InspiracjeTe drobne ziarenka przypominają ryż. Prawie nie mają kalorii

Te drobne ziarenka przypominają ryż. Prawie nie mają kalorii

Ten przepis warto wcielić w życie, zwłaszcza wtedy, gdy zależy ci na nienagannej sylwetce. Niewiele kalorii, sporo błonnika pokarmowego, i beta-karoten to jedynie część zalet... ryżu z kalafiora!

Ryż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzających
Ryż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzających
Źródło zdjęć: © canva.com

08.09.2023 09:20

Kalafior nie należy być może do najpopularniejszych wśród Polaków warzyw, ale wraz z rozwojem świadomości żywieniowej, ten trend wydaje się zmieniać. Wraz ze spadkiem zainteresowania zupą kalafiorową (czego akurat zupełnie nie rozumiemy) wzrasta przychylność do innych dań z tego warzywa.

Różyczki kalafiora w panierce, placki czy wegańskie burgery coraz częściej pojawiają się w jadłospisie wielu osób, i to nie tylko tych, którzy postawili na dietę bezmięsną. To dobre wieści, bo kalafior jest warzywem wykazującym liczne właściwości prozdrowotne. Zrobienie więc z niego ryżu — spokojnie, zaraz wszystko wyjaśnimy — zdaje się więc być doskonałym pomysłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryż z kalafiora — o co w tym chodzi?

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera jedynie około 20 kcal na 100 gramów produktu. Co więcej, przepełniony jest błonnikiem pokarmowym, dzięki któremu pozostajemy dłużej syci, a nasze jelita funkcjonują prawidłowo. Beta-karoten tymczasem pozwala nam dobrze widzieć, zachować odporność i nienaganny stan włosów i paznokci.

Trudno więc nie dostrzec pozytywnych funkcji, jakie kalafior spełnia w ramach zdrowia i estetyki. A jednak spożywanie go pod postacią smażonych różyczek czy placków nie wszystkim może odpowiadać. W takich sytuacjach najgorsze, co można zrobić, to zrezygnowanie z tego warzywa. Zamiast tego wypróbuj jeszcze jeden sposób podania kalafiora: zrobienie z niego ryżu.

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Jak zrobić ryż z kalafiora?© canva.com

Drobinek kalafiora można użyć do stworzenia aromatycznego risotto, ale nie tylko. Kalafiorowy ryż będzie też cudownym składnikiem sałatek, doskonale komponującym się nie tylko z innymi warzywami, ale również chudym mięsem. Jak go przygotować? To banalnie proste.

Jak przygotować ryż z kalafiora?

Z jednego średniej wielkości kalafiora usuń liście i wytnij głąb. Podziel go na różyczki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Powstałe drobinki przypominające ryż przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp przyprawami — na przykład suszoną kolendrą — i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. To tyle! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie