Przepis na klasyczne kotlety mielone. To takie robił Maciej Kuroń

Każdy ma sposób na kotlety mielone. Swój przepis miał również śp. Maciej Kuroń, który przekazał tę "tajemną" wiedzę swojemu synowi. Jakub Kuroń jakiś czas temu postanowił opublikować rodzinną recepturę. Brzmi wyjątkowo smacznie!

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Paulina Hermann

Jakub Kuroń, syn zmarłego 15 lat temu Macieja Kuronia, w jednym z wpisów na swoim blogu przyznał, że "ze wstydem i żalem stwierdził, że na stronie nie ma żadnego przepisu na klasyczne kotlety mielone". Szybko naprawił ten błąd i podzielił się rodzinną recepturą. Teraz my sami możemy przetestować popularny klasyk Kuroniów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

"Receptura jest sprawdzona w 100 proc., nauczyłem się jej od Taty, a trzeba przyznać, że bez wątpienia był on mistrzem kotletów mielonych. Często coś zmienialiśmy i kombinowaliśmy w składnikach, ale dzisiaj podaję przepis jak najbardziej klasyczny. W moim rodzinnym domu w Izabelinie, kotlety mielone jadało się praktycznie co tydzień. A dom był otwarty dla wszystkich, smażyło się ich 20 lub 30, a i tak rzadko kiedy coś zostawało na następny dzień" - czytamy na blogu Jakuba Kuronia.

Przepis na kotlety mielone Macieja Kuronia

Składniki:

  • czerstwa bułka (najlepiej pszenna),
  • szklanka mleka,
  • duża cebula,
  • 500 g mielonej wieprzowiny, na przykład karkówki lub łopatki,
  • jajko,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • kilka łyżek oleju do smażenia.
Kotlety mielone
Kotlety mielone © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Czerstwą bułkę mocz w mleku, by była miękka. Następnie odciśnij ją w rękach, by pozbyć się nadmiaru mleka. Rozdrobnij bułkę w dłoniach.
  2. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę i podsmaż ją na dwóch łyżkach oleju. Powinna zyskać złoty kolor.
  3. Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do niego bułkę, jajko, cebulę oraz majeranek. Dodaj też trochę soli i pieprzu, by klopsy nabrały odpowiedniego smaku.
  4. Wyrabiaj mięso przez kilka minut, by składniki dobrze się połączyły. Zajmie ci to około 3-4 minuty.
  5. Zwilż dłonie i uformuj w nich kotlety mielone. Gotowe obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż klopsy na oleju na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Pamiętaj o tym, by wcześniej dobrze rozgrzać patelnię.
  7. Kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką