Turyści ustawiają się po nie w kolejkach. Gruzińskie przysmaki robią furorę
Żeby spróbować niektórych dań gruzińskiej kuchni, nie musimy wcale jechać aż na Kaukaz. Wiele z nich możemy zrobić bez wychodzenia z domu. Podpowiem ci, jak przygotować te najbardziej typowe, które zachwycają turystów w restauracjach Batumi, Tbilisi czy Gori.
Gruzja to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, słynna gościnność i burzliwa historia. To również ciekawa i różnorodna kuchnia – prosta, aromatyczna i smaczna. Gruzini uwielbiają ucztować. Ich słynne toasty sprawiają, że z pozoru banalna kolacja przedłuża się w nieskończoność. W tym czasie jednak jest okazja, żeby spróbować ich regionalnych specjałów. A mają się czym pochwalić.
Kuchnia gruzińska kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri i chinkali. Nie brakuje też słodyczy. Jedną z bardziej oryginalnych słodkości jest czurczchela. Przypomina ona długie sople. Są to nawleczone na nitkę orzechy laskowe zatopione w cieście z gęstego soku winogron.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Domowe chinkali, które smakują jak w Gruzji
Skupmy się jednak na pierwszym daniu - chinkali. Jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem. Chinkali mają charakterystyczny smak, a podawane na gorąco zawierają wewnątrz aromatyczny rosół. Po prostu pychota.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szkl. ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 500 mielonej wołowiny,
- 300 mielonej wieprzowiny,
- duża cebula,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól - w zależności od smaku,
- duży pęczek kolendry,
- 2 szkl. zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu: w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę. Nie śpiesz się. Mięso musi być dobrze zmielone, bez błon i twardych zrostów. Nie żałuj kolendry. To ona doda charakterystycznego smaku.
- Następnie zrób ciasto – tak jak na pierogi używając mąki, wody, oleju i doprawiając solą.
- Podziel ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Za pomocą miseczki lub dużej szklanki wykrawaj okręgi o średnicy około 10 cm.
- Na każdy krążek nakładaj porcję farszu, około 1 łyżki stołowej. I teraz najważniejsze - chwyć dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Powstanie coś na kształt sakiewki z ogonkiem na górze.
- Tak przygotowane chinkali układaj na blacie posypanym mąką. Ważne - nie mogą one za długo leżeć, bo ciasto nam rozmięknie.
- Chinkali gotuj w osolonym wrzątku 10-12 minut od wypłynięcia.
Legenda głosi, że ta potrawa powstała w Gruzji podczas wojny z Persami. Chinkali i zawarty w niej rosół miały pomóc rannym odzyskać siły. Aby przygotować chinkali, siekano jagnięcinę na małe kawałki, mieszano z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowano.
Skoro uporaliśmy się z tym daniem, to warto dodać, że do chinkali nie podaje się zazwyczaj sztućców. Je się rękami. Jak to zrobić? Do tego pomocny jest charakterystyczny ogonek, który zrobiliśmy podczas lepienia ciasta. Chwytamy za niego i delikatnie nadgryzamy ciasto i ostrożnie wypijamy ze środka rosołek. W Gruzji nikt nie zwraca uwagi na towarzyszące temu odgłosy siorbania czy mlaskania. Tak ma być. Potem zjadamy farsz. Ogonek zostawiamy na talerzu.
Najlepszy przepis na chaczapuri
Włosi mają swoją pizzę, Francuzi bagietkę, a Gruzini w podobnej kategorii mogą się pochwalić "kaukaską pizzą", czyli chaczapuri. Niby zwykły, drożdżowy placek z mało wykwintnym nadzieniem, ale smakuje wybornie. W Gruzji jest wiele odmian chaczapuri. Najbardziej znane jest adżarskie pochodzące z regionu o podobnej nazwie.
Tym daniem z całą pewnością łatwo jest skusić dzieci. Wystarczy trochę fantazji i daru opowiadania. Chaczapuri przypomina bowiem łódkę. To już powinno zaintrygować dzieci. Burtę stanowią brzegi ciasta. "Pasażerami" zaś kawałki masła czy sera. Jajka z kolei mogą być "ładunkiem". Ser, jajka i masło są bowiem głównymi składnikami tego dania. Aha, można jeszcze powiedzieć dzieciom, że to danie było robione w "stoczni", czyli w kuchni. Jak zrobić adżurskie chaczapuri?
Składniki na ciasto (dwa placki):
- 300 g mąki,
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.,
- 100 g ciepłej wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 10 g oliwy z oliwek.
Składniki na farsz:
- 120 g sera feta,
- 120 g sera mozzarella,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- W naczyniu rozrób cukier, drożdże i wodę. Chwilę poczekaj, po czym powoli dodaj do przesianej mąki i dokładnie mieszaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto - powinno być miękkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce aż urośnie. To trwa ok. 30-40 minut.
- Kiedy ciasto zwiększy już swoją objętość, to jeszcze raz je zagnić, a potem podziel na dwie równe części i zostaw jeszcze na ok. 10 minut.
- Po tym czasie formuj z nich "łódki". Dwie przeciwległe krawędzie zawijaj do środka. To "burty". Powinny być dość wysokie, żeby farsz nam nie wyciekł. Z kolei z przodu i tyłu zawiń i sklej końce ciasta, tworząc z nich "dziób" i "rufę".
- Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza.
- Włóż do środka chaczapuri na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 10-12 minut.
- Sery w tym czasie rozdrobnij widelcem i czekaj.
- Wyjmij chaczapuri z piekarnika, dodaj serowy farsz i wbij po jednym jajku na "łódkę".
- Całość piecz jeszcze 2-3 minuty, aż jajko się zetnie.
Chaczapuri najlepiej smakuje jeszcze gorące z posypaną na wierzchu posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką. Można też dodać gotowy sos adżika.
Wskazówka! Do chaczapuri adżarskiego można wykorzystać również mieszaninę serów: ricottę, fetę, klasyczny żółty ser czy nawet góralską bryndzę. I jeśli przy pierwszym kęsie "łódeczki" zamkniemy oczy, to możemy sobie wyobrazić, że jest to nasz kulinarny rejs po niezwykłej, kulinarnej Gruzji. Smacznego!