Jedz, jeśli grozi ci osteoporoza. Niedoceniana ryba zdrowsza od łososia

Karmazyn jest rybą w Polsce mało popularną, a szkoda, bo z powodzeniem zastąpi drogiego łososia. Zobacz, dlaczego warto włączyć tę rybę do diety.

KarmazynKarmazyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karmazyn, znany również jako okoń morski, to ryba o charakterystycznym czerwonym kolorze, która zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego. To drapieżnik żyjący w stadach na głębokościach od 100 do 400 metrów. Co jest szczególnie fascynujące, niektóre gatunki tej ryby mogą dożyć nawet do 200 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Czy ryba karmazyn jest zdrowa?

Karmazyn jest rybą o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego jest zdecydowanie polecany dla osób, które walczą z nadwagą. Ponadto zawiera wysoką zawartość białka. W 100 gramach tej ryby znajduje się tylko 1,54 g tłuszczu i zaledwie 52 mg cholesterolu. Dlatego warto, aby osoby, które chcą zadbać o swoją wątrobę, trzustkę lub pęcherzyk żółciowy, również sięgały po tę rybę.

Karmazyn jest również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera więcej kwasów omega-3 niż łosoś. W jego skład wchodzi również fosfor, selen (100 g karmazyna pokrywa aż 52 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), żelazo, potas, wapń i magnez, a także witaminę A i D. Ryba ta chroni przed rozwojem osteoporozy i pomaga zwalczać wolne rodniki, co obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Dodatkowo witamina B12 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym.

Karmazyn
Karmazyn na obiad zamiast łososia? To bardzo dobry pomysł © Adobe Stock

Pieczony karmazyn w ziołach. Przepis

Składniki:

  • 1 kg karmazyna (2 tusze bez głowy i wnętrzności),
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 garść świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej,
  • 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Ziele angielskie, liść laurowy i pieprz rozdrobnij w moździerzu lub z pomocą młotka.
  2. Oliwę zmiksuj z sokiem z limonki i dodaj rozdrobnione przyprawy oraz listki szałwii. Wymieszaj całość.
  3. Gotową marynatą natrzyj rybę i wypełnij nią brzuch ryby.
  4. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 st. przez 30 minut.
  5. Gotową podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej