garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę, śmietanę oraz sok z cytryny. Na koniec wlej bulion. Mieszaj, dopóki sos będzie miał odpowiednio gładką konsystencję.
- Do masy wrzuć mięso z cebulą, natkę pietruszki oraz majeranek.
- Przez jeszcze chwilkę duś na małym ogniu, by smaki składników połączyły się ze sobą.
- Na sam koniec dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Potrawka z kurczakiem najlepiej smakuje w tradycyjnej wersji, czyli z dodatkiem ryżu.