Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Kuchnia bałkańska słynie z doskonałych potraw jednogarnkowych. Do takich należy tradycyjny gjuwecz, najbardziej kojarzony z Bułgarią i Mołdawią. Oryginalnie danie gotowane jest w glinianym garnku zwanym güveç – stąd jego nazwa. Często w środku znajdują się same warzywa, ale tym razem to wersja z duszonym mięsem skradła moje serce.
Bułgarski gulasz zawiera cały pakiet wartościowych składników odżywczych – jest pełne białka i żelaza mięso oraz warzywa dostarczające błonnik. Niektórzy dodatkowo podają ryż, ale osobiście uważam, że ten dodatek jest zbędny. Bardziej postawiłabym na pajdę świeżego chleba, którą można wybierać aromatyczny sosik. Danie możesz z powodzeniem przygotować w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się na chłodniejsze wieczory podczas długich letnich spotkań w plenerze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Jak zrobić bułgarski gjuwecz?
Do gulaszu wybierz tłustsze mięso, na przykład z łopatki wieprzowej lub karkówki. Jeśli chcesz trzymać się kuchni bałkańskiej, postaw na baraninę.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego, baraniny lub jagnięciny,
- 2 bakłażany,
- 0,5 kg świeżych pomidorów,
- 2 duże papryki – może być czerwona i żółta,
- 300 g fasolki szparagowej,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czubata łyżka smalcu wieprzowego,
- 0,5 l bulionu wołowego lub wieprzowego,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Mięso wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej smalec.
- Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na smalcu na dużej mocy palnika, aby ładnie zamknąć włókna. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż na talerz.
- Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki.
- Bakłażany pokrój w krążki i oprósz solą. Pozostaw na kilka minut, po czym opłucz z soli i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj do podsmażonych warzyw.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj także fasolkę i pokrojony na plasterki czosnek. Smaż przez kilka minut.
- Do garnka z powrotem przełóż mięso. Całość zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą mieloną paprykę. Przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez ok. 1-2 godziny do czasu, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się.