Jedz, jeśli grozi ci osteoporoza. Niedoceniana ryba zdrowsza od łososia

Karmazyn
Karmazyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.01.2024 15:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karmazyn jest rybą w Polsce mało popularną, a szkoda, bo z powodzeniem zastąpi drogiego łososia. Zobacz, dlaczego warto włączyć tę rybę do diety.

Karmazyn, znany również jako okoń morski, to ryba o charakterystycznym czerwonym kolorze, która zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego. To drapieżnik żyjący w stadach na głębokościach od 100 do 400 metrów. Co jest szczególnie fascynujące, niektóre gatunki tej ryby mogą dożyć nawet do 200 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy ryba karmazyn jest zdrowa?

Karmazyn jest rybą o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego jest zdecydowanie polecany dla osób, które walczą z nadwagą. Ponadto zawiera wysoką zawartość białka. W 100 gramach tej ryby znajduje się tylko 1,54 g tłuszczu i zaledwie 52 mg cholesterolu. Dlatego warto, aby osoby, które chcą zadbać o swoją wątrobę, trzustkę lub pęcherzyk żółciowy, również sięgały po tę rybę.

Karmazyn jest również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera więcej kwasów omega-3 niż łosoś. W jego skład wchodzi również fosfor, selen (100 g karmazyna pokrywa aż 52 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), żelazo, potas, wapń i magnez, a także witaminę A i D. Ryba ta chroni przed rozwojem osteoporozy i pomaga zwalczać wolne rodniki, co obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Dodatkowo witamina B12 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym.

Karmazyn na obiad zamiast łososia? To bardzo dobry pomysł
Karmazyn na obiad zamiast łososia? To bardzo dobry pomysł© Adobe Stock

Pieczony karmazyn w ziołach. Przepis

Składniki:

  • 1 kg karmazyna (2 tusze bez głowy i wnętrzności),
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 garść świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej,
  • 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Ziele angielskie, liść laurowy i pieprz rozdrobnij w moździerzu lub z pomocą młotka.
  2. Oliwę zmiksuj z sokiem z limonki i dodaj rozdrobnione przyprawy oraz listki szałwii. Wymieszaj całość.
  3. Gotową marynatą natrzyj rybę i wypełnij nią brzuch ryby.
  4. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 st. przez 30 minut.
  5. Gotową podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także