Babcia zawsze dodaje do mielonych. To dlatego smakują obłędnie

Wydaje nam się, że kotlety mielone nie mogą już być lepsze. Mamy idealny przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że możemy jeszcze bardziej wszystko urozmaicić. Babcie mają swoje sposoby na to. Wystarczy, że dodamy jeden składnik.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały minionego roku.

Babcie zawsze dodają coś ciekawego do mielonego. Jednym z najciekawszych dodatków jest... czosnek. Warzywo to ma wiele właściwości odżywczych, a dodatkowo posiada wiele walorów smakowych. Ponadto jest takim naturalnym antybiotykiem, więc dodanie go przynosi same zalety. Dzięki niemu kotlety mielone wejdą na zupełnie inny poziom. Jak raz spróbujesz, nigdy nie przestaniesz go dodawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Kotlety mielone z czosnkiem. Jak je zrobić?

Wszyscy chyba znamy tradycyjny przepis. Wiemy, jak przyrządzić kotlety mielone i co zrobić, by się nie rozpadały. Największym problemem jest odpowiednie doprawienie. Nie zawsze nam to wychodzi. Czasem mielone mięso jest zbyt łagodne, innym razem przesadzamy z dodatkiem soli i pieprzu. Z tym przepisem nasz problem szybko zniknie.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • drobna cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 30 g tartej bułki,
  • duże jajko,
  • łyżeczka łagodnej musztardy,
  • olej rzepakowy,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Kotlety mielone
Kotlety mielone © Flickr

Oto instrukcja przygotowania kotletów mielonych:

  1. Włóż mielone mięso do dużej miski, dodaj do niego bułkę tartą oraz musztardę.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Wrzuć do mięsa i wbij także jedno jajko.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dłonią, by połączyły się ze sobą. W międzyczasie dodaj też sól oraz pieprz.
  4. Zacznij wyrabiać lekko spłaszczone kotlety. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny zyskać złoty kolor.
  5. Gotowe kotlety mielone połóż na ręczniku papierowym i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy już nie będą takie tłuste, poukładaj je na talerzu.

Podawaj je z ulubioną surówką (świetnie będzie komponować się taka delikatna z marchewki i koperkiem lub klasyczna z kapusty pekińskiej i majonezu) oraz ziemniakami z wody. Dobrym pomysłem będzie także kasza lub ryż z sosem. Wszystko zależy od ciebie.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom