PrzepisCiasto bez pieczeniaZrób Fale Dunaju bez pieczenia. Zaoszczędzisz sporo czasu, a goście będą pod wrażeniem

Zrób Fale Dunaju bez pieczenia. Zaoszczędzisz sporo czasu, a goście będą pod wrażeniem

Ciasto Fale Dunaju możesz przygotować bez pieczenia!
Ciasto Fale Dunaju możesz przygotować bez pieczenia!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva | Evgeniya Sheydt, joannastolowiczphotos
08.01.2024 11:14

Ciasto Fale Dunaju bez pieczenia? Czy to możliwe? Z odrobiną kreatywności — jak najbardziej. Zobacz przepis i wciel go w życie, a na pewno nie pożałujesz. To doskonałe rozwiązanie i to nie tylko dla tych, którzy nie mają czasu na pieczenie klasycznej wersji!

Część z nas, widząc przepis na ciasto Fale Dunaju, zwyczajnie rezygnuje z jego przygotowania. Wiąże się ono bowiem z przeznaczeniem na nie dużo czasu, a także pracy i umiejętności. Doskonale rozumiemy to, że nie każdemu śpieszno do wcielenia takiej receptury w życie. A gdy tak... troszeczkę nagiąć rzeczywistość i teoretycznie nienaruszalne zasady?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakiś czas temu na portalu smaker.pl natrafiliśmy na przepis — nie wahamy się użyć tego słowa — iście genialny. Zakłada on przygotowanie ciasta Fale Dunaju bez użycia... piekarnika. Sam wiesz, jak bardzo kochamy ciasta bez pieczenia. Kiedy więc trafiła nam się taka gratka, nie mogliśmy z niej nie skorzystać. Polecamy to również tobie, bo ze świecą szukać równie pysznego deseru, który można przygotować w prosty sposób i bez włączania piekarnika. Powodzenia!

Ciasto Fale Dunaju bez pieczenia

Składniki:

Warstwa kakaowa:

  • 400 g biszkoptów,
  • 50 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa owocowa:

  • 100 g drylowanych wiśni z kompotu.

Warstwa kremowa:

  • 100 g cukru,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka 3 łyżki,
  • 150 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/8 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju przygotujesz w prostszy sposób. Zobacz, jakie to łatwe.
Fale Dunaju przygotujesz w prostszy sposób. Zobacz, jakie to łatwe.© Canva | primipil
  1. Zacznij od kremu. Połowę cukru (50 g) wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Drugą połowę słodkiej przyprawy podgrzej z mlekiem w garnuszku.
  2. Jajka rozbełtaj w misce żaroodpornej. Dolej do nich 50 ml gorącego mleka i wymieszaj. Nie przestając ubijania trzepaczką, wlej stopniowo pozostałe mleko.
  3. Całą mieszankę przełóż do garnka i zagotuj. Następnie zmniejsza ogień i utrzyj krem trzepaczką. Przestudź, a następnie dodaj 30 g miękkiego masła i wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum półtorej godziny. Po tym czasie przełóż krem do miski robota kuchennego, i ubijaj, aż krem będzie gęsty. Stopniowo dodaj też resztę masła, cukier puder, wanilię i sól.
  4. Śmietankę podgrzej — powinna mieć około 70 stopni. Cały czas mieszając, dodaj kakao. Biszkopty umieść w misce i zalej kakao. Delikatnie mieszaj. Ciastka powinna napęcznieć.
  5. W pucharkach deserowych układaj kolejno krem, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także