Zrób Fale Dunaju bez pieczenia. Zaoszczędzisz sporo czasu, a goście będą pod wrażeniem

Ciasto Fale Dunaju bez pieczenia? Czy to możliwe? Z odrobiną kreatywności — jak najbardziej. Zobacz przepis i wciel go w życie, a na pewno nie pożałujesz. To doskonałe rozwiązanie i to nie tylko dla tych, którzy nie mają czasu na pieczenie klasycznej wersji!

Ciasto Fale Dunaju możesz przygotować bez pieczenia!Ciasto Fale Dunaju możesz przygotować bez pieczenia!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva | Evgeniya Sheydt, joannastolowiczphotos

Część z nas, widząc przepis na ciasto Fale Dunaju, zwyczajnie rezygnuje z jego przygotowania. Wiąże się ono bowiem z przeznaczeniem na nie dużo czasu, a także pracy i umiejętności. Doskonale rozumiemy to, że nie każdemu śpieszno do wcielenia takiej receptury w życie. A gdy tak... troszeczkę nagiąć rzeczywistość i teoretycznie nienaruszalne zasady?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Jakiś czas temu na portalu smaker.pl natrafiliśmy na przepis — nie wahamy się użyć tego słowa — iście genialny. Zakłada on przygotowanie ciasta Fale Dunaju bez użycia... piekarnika. Sam wiesz, jak bardzo kochamy ciasta bez pieczenia. Kiedy więc trafiła nam się taka gratka, nie mogliśmy z niej nie skorzystać. Polecamy to również tobie, bo ze świecą szukać równie pysznego deseru, który można przygotować w prosty sposób i bez włączania piekarnika. Powodzenia!

Ciasto Fale Dunaju bez pieczenia

Składniki:

Warstwa kakaowa:

  • 400 g biszkoptów,
  • 50 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki kakao.

Warstwa owocowa:

  • 100 g drylowanych wiśni z kompotu.

Warstwa kremowa:

  • 100 g cukru,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka 3 łyżki,
  • 150 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/8 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju przygotujesz w prostszy sposób. Zobacz, jakie to łatwe.
Fale Dunaju przygotujesz w prostszy sposób. Zobacz, jakie to łatwe. © Canva | primipil
  1. Zacznij od kremu. Połowę cukru (50 g) wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Drugą połowę słodkiej przyprawy podgrzej z mlekiem w garnuszku.
  2. Jajka rozbełtaj w misce żaroodpornej. Dolej do nich 50 ml gorącego mleka i wymieszaj. Nie przestając ubijania trzepaczką, wlej stopniowo pozostałe mleko.
  3. Całą mieszankę przełóż do garnka i zagotuj. Następnie zmniejsza ogień i utrzyj krem trzepaczką. Przestudź, a następnie dodaj 30 g miękkiego masła i wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum półtorej godziny. Po tym czasie przełóż krem do miski robota kuchennego, i ubijaj, aż krem będzie gęsty. Stopniowo dodaj też resztę masła, cukier puder, wanilię i sól.
  4. Śmietankę podgrzej — powinna mieć około 70 stopni. Cały czas mieszając, dodaj kakao. Biszkopty umieść w misce i zalej kakao. Delikatnie mieszaj. Ciastka powinna napęcznieć.
  5. W pucharkach deserowych układaj kolejno krem, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯