Jajka sadzone bez tłuszczu. Przygotuj śniadanie bez grama oleju czy masła

Jajko sadzone bez tłuszczu - na wodzie, próbowałeś je kiedyś robić? Brzmi absurdalnie, ale jest to naprawdę możliwe i do zrobienia. Dodatkowo jest równie proste do zrobienia, jak te z użyciem tłuszczu. Robimy?

Obrazek
Paulina

Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Te przygotowane na wodzie świetnie sprawdza się, kiedy musimy zastosować dietę lekkostrawną. Podczas gdy będziesz robił je na wodzie, nie będziesz używał masła, ani oleju, a to sprawi, że danie będzie delikatniejsze. Mniej kaloryczne i lekkostrawne. Możesz użyć takiego jajka do śniadania, obiadu lub kolacji i przygotować z nim rozmaite dania. Zaczynamy? Oto przepis.

Obrazek

Jak Jajka sadzone bez tłuszczu?

Wlej ok. 0,5 mm a 1 cm i włącz bardzo mały ogień pod patelnią. Do robienia takich jajek na początek może przydać się mała patelnia, na której zmieścisz 1 jajko. W ten sposób unikniesz rozlewania się białka po całej patelni. Natomiast praktyka czyni mistrza i można się tego nauczyć. Chociaż jest jeszcze jedne sposób, czyli dodatek octu, który sprawi, że białko szybciej się zetnie i nie rozleje się po całej patelni. Następnie po umieszczeniu wody na patelni, poczekaj 2-3 sekundy i wbij jajko. Pilnuj jajka, żeby woda nie wyparowała, bo może się troszkę przypalić. Gdy jajko się zetnie, zdejmij je z patelni, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Jajka sadzone bez tłuszczu

Dlaczego warto zrobić jajka na wodzie?

Jajka sadzone bez tłuszczu wyglądają bardzo estetycznie i mają doskonałą konsystencję: ścięte białko i delikatnie rozlewające się żółtko. Kto z nas nie lubi takiego połączenia. Dodatkowo przygotowując takie jajka, na pewno nam się nie przypalą, a kuchnie nie będzie cała w tłuszczu. Jeśli natomiast nasz stan zdrowia wymaga zastosowania diety lekkostrawnej, to takie jajka sprawdzą się idealnie. Dieta lekkostrawna jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych.

Wprowadzenie jajka na wodzie, podanie go z ziemniakami i ulubiona sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oleju lnianego to idealne urozmaicenie naszego sposobu żywienia na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat