PrzepisDania mięsnePrzepis na klasyczne kotlety mielone. To takie robił Maciej Kuroń

Przepis na klasyczne kotlety mielone. To takie robił Maciej Kuroń

Kotlety mielone
Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
19.09.2023 16:12, aktualizacja: 19.09.2023 22:31

Każdy ma sposób na kotlety mielone. Swój przepis miał również śp. Maciej Kuroń, który przekazał tę "tajemną" wiedzę swojemu synowi. Jakub Kuroń jakiś czas temu postanowił opublikować rodzinną recepturę. Brzmi wyjątkowo smacznie!

Jakub Kuroń, syn zmarłego 15 lat temu Macieja Kuronia, w jednym z wpisów na swoim blogu przyznał, że "ze wstydem i żalem stwierdził, że na stronie nie ma żadnego przepisu na klasyczne kotlety mielone". Szybko naprawił ten błąd i podzielił się rodzinną recepturą. Teraz my sami możemy przetestować popularny klasyk Kuroniów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Receptura jest sprawdzona w 100 proc., nauczyłem się jej od Taty, a trzeba przyznać, że bez wątpienia był on mistrzem kotletów mielonych. Często coś zmienialiśmy i kombinowaliśmy w składnikach, ale dzisiaj podaję przepis jak najbardziej klasyczny. W moim rodzinnym domu w Izabelinie, kotlety mielone jadało się praktycznie co tydzień. A dom był otwarty dla wszystkich, smażyło się ich 20 lub 30, a i tak rzadko kiedy coś zostawało na następny dzień" - czytamy na blogu Jakuba Kuronia.

Przepis na kotlety mielone Macieja Kuronia

Składniki:

  • czerstwa bułka (najlepiej pszenna),
  • szklanka mleka,
  • duża cebula,
  • 500 g mielonej wieprzowiny, na przykład karkówki lub łopatki,
  • jajko,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • kilka łyżek oleju do smażenia.
Kotlety mielone
Kotlety mielone© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Czerstwą bułkę mocz w mleku, by była miękka. Następnie odciśnij ją w rękach, by pozbyć się nadmiaru mleka. Rozdrobnij bułkę w dłoniach.
  2. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę i podsmaż ją na dwóch łyżkach oleju. Powinna zyskać złoty kolor.
  3. Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do niego bułkę, jajko, cebulę oraz majeranek. Dodaj też trochę soli i pieprzu, by klopsy nabrały odpowiedniego smaku.
  4. Wyrabiaj mięso przez kilka minut, by składniki dobrze się połączyły. Zajmie ci to około 3-4 minuty.
  5. Zwilż dłonie i uformuj w nich kotlety mielone. Gotowe obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż klopsy na oleju na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Pamiętaj o tym, by wcześniej dobrze rozgrzać patelnię.
  7. Kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także