Zamiast płatków owsianych, wybieram inne. Koją jelita i zbijają wysoki cholesterol

To śniadanie to coś więcej niż pyszna potrawa. To zdrowie na talerzu, za które podziękuje ci organizm. Zapomnij na chwilę o owsiance i dowiedz się, jakie korzyści przyniesie ci jedzenie... ryżanki!

Płatki ryżowe. Dlaczego warto je jeść?Płatki ryżowe. Dlaczego warto je jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | ULADZIMIR ZGORSKI

O owsiance na śniadanie pisaliśmy tutaj już nie raz. Nie robiliśmy tego bez powodu. Płatki owsiane są niezwykle zdrowym produktem spożywczym i zdecydowanie warto sięgać po niego częściej, niż od święta. Jesteśmy jednak w naszym dążeniu do zdrowego trybu odżywiania trochę przekorni. Słowem: lubimy zmiany. Rozumiesz więc na pewno, że nie mogliśmy zadowolić się samą owsianką. W ten sposób powstało nasze zainteresowanie ryżanką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Czym jest wspomniana potrawa? Cóż, rozwiązanie te zagadki nie powinno przysporzyć ci problemów. Są to płatki ryżowe ugotowane na mleku lub wodzie (według preferencji) i podane w takiej gęstej formie dokładnie tak samo, jak owsianka. Dlaczego warto co jakiś czas włączyć je do śniadaniowego menu? Już wszystko tłumaczymy.

Płatki ryżowe dla organizmu

Nie od dziś wiadomo, że ryż to produkt bardzo zdrowy. Tak samo prezentują się tworzone z niego płatki. Co więcej, mogą je spożywać zarówno osoby cierpiące na celiakię, jak i niestrawność. Ograniczeniem powinna być jedynie dieta niskowęglowodanowa, bo tego w płatkach jest od groma.

Płatki ryżowe są wskazane również podczas problemów z jelitami
Płatki ryżowe są wskazane również podczas problemów z jelitami © Canva | jirkaejc

Płatki ryżowe są więc zarówno bezglutenowe, jak i lekkostrawne. Obfitują w witaminy z grupy B, zawierają dużo wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, sycą i utrzymują ten stan na długo. Pozytywnie wpływają na jelita, dlatego mogą je spożywać również osoby z zapaleniami tego narządu. Wykazują się również pozytywnym wpływem na serce, między innymi poprzez regulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Dodatki do owsianki i ryżanki

Poza tym, że zawsze chwalimy właściwości owsianki i ryżanki, stoimy również na jasnym stanowisku, że to śniadanie warto jeszcze uzupełnić w dodatkowe produkty. Doskonale sprawdza się tutaj na przykład kakao, które — ze względu na swoje walory zdrowotne — uzupełni śniadanie we wszystko, co potrzebne. Doskonale sprawdzają się tu również wiórki kokosowe, miód czy cynamon. Z tymi dodatkami ryżanka będzie prawdziwą ucztą. I to jaką zdrową!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej