Fishburger – przepis na kanapkę z rybą w innej odsłonie. Lepszy niż z McDonald's
Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne. Chociaż w wersji na ciepło kojarzą nam się głównie z zapiekankami i tostami, to kanapka z rybą, czyli fishburger, będzie świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację.
26.01.2022 | aktual.: 27.01.2022 22:47
Jak zrobić fishburgera? Jaki sos? Przepis lepszy niż z McDonald's
Burgery rybne to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a nietypowe połączenie składników skradnie Twoje serce. Jak zrobić fishburger w domu?
W naszej kanapce nie ma miejsca na nudę: jest w niej guacamole, szynka szwarcwaldzka i czerwone pesto. Oczywiście, możesz pominąć dodawanie szynki, a kawałki pełnoziarnistego pieczywa wymienić na bułkę. Świetnie sprawdzi się tutaj miękka bułka maślana!
Nie od dziś dietetycy mówią, żeby do naszej diety włączać ryby. Ich mięso jest chude i bogate w łatwo przyswajalne białko. W naszym przepisie wykorzystujemy białą rybę. Możesz wybrać dorsza, mintaja, morszczuka czy też mirunę. Postaw na tę rybę, którą lubisz najbardziej.
Przepis na domowego fishburger, lepszego niż z McDonald's, poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.
Składniki
Fishburger – składniki
- 300 g filetu z białej ryby (dorsz, miruna, morszczuk)
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- chleb pełnoziarnisty lub bułka
- 50 g czerwonego pesto
- 150 guacamole
- 2 ogórki kiszone
- 50 g miksu sałata
Fishburger – jak zrobić? Jaka ryba do kanapki?
Zacznij od przygotowania ryby do naszej kanapki fishburger.
Filet dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wybierz taki gatunek ryby, jaki lubisz najbardziej. Sprawdzi się tutaj zarówno dorsz, jak i miruna, morszczuk czy mintaj.
Ułóż plaster szynki w poziomie, a drugi w pionie. Na środku umieść kawałek ryby i dopraw ją przy pomocy pieprzu cytrynowego. Jest to mieszanka przypraw, głównie pieprzu i skórki cytryny, która świetnie komponuje się ze wszystkimi rybami.
Fishburger – czas pieczenia ryby. Następnie zwiń i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Przygotowanie fishburgera w domu, czyli kanapek z rybą
Podziel chleb pełnoziarnisty na mniejsze kawałki. Na 4 kanapkach rozprowadź czerwone pesto. Pozostałe zostaw solo. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Zamiast chleba pełnoziarnistego możesz sięgnąć też po pszenne kromki lub bułkę. Wybierz taką bazę kanapki, jaką lubisz najbardziej. Pesto z suszonych pomidorów możesz przygotować samodzielnie lub użyć dobrej jakości gotowego produktu ze sklepu.
Na podpieczonym chlebie z pesto ułóż liść sałaty. Następnie dodaj kolejną kanapkę chleba pełnoziarnistego (solo) i guacamole. Dodaj podpieczoną rybę, dwa plastry ogórka oraz kolejną kanapkę z czerwonym pesto. Dzięki nim Fishburger z przepisu Pyszności będzie lepszy niż ten z McDonald's.
Gotowe!
Nasza kanapka z rybą (fishburger) w wydaniu na bogato jest już gotowa!
Świetnie sprawdzi się na lekki obiad czy kolację. Pokochają ją nie tylko dorośli. Smacznego!