Dodaj do kaszy manny. Takie śniadanie przyspieszy metabolizm przez cały dzień

Kasza manna to dla wielu osób symbol z dzieciństwa. Gotowały ją nasze babcie, obficie zaprawiając sokiem malinowym, serwowano ją w przedszkolu. Jeden prosty dodatek sprawi, że będzie nie tylko smaczna, ale również korzystnie wpłynie na metabolizm.

Kasza manna - PysznościKasza manna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | angelicavaihel
Ewa Malinowska

O zdrowotnych właściwościach kasz głośno jest już od dawna. Chociaż pierwszym skojarzeniem jest gryczana i jęczmienna, to nie można zapomnieć o kaszy manny. To świetny pomysł na podwieczorek lub pożywne śniadanie. Dodaj do niej kardamon, a nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Czy kasza manna jest zdrowa?

Dla jednych to miłe wspomnienie, inni postrzegają ją w kategorii przedszkolnej traumy. Warto się jednak do kaszy manny przekonać ze względu na jej właściwości. Oczywiście, nic na siłę i nic wbrew sobie, ale warto dać jej jeszcze jedną szansę.

Przepis na budyń z kaszą manną
Przepis na budyń z kaszą manną © Adobe Stock | Marco Bagnoli

Kasza manna to prawdziwe bogactwo witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. W porównaniu do innych kasz grysik zawiera więcej jodu i skrobi. Jest dość kaloryczna, ale na długo po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości. Skrobia stanowi świetne paliwo dla mózgu, potas wspiera działanie układu krwionośnego i pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a jod z pokarmu eliminuje konieczność częstych wyjazdów nad polskie morze. Jak większość kasz, kasza manna jest również bogata w błonnik, który pomaga w zwalczaniu zaparć i wspomaga pracę jelit.

Kasza manna z kardamonem

Do kaszy warto dodać kardamon, który ma naturalne właściwości przyspieszania przemiany materii. Nadaje również przyjemny, cytrusowo-pieprzny, korzenny smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 łyżka ksylitolu, cukru lub innego słodzidła.


Kasza manna z sokiem
Kasza manna z sokiem © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowuję mleko. Gdy się zagotuje, dodaję kaszę.
  2. Mieszam przez kilka minut, aby nie powstały grudki. Dosładzam w międzyczasie ksylitolem.
  3. Na sam koniec dodaję kardamon. Wystarczy szczypta, ale możesz dodać więcej tej przyprawy, jeśli wolisz intensywny smak.
  4. Gotową kaszę przelewam do miseczek.

Grysik serwuję w towarzystwie świeżych owoców lub domowego soku malinowego. Świetnie rozgrzeje w chłodne dni, dobrze smakuje również na zimno. Jeśli chcesz, aby był mniej kaloryczny, zastąp mleko wodą. Osobiście preferuję jednak kaszę manną na mleku — w takiej wersji smakuje najlepiej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej