Te drobne ziarenka przypominają ryż. Prawie nie mają kalorii

Ten przepis warto wcielić w życie, zwłaszcza wtedy, gdy zależy ci na nienagannej sylwetce. Niewiele kalorii, sporo błonnika pokarmowego, i beta-karoten to jedynie część zalet... ryżu z kalafiora!

Ryż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzającychRyż z tego warzywa to doskonały element diet odchudzających
Źródło zdjęć: © canva.com

Kalafior nie należy być może do najpopularniejszych wśród Polaków warzyw, ale wraz z rozwojem świadomości żywieniowej, ten trend wydaje się zmieniać. Wraz ze spadkiem zainteresowania zupą kalafiorową (czego akurat zupełnie nie rozumiemy) wzrasta przychylność do innych dań z tego warzywa.

Różyczki kalafiora w panierce, placki czy wegańskie burgery coraz częściej pojawiają się w jadłospisie wielu osób, i to nie tylko tych, którzy postawili na dietę bezmięsną. To dobre wieści, bo kalafior jest warzywem wykazującym liczne właściwości prozdrowotne. Zrobienie więc z niego ryżu — spokojnie, zaraz wszystko wyjaśnimy — zdaje się więc być doskonałym pomysłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Ryż z kalafiora — o co w tym chodzi?

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera jedynie około 20 kcal na 100 gramów produktu. Co więcej, przepełniony jest błonnikiem pokarmowym, dzięki któremu pozostajemy dłużej syci, a nasze jelita funkcjonują prawidłowo. Beta-karoten tymczasem pozwala nam dobrze widzieć, zachować odporność i nienaganny stan włosów i paznokci.

Trudno więc nie dostrzec pozytywnych funkcji, jakie kalafior spełnia w ramach zdrowia i estetyki. A jednak spożywanie go pod postacią smażonych różyczek czy placków nie wszystkim może odpowiadać. W takich sytuacjach najgorsze, co można zrobić, to zrezygnowanie z tego warzywa. Zamiast tego wypróbuj jeszcze jeden sposób podania kalafiora: zrobienie z niego ryżu.

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Jak zrobić ryż z kalafiora? © canva.com

Drobinek kalafiora można użyć do stworzenia aromatycznego risotto, ale nie tylko. Kalafiorowy ryż będzie też cudownym składnikiem sałatek, doskonale komponującym się nie tylko z innymi warzywami, ale również chudym mięsem. Jak go przygotować? To banalnie proste.

Jak przygotować ryż z kalafiora?

Z jednego średniej wielkości kalafiora usuń liście i wytnij głąb. Podziel go na różyczki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Powstałe drobinki przypominające ryż przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp przyprawami — na przykład suszoną kolendrą — i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. To tyle! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥