Wykrojone i rozbite kotlety marynuję w tej mieszance. Są soczyste jak nigdy wcześniej

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i prosty obiad? Mam dla ciebie propozycję, która z pewnością cię zachwyci! Kotlety z kurczaka marynowane w musztardzie i słodkiej papryce to idealne danie dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, aromatyczne i rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem.

Wykrojone i rozbite kotlety marynuję w tej mieszance. Są soczyste jak nigdy wcześniejWykrojone i rozbite kotlety marynuję w tej mieszance. Są soczyste jak nigdy wcześniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przygotowanie smakowitego obiadu nie musi być czasochłonne ani skomplikowane. Często sięgam po mięso z kurczaka i przygotowuję wyjątkową marynatę, która sprawia, że kotlety stają się niezwykle soczyste. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w tym roku oryginalnymi szaszłykami. Smakują wybornie

Jak zrobić kotlety z kurczaka w musztardowej marynacie?

Czy kotlety są częstym gościem na twoim stole? U mnie pojawiają się regularnie, ale dopiero niedawno odkryłem marynatę, która nadaje im wyjątkową soczystość. Kluczowym składnikiem jest musztarda połączona ze słodką papryką. Kiedy zanurzymy w niej mięso z kurczaka, efekt jest oszałamiający.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki.
  • sól i pieprz do smaku.
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka w plastry o grubości około 2 cm.
  2. W misce wymieszaj musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz.
  3. Posmaruj każdy plaster kurczaka marynatą.
  4. Odstaw mięso do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Ubij jajka z mlekiem.
  6. Obtocz każdy plaster kurczaka w mące, następnie zanurz go w jajku i bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  8. Podawaj kotlety z ziemniakami, ryżem, makaronem lub surówkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do marynaty możesz dodać inne przyprawy, np. oregano, bazylię lub czosnek.
  • Kotlety możesz również usmażyć na grillu.
  • Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej pikantne, dodaj do marynaty szczyptę chili.

Kotlety z kurczaka w musztardowej marynacie to idealne danie na szybki i pyszny obiad. Spróbuj koniecznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni