Przed laty każdy gardził, dziś to hit w najlepszych restauracjach. Kruche i pyszne mięso

Ta potrawa to nie tylko przysmak dla podniebienia, ale również spory test kulinarnych umiejętności dla osoby, która je przygotowuje. Być może to właśnie tu leży przyczyna tego, że kiedyś policzki wołowe nie cieszyły się zbyt dużą popularnością, a dzisiaj serwują je najlepsze knajpy. Czyżby nareszcie nauczono się je odpowiednio przyrządzać?

Policzki wołowe to uczta dla podniebienia i wyzwanie dla kucharzaPoliczki wołowe to uczta dla podniebienia i wyzwanie dla kucharza
Źródło zdjęć: © canva.com

Wołowina nie jest najprostszym w obróbce mięsem. W przeciwieństwie do drobiu wystarczy przy niej jeden prosty błąd, by stała się wręcz niejadalna: twarda, ciągnąca się zapychająca. Nic dziwnego, że to właśnie na podstawie jej przyrządzania kucharze wykazują się swoimi umiejętnościami. Lub ich brakiem.

Najlepsi mistrzowie gotowania mają w zanadrzu kilka trików, dzięki którym przygotowana wołowina będzie miała idealną konsystencję. Przydatne okazuje się tu marynowanie, smarowanie mięsa mocnym alkoholem, krojenie w poprzek ścięgien (nigdy wzdłuż!) i szybkie obsmażanie. To zabiegi, dzięki którym na talerzu nie będzie czekała na nas "podeszwa".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Również policzki wołowe rządzą się własnymi prawami. W ich przypadku niezbędne jest nie tylko wcześniejsze obsmażenie, ale i dobranie prawidłowych przypraw. Ojców tego sukcesu jest wielu, dlatego czytaj przepis bardzo uważnie. Już wkrótce sam zobaczysz, że policzki wołowe mogą być kruche i delikatne, a ich smak w niczym nie ustępuje stekowi z polędwicy!

Pieczone policzki wołowe

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych,
  • 1/2 l bulionu lub wody,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 papryczka chili,
  • kawałek imbiru,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1/3 laski cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz.
  • olej do smażenia.
Policzki wołowe trzeba najpierw obsmażyć. To klucz do sukcesu!
Policzki wołowe trzeba najpierw obsmażyć. To klucz do sukcesu! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Obsmaż policzki wołowe z każdej strony. Powinny być przyrumienione, ale nie trzymaj ich na ogniu zbyt długo. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Przelej tam też tłuszczyk z patelni.
  2. Seler naciowy pokrój w drobniejsze kawałki. Marchewkę, czosnek i chilli pokrój w plasterki, imbir w słupki, a cebulę w talarki.
  3. Cebulę zeszklij na patelni. Teraz dodaj do niej pozostałe warzywa. Kiedy już będą podsmażone, dorzuć je do naczynia z policzkami.
  4. Całość dopraw miodem, anyżem, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą, pieprzem i startą skórką cytryny. Zalej bulionem, octem balsamicznym i sosem sojowym.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 6 godzin. Co dwie godziny ostrożnie poobracaj policzki.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smakują wspaniale z purée ziemniaczanym z chrzanem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo