Dodaj do kaszy manny. Takie śniadanie przyspieszy metabolizm przez cały dzień
Kasza manna to dla wielu osób symbol z dzieciństwa. Gotowały ją nasze babcie, obficie zaprawiając sokiem malinowym, serwowano ją w przedszkolu. Jeden prosty dodatek sprawi, że będzie nie tylko smaczna, ale również korzystnie wpłynie na metabolizm.
O zdrowotnych właściwościach kasz głośno jest już od dawna. Chociaż pierwszym skojarzeniem jest gryczana i jęczmienna, to nie można zapomnieć o kaszy manny. To świetny pomysł na podwieczorek lub pożywne śniadanie. Dodaj do niej kardamon, a nie pożałujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego
Czy kasza manna jest zdrowa?
Dla jednych to miłe wspomnienie, inni postrzegają ją w kategorii przedszkolnej traumy. Warto się jednak do kaszy manny przekonać ze względu na jej właściwości. Oczywiście, nic na siłę i nic wbrew sobie, ale warto dać jej jeszcze jedną szansę.
Kasza manna to prawdziwe bogactwo witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. W porównaniu do innych kasz grysik zawiera więcej jodu i skrobi. Jest dość kaloryczna, ale na długo po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości. Skrobia stanowi świetne paliwo dla mózgu, potas wspiera działanie układu krwionośnego i pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a jod z pokarmu eliminuje konieczność częstych wyjazdów nad polskie morze. Jak większość kasz, kasza manna jest również bogata w błonnik, który pomaga w zwalczaniu zaparć i wspomaga pracę jelit.
Kasza manna z kardamonem
Do kaszy warto dodać kardamon, który ma naturalne właściwości przyspieszania przemiany materii. Nadaje również przyjemny, cytrusowo-pieprzny, korzenny smak.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżka ksylitolu, cukru lub innego słodzidła.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowuję mleko. Gdy się zagotuje, dodaję kaszę.
- Mieszam przez kilka minut, aby nie powstały grudki. Dosładzam w międzyczasie ksylitolem.
- Na sam koniec dodaję kardamon. Wystarczy szczypta, ale możesz dodać więcej tej przyprawy, jeśli wolisz intensywny smak.
- Gotową kaszę przelewam do miseczek.
Grysik serwuję w towarzystwie świeżych owoców lub domowego soku malinowego. Świetnie rozgrzeje w chłodne dni, dobrze smakuje również na zimno. Jeśli chcesz, aby był mniej kaloryczny, zastąp mleko wodą. Osobiście preferuję jednak kaszę manną na mleku — w takiej wersji smakuje najlepiej.