Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańszy. Chude mięso sprawia, że sprawdzi się na diecie

Po tę rybę warto sięgać jak najczęściej. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Również jej cena może cię zachęcić. Czyż to nie brzmi wspaniale? A smakuje jeszcze lepiej!

Morszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo częstoMorszczuk - ryba, po którą warto sięgać bardzo często
Źródło zdjęć: © Canva | Algefoto

Specjaliści żywieniowi potrafią się ze sobą nie zgadzać. Do dziś istnieją wśród nich różne poglądy na temat prawidłowego przechowywania pomidorów czy też diety na zgagę. Jednak w kwestii spożywania ryb zajmują oni tylko jedno, klarowane stanowisko: ryby powinniśmy jeść nawet 2-3 razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Rzecz jasna sprawa nie jest zero-jedynkowa. Nie wszystkie ryby powinny być bowiem uznawane za zdrowe. Popularne na polskim rynku (i niestety dalej na talerzach Polaków) pangi, tilapie, ryby maślane, a także — niestety — hodowlane łososie, to ryby, których właściwości prozdrowotne ustępują toksynom z hodowli czy ciężkostrawnych woskom, jak w przypadku maślanej. To dlatego zastąpienie ich zdrowymi gatunkami to doskonały pomysł. I właśnie o takiej rybie chcemy dzisiaj porozmawiać.

Tańszy niż dorsz, a równie smaczny

W ostatnim czasie w różnych dyskontach coraz częściej pojawia się morszczuk. Ta zdrowa, smaczna ryba osiąga całkiem sympatyczne ceny, bo około 60 zł za kilogram. To mniej, niż płacimy zazwyczaj za dorsza, a smak morszczuka i jego walory zdrowotne dodają temu jeszcze więcej uroku.

Morszczuk to chuda, pochodząca z Atlantyku i południowego Pacyfiku ryba, która wyróżnia się smukłą sylwetką, niską zawartością tłuszczu oraz bardzo dobrym, zbliżonym do dorsza smakiem. W 100 gramach mięsa znajdziemy zaledwie 0,2 g węglowodanów i 81 kalorii. To doskonała opcja dla osób przebywających na diecie odchudzającej.

Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną
Morszczuk wyróżnia się świetnym smakiem i relatywnie niską ceną © Canva | Kevin George

Jedz morszczuka i bądź zdrowy

Regularne spożywanie morszczuka to dobra perspektywa dla kondycji naszego organizmu. Chude mięso atlantyckiej ryby dobrze wpływa na pracę serca, układ krążenia i układ pokarmowy. Wysoka zawartość selenu wspiera pracę tarczycy, a witaminy z grupy B obniżają poziom złego cholesterolu i redukują poziom cukru.

Lekkostrawne i nieobciążające organizmu mięso morszczuka świetnie wpisuje się też w reguły diety lekkostrawnej. Trzeba jednak przyznać, że tę rybę warto jeść nie tylko ze względu na jej walory prozdrowotne, ale również smak. Warto przy tym pamiętać, że najzdrowszą metodą obróbki ryby jest gotowanie jej na parze lub pieczenie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości