Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańszy. Chude mięso sprawia, że sprawdzi się na diecie

Po tę rybę warto sięgać jak najczęściej. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Również jej cena może cię zachęcić. Czyż to nie brzmi wspaniale? A smakuje jeszcze lepiej!

Morszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo częstoMorszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo często
Źródło zdjęć: © Canva | Algefoto
SKOMENTUJ

Specjaliści żywieniowi potrafią się ze sobą nie zgadzać. Do dziś istnieją wśród nich różne poglądy na temat prawidłowego przechowywania pomidorów czy też diety na zgagę. Jednak w kwestii spożywania ryb zajmują oni tylko jedno, klarowane stanowisko: ryby powinniśmy jeść nawet 2-3 razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Rzecz jasna sprawa nie jest zero-jedynkowa. Nie wszystkie ryby powinny być bowiem uznawane za zdrowe. Popularne na polskim rynku (i niestety dalej na talerzach Polaków) pangi, tilapie, ryby maślane, a także — niestety — hodowlane łososie, to ryby, których właściwości prozdrowotne ustępują toksynom z hodowli czy ciężkostrawnych woskom, jak w przypadku maślanej. To dlatego zastąpienie ich zdrowymi gatunkami to doskonały pomysł. I właśnie o takiej rybie chcemy dzisiaj porozmawiać.

Tańszy niż dorsz, a równie smaczny

W ostatnim czasie w różnych dyskontach coraz częściej pojawia się morszczuk. Ta zdrowa, smaczna ryba osiąga całkiem sympatyczne ceny, bo około 60 zł za kilogram. To mniej, niż płacimy zazwyczaj za dorsza, a smak morszczuka i jego walory zdrowotne dodają temu jeszcze więcej uroku.

Morszczuk to chuda, pochodząca z Atlantyku i południowego Pacyfiku ryba, która wyróżnia się smukłą sylwetką, niską zawartością tłuszczu oraz bardzo dobrym, zbliżonym do dorsza smakiem. W 100 gramach mięsa znajdziemy zaledwie 0,2 g węglowodanów i 81 kalorii. To doskonała opcja dla osób przebywających na diecie odchudzającej.

Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną
Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną © Canva | Kevin George

Jedz morszczuka i bądź zdrowy

Regularne spożywanie morszczuka to dobra perspektywa dla kondycji naszego organizmu. Chude mięso atlantyckiej ryby dobrze wpływa na pracę serca, układ krążenia i układ pokarmowy. Wysoka zawartość selenu wspiera pracę tarczycy, a witaminy z grupy B obniżają poziom złego cholesterolu i redukują poziom cukru.

Lekkostrawne i nieobciążające organizmu mięso morszczuka świetnie wpisuje się też w reguły diety lekkostrawnej. Trzeba jednak przyznać, że tę rybę warto jeść nie tylko ze względu na jej walory prozdrowotne, ale również smak. Warto przy tym pamiętać, że najzdrowszą metodą obróbki ryby jest gotowanie jej na parze lub pieczenie.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach