Te drobne ziarenka przypominają ryż. Prawie nie mają kalorii

Ten przepis warto wcielić w życie, zwłaszcza wtedy, gdy zależy ci na nienagannej sylwetce. Niewiele kalorii, sporo błonnika pokarmowego, i beta-karoten to jedynie część zalet... ryżu z kalafiora!

Ryż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzającychRyż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzających
Źródło zdjęć: © canva.com

Kalafior nie należy być może do najpopularniejszych wśród Polaków warzyw, ale wraz z rozwojem świadomości żywieniowej, ten trend wydaje się zmieniać. Wraz ze spadkiem zainteresowania zupą kalafiorową (czego akurat zupełnie nie rozumiemy) wzrasta przychylność do innych dań z tego warzywa.

Różyczki kalafiora w panierce, placki czy wegańskie burgery coraz częściej pojawiają się w jadłospisie wielu osób, i to nie tylko tych, którzy postawili na dietę bezmięsną. To dobre wieści, bo kalafior jest warzywem wykazującym liczne właściwości prozdrowotne. Zrobienie więc z niego ryżu — spokojnie, zaraz wszystko wyjaśnimy — zdaje się więc być doskonałym pomysłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Ryż z kalafiora — o co w tym chodzi?

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera jedynie około 20 kcal na 100 gramów produktu. Co więcej, przepełniony jest błonnikiem pokarmowym, dzięki któremu pozostajemy dłużej syci, a nasze jelita funkcjonują prawidłowo. Beta-karoten tymczasem pozwala nam dobrze widzieć, zachować odporność i nienaganny stan włosów i paznokci.

Trudno więc nie dostrzec pozytywnych funkcji, jakie kalafior spełnia w ramach zdrowia i estetyki. A jednak spożywanie go pod postacią smażonych różyczek czy placków nie wszystkim może odpowiadać. W takich sytuacjach najgorsze, co można zrobić, to zrezygnowanie z tego warzywa. Zamiast tego wypróbuj jeszcze jeden sposób podania kalafiora: zrobienie z niego ryżu.

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Jak zrobić ryż z kalafiora? © canva.com

Drobinek kalafiora można użyć do stworzenia aromatycznego risotto, ale nie tylko. Kalafiorowy ryż będzie też cudownym składnikiem sałatek, doskonale komponującym się nie tylko z innymi warzywami, ale również chudym mięsem. Jak go przygotować? To banalnie proste.

Jak przygotować ryż z kalafiora?

Z jednego średniej wielkości kalafiora usuń liście i wytnij głąb. Podziel go na różyczki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Powstałe drobinki przypominające ryż przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp przyprawami — na przykład suszoną kolendrą — i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. To tyle! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości