Idealna na osłabienie, stres i gorszy dzień. Zupa, która stawia na nogi

Zupa, która koi nerwy i przywraca siły. Idealna na stres, przemęczenie i osłabienie. Czasem organizm sam podpowiada, że potrzebuje chwili wytchnienia. Kiedy dopada cię zmęczenie, napięcie albo osłabienie sięgnij po coś ciepłego, lekkiego i pełnego wartości. Ta odżywcza zupa z kaszą jaglaną to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów, by poczuć się lepiej fizycznie i psychicznie.
Zupa z kaszą jaglaną, która stawia na nogiZupa z kaszą jaglaną, która stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delikatna, kojąca i wyciszająca, świetnie sprawdza się na śniadanie, obiad lub lekką kolację. Oczyszcza organizm, wspiera trawienie, wzmacnia i dodaje energię, ale nie obciąża żołądka. To jeden z tych przepisów, który działa jak naturalny reset, zwłaszcza w gorszy dzień.

Sekret tkwi w składnikach. Bazą jest kasza jaglana, znana z właściwości rozgrzewających i osuszających organizm, więc jest idealnym wyborem przy przeziębieniu, osłabieniu lub po prostu przy kiepskim samopoczuciu. Marchew i seler korzeniowy dostarczają cenne witaminy i minerały, a czosnek naturalnie wspiera odporność. Daktyl wprowadza odrobinę naturalnej słodyczy i równoważy smak, a siemię lniane i olej lniany dbają o florę jelitową i delikatnie otulają przewód pokarmowy.

Kurkuma i nasiona kopru włoskiego dodają zupie nie tylko wyraz, ale też właściwości przeciwzapalne i wspierające trawienie. A świeża natka pietruszki to solidna dawka witaminy C i chlorofilu, czyli coś, czego szczególnie potrzebujesz w trudniejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na odżywczą zupę z kaszą jaglaną

Wszystko razem daje lekką, ale treściwą zupę, która nie tylko nasyca, ale też poprawia nastrój. To jak domowe spa w misce: ciepłe, regenerujące i kojące od środka.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (30 g),
  • 1 średnia marchewka (100 g),
  • 1/4 średniego selera (70 g),
  • 1 daktyl suszony (7 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (4 g),
  • 1 łyżeczka oleju lnianego (5 g),
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (2 g),
  • sól,
  • kurkuma,
  • nasiona kopru włoskiego,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Odżywcza zupa z kaszą jaglaną przepis
Ugotuj kaszę

Krok 1. Kaszę dokładnie wypłucz (pod bieżącą wodą lub kilkukrotnie zmieniając wodę w misce, aż przestanie być mętna). Następnie przełóż ją do garnka, zalej wodą w proporcji 2:1 (woda:kasza), dodaj sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż wchłonie całą wodę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

odzywcza zupa z kasza jaglana
Pokrój wszystkie składniki

Krok 2. Umyj i obierz marchew oraz selera, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, podobnie jak daktyla po usunięciu pestki. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj drobno.

odzywcza zupa z kasza jaglana 3
Zagotuj wodę i wrzuć marchew oraz selera

Krok 3. W garnku zagotuj około 500 ml wody. Do gotującej wody wrzuć marchew i selera. Gotuj na małym ogniu.

odzywcza zupa z kasza jaglana 4
Następnie dodaj czosnek, daktyla, siemię lniane i przyprawy

Krok 4. Po około 10 minutach dodaj czosnek, daktyla, siemię lniane, szczyptę soli, szczyptę kurkumy i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. Gotuj jeszcze 5 minut. 

odzywcza zupa z kasza jaglana 5
Pod koniec dodaj kaszę jaglaną

Krok 5. Pod koniec gotowania dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw solą i ponownie zamieszaj.

Odżywcza zupa z kaszą jaglaną przepis
Wyłóż na talerz, polej olejem i posyp natką

Krok 6. Wyłóż na talerz. Polej olejem lnianym i posyp natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja