PrzepisDania mięsneKucharki w szkolnych stołówkach gotowały ją co tydzień. Dziś żadne dziecko by nie tknęło

Kucharki w szkolnych stołówkach gotowały ją co tydzień. Dziś żadne dziecko by nie tknęło

Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.09.2023 16:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Potrawka z kurczaka była kiedyś hitem szkolnych stołówek. Kolejki dzieciaków ustawiały się do pań kucharek, by skosztować tego dania. Podawalo się je z ryżem oraz gotowaną marchewką. Potrawa wywoływała najróżniejsze uczucia. Albo się ją kochało, albo nienawidziło. Dziś mało kto o niej pamięta.

Potrawka z kurczaka w czasach PRL-u była jednym z najpopularniejszych dań. Nie mogło jej zabraknąć w szkolnej stołówce. Bardzo łatwo i szybko je przygotować, więc kucharki nie miały problemy z gotowaniem jej. Ponadto można wykorzystać mięso z rosołu, więc część roboty już nam odejdzie. Najczęściej podajemy potrawkę z ryżem i różnymi dodatkami, jak zasmażana marchewka lub groszek z marchewką. Możemy te składniki zastąpić na przykład kaszą, makaronem lub purée ziemniaczanym. Zamiast marchewki warto zaserwować ulubioną surówkę. To również nada potrawce ciekawego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W Ameryce funkcjonuje bardzo podobna wersja, nazywa się ona "chicken and dumplings". Mięso z kurczaka podaje się w towarzystwie klusek z mąki i masła oraz specjalnie przygotowywanego bulionu.

Potrawka z kurczaka - przepis

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

  • dwa udka z kurczaka,
  • cebula,
  • 100 gramów ryżu,
  • 100 gramów masła,
  • 50 gramów mąki,
  • 50 mililitrów śmietany,
  • 200 mililitrów bulionu,
  • sok z cytryny,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
Potrawka z kurczakiem
Potrawka z kurczakiem© Adobe Stock | FomaA

Sposób wykonania:


  1. Mięso dość drobno pokrój. Pozbądź się kości i zanieczyszczeń.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i duś przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Ustaw małą moc palnika.
  3. Dodaj wcześniej pokrojone mięso i wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. W drugim garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę, śmietanę oraz sok z cytryny. Na koniec wlej bulion. Mieszaj, dopóki sos będzie miał odpowiednio gładką konsystencję.
  5. Do masy wrzuć mięso z cebulą, natkę pietruszki oraz majeranek.
  6. Przez jeszcze chwilkę duś na małym ogniu, by smaki składników połączyły się ze sobą.
  7. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem według uznania.
  8. Potrawka z kurczakiem najlepiej smakuje w tradycyjnej wersji, czyli z dodatkiem ryżu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także