Niewiele osób sięga po ten rodzaj kaszy. Błąd, jest lekkostrawna i bardzo zdrowa

Wielu z nas nie jest zbyt zaznajomionych z kaszą kukurydzianą, która może zaskoczyć swoim smakiem i korzyściami zdrowotnymi. To bezglutenowe źródło węglowodanów i wartości odżywczych, które jest nie tylko lekkostrawne, ale także bogate w antyoksydanty.

Kasza kukurydzianaKasza kukurydziana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quinvastock
Marcin Michałowski

Kasza kukurydziana ma wiele zastosowań na całym świecie. Włosi często serwują ją z serem i sosami, w Ameryce Środkowej i Południowej jest używana do przygotowania tortilli, a w kuchni rumuńskiej robi się z niej mamałygę. W Polsce jednak stanowi ona zaledwie niewielką część diety, wybiera ją jedynie 4 proc. Polaków. To duże niedocenienie tego produktu, który ma wiele do zaoferowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Kasza kukurydziana: Dobra dla wszystkich grup wiekowych

Kasza kukurydziana jest jednym z niewielu produktów, które można podawać już od pierwszych miesięcy życia. Jest idealnym źródłem węglowodanów dla dzieci, ale jej zalety docenią także osoby dorosłe, zwłaszcza te, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego. To interesująca pozycja, którą warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Bezglutenowa i wartościowa

Najważniejszą zaletą kaszy kukurydzianej jest brak glutenu. Dlatego jest odpowiednia dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu oraz alergią na ten składnik. Kasza ta jest także bogatym źródłem węglowodanów, stanowiących aż 90 procent jej składu. Sto gramów kaszy dostarcza około 370 kalorii, co sprawia, że dania przyrządzone z jej udziałem dają długotrwałe uczucie sytości.

Pełna Antyoksydantów

Kasza kukurydziana jest również bogata w antyoksydanty. Zawiera selen, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i działa jako przeciwutleniacz, pomagając w zwalczaniu wolnych rodników. Dodatkowo, β-karoten, witamina E i luteina to składniki, które również posiadają silne właściwości antyoksydacyjne.

Dla zdrowia skóry i wzroku

β-karoten, znany również jako prowitamina A, wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina E, nazywana "witaminą młodości i płodności," odgrywa istotną rolę w procesie owulacji, produkcji nasienia i rozwoju komórek jajowych, a także opóźnia procesy starzenia się skóry. Luteina działa jak parasol ochronny dla narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Kasza kukurydziana w diecie

Dzięki swojemu lekkostrawnemu charakterowi i jaskrawemu żółtemu kolorowi, jest świetną opcją dla dzieci. Zaleca się ją także osobom z problemami trawiennymi, takim jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).

Kasza kukurydziana, często nazywana polentą, otrzymywana jest z obłuskanego i połamanego ziarna kukurydzy. Może być używana do przyrządzania dań zarówno słodkich, jak i słonych. Jest drobna, łatwa w przygotowaniu i rzadko wywołuje alergie.

Dzięki swoim właściwościom wspiera odporność, rozwój dziecka oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Można przygotowywać ją na różne sposoby, co czyni ją wszechstronnym składnikiem w naszej kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"