InspiracjeZamiast płatków owsianych, wybieram inne. Koją jelita i zbijają wysoki cholesterol

Zamiast płatków owsianych, wybieram inne. Koją jelita i zbijają wysoki cholesterol

Płatki ryżowe. Dlaczego warto je jeść?
Płatki ryżowe. Dlaczego warto je jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | ULADZIMIR ZGORSKI
23.01.2024 10:13, aktualizacja: 23.01.2024 16:46

To śniadanie to coś więcej niż pyszna potrawa. To zdrowie na talerzu, za które podziękuje ci organizm. Zapomnij na chwilę o owsiance i dowiedz się, jakie korzyści przyniesie ci jedzenie... ryżanki!

O owsiance na śniadanie pisaliśmy tutaj już nie raz. Nie robiliśmy tego bez powodu. Płatki owsiane są niezwykle zdrowym produktem spożywczym i zdecydowanie warto sięgać po niego częściej, niż od święta. Jesteśmy jednak w naszym dążeniu do zdrowego trybu odżywiania trochę przekorni. Słowem: lubimy zmiany. Rozumiesz więc na pewno, że nie mogliśmy zadowolić się samą owsianką. W ten sposób powstało nasze zainteresowanie ryżanką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest wspomniana potrawa? Cóż, rozwiązanie te zagadki nie powinno przysporzyć ci problemów. Są to płatki ryżowe ugotowane na mleku lub wodzie (według preferencji) i podane w takiej gęstej formie dokładnie tak samo, jak owsianka. Dlaczego warto co jakiś czas włączyć je do śniadaniowego menu? Już wszystko tłumaczymy.

Płatki ryżowe dla organizmu

Nie od dziś wiadomo, że ryż to produkt bardzo zdrowy. Tak samo prezentują się tworzone z niego płatki. Co więcej, mogą je spożywać zarówno osoby cierpiące na celiakię, jak i niestrawność. Ograniczeniem powinna być jedynie dieta niskowęglowodanowa, bo tego w płatkach jest od groma.

Płatki ryżowe są wskazane również podczas problemów z jelitami
Płatki ryżowe są wskazane również podczas problemów z jelitami© Canva | jirkaejc

Płatki ryżowe są więc zarówno bezglutenowe, jak i lekkostrawne. Obfitują w witaminy z grupy B, zawierają dużo wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, sycą i utrzymują ten stan na długo. Pozytywnie wpływają na jelita, dlatego mogą je spożywać również osoby z zapaleniami tego narządu. Wykazują się również pozytywnym wpływem na serce, między innymi poprzez regulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Dodatki do owsianki i ryżanki

Poza tym, że zawsze chwalimy właściwości owsianki i ryżanki, stoimy również na jasnym stanowisku, że to śniadanie warto jeszcze uzupełnić w dodatkowe produkty. Doskonale sprawdza się tutaj na przykład kakao, które — ze względu na swoje walory zdrowotne — uzupełni śniadanie we wszystko, co potrzebne. Doskonale sprawdzają się tu również wiórki kokosowe, miód czy cynamon. Z tymi dodatkami ryżanka będzie prawdziwą ucztą. I to jaką zdrową!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także