Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańszy. Chude mięso sprawia, że sprawdzi się na diecie

Po tę rybę warto sięgać jak najczęściej. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Również jej cena może cię zachęcić. Czyż to nie brzmi wspaniale? A smakuje jeszcze lepiej!

Morszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo częstoMorszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo często
Źródło zdjęć: © Canva | Algefoto

Specjaliści żywieniowi potrafią się ze sobą nie zgadzać. Do dziś istnieją wśród nich różne poglądy na temat prawidłowego przechowywania pomidorów czy też diety na zgagę. Jednak w kwestii spożywania ryb zajmują oni tylko jedno, klarowane stanowisko: ryby powinniśmy jeść nawet 2-3 razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Rzecz jasna sprawa nie jest zero-jedynkowa. Nie wszystkie ryby powinny być bowiem uznawane za zdrowe. Popularne na polskim rynku (i niestety dalej na talerzach Polaków) pangi, tilapie, ryby maślane, a także — niestety — hodowlane łososie, to ryby, których właściwości prozdrowotne ustępują toksynom z hodowli czy ciężkostrawnych woskom, jak w przypadku maślanej. To dlatego zastąpienie ich zdrowymi gatunkami to doskonały pomysł. I właśnie o takiej rybie chcemy dzisiaj porozmawiać.

Tańszy niż dorsz, a równie smaczny

W ostatnim czasie w różnych dyskontach coraz częściej pojawia się morszczuk. Ta zdrowa, smaczna ryba osiąga całkiem sympatyczne ceny, bo około 60 zł za kilogram. To mniej, niż płacimy zazwyczaj za dorsza, a smak morszczuka i jego walory zdrowotne dodają temu jeszcze więcej uroku.

Morszczuk to chuda, pochodząca z Atlantyku i południowego Pacyfiku ryba, która wyróżnia się smukłą sylwetką, niską zawartością tłuszczu oraz bardzo dobrym, zbliżonym do dorsza smakiem. W 100 gramach mięsa znajdziemy zaledwie 0,2 g węglowodanów i 81 kalorii. To doskonała opcja dla osób przebywających na diecie odchudzającej.

Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną
Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną © Canva | Kevin George

Jedz morszczuka i bądź zdrowy

Regularne spożywanie morszczuka to dobra perspektywa dla kondycji naszego organizmu. Chude mięso atlantyckiej ryby dobrze wpływa na pracę serca, układ krążenia i układ pokarmowy. Wysoka zawartość selenu wspiera pracę tarczycy, a witaminy z grupy B obniżają poziom złego cholesterolu i redukują poziom cukru.

Lekkostrawne i nieobciążające organizmu mięso morszczuka świetnie wpisuje się też w reguły diety lekkostrawnej. Trzeba jednak przyznać, że tę rybę warto jeść nie tylko ze względu na jej walory prozdrowotne, ale również smak. Warto przy tym pamiętać, że najzdrowszą metodą obróbki ryby jest gotowanie jej na parze lub pieczenie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯