PrzepisDania mięsneBabcia zawsze dodaje do mielonych. To dlatego smakują obłędnie

Babcia zawsze dodaje do mielonych. To dlatego smakują obłędnie

Kotlety mielone
Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.09.2023 13:02, aktualizacja: 05.01.2024 17:30

Wydaje nam się, że kotlety mielone nie mogą już być lepsze. Mamy idealny przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że możemy jeszcze bardziej wszystko urozmaicić. Babcie mają swoje sposoby na to. Wystarczy, że dodamy jeden składnik.

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały minionego roku.

Babcie zawsze dodają coś ciekawego do mielonego. Jednym z najciekawszych dodatków jest... czosnek. Warzywo to ma wiele właściwości odżywczych, a dodatkowo posiada wiele walorów smakowych. Ponadto jest takim naturalnym antybiotykiem, więc dodanie go przynosi same zalety. Dzięki niemu kotlety mielone wejdą na zupełnie inny poziom. Jak raz spróbujesz, nigdy nie przestaniesz go dodawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z czosnkiem. Jak je zrobić?

Wszyscy chyba znamy tradycyjny przepis. Wiemy, jak przyrządzić kotlety mielone i co zrobić, by się nie rozpadały. Największym problemem jest odpowiednie doprawienie. Nie zawsze nam to wychodzi. Czasem mielone mięso jest zbyt łagodne, innym razem przesadzamy z dodatkiem soli i pieprzu. Z tym przepisem nasz problem szybko zniknie.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • drobna cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 30 g tartej bułki,
  • duże jajko,
  • łyżeczka łagodnej musztardy,
  • olej rzepakowy,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Kotlety mielone
Kotlety mielone© Flickr

Oto instrukcja przygotowania kotletów mielonych:

  1. Włóż mielone mięso do dużej miski, dodaj do niego bułkę tartą oraz musztardę.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Wrzuć do mięsa i wbij także jedno jajko.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dłonią, by połączyły się ze sobą. W międzyczasie dodaj też sól oraz pieprz.
  4. Zacznij wyrabiać lekko spłaszczone kotlety. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny zyskać złoty kolor.
  5. Gotowe kotlety mielone połóż na ręczniku papierowym i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy już nie będą takie tłuste, poukładaj je na talerzu.

Podawaj je z ulubioną surówką (świetnie będzie komponować się taka delikatna z marchewki i koperkiem lub klasyczna z kapusty pekińskiej i majonezu) oraz ziemniakami z wody. Dobrym pomysłem będzie także kasza lub ryż z sosem. Wszystko zależy od ciebie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także