Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę

Kuchnia bałkańska słynie z doskonałych potraw jednogarnkowych. Do takich należy tradycyjny gjuwecz, najbardziej kojarzony z Bułgarią i Mołdawią. Oryginalnie danie gotowane jest w glinianym garnku zwanym güveç – stąd jego nazwa. Często w środku znajdują się same warzywa, ale tym razem to wersja z duszonym mięsem skradła moje serce.

Bułgarski gjuwecz to konkretne danie jednogarnkoweBułgarski gjuwecz to konkretne danie jednogarnkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bułgarski gulasz zawiera cały pakiet wartościowych składników odżywczych – jest pełne białka i żelaza mięso oraz warzywa dostarczające błonnik. Niektórzy dodatkowo podają ryż, ale osobiście uważam, że ten dodatek jest zbędny. Bardziej postawiłabym na pajdę świeżego chleba, którą można wybierać aromatyczny sosik. Danie możesz z powodzeniem przygotować w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się na chłodniejsze wieczory podczas długich letnich spotkań w plenerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jak zrobić bułgarski gjuwecz?

Do gulaszu wybierz tłustsze mięso, na przykład z łopatki wieprzowej lub karkówki. Jeśli chcesz trzymać się kuchni bałkańskiej, postaw na baraninę.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, baraniny lub jagnięciny,
  • 2 bakłażany,
  • 0,5 kg świeżych pomidorów,
  • 2 duże papryki – może być czerwona i żółta,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka smalcu wieprzowego,
  • 0,5 l bulionu wołowego lub wieprzowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej smalec.
  2. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na smalcu na dużej mocy palnika, aby ładnie zamknąć włókna. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż na talerz.
  3. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki.
  4. Bakłażany pokrój w krążki i oprósz solą. Pozostaw na kilka minut, po czym opłucz z soli i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj do podsmażonych warzyw.
  5. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj także fasolkę i pokrojony na plasterki czosnek. Smaż przez kilka minut.
  6. Do garnka z powrotem przełóż mięso. Całość zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą mieloną paprykę. Przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez ok. 1-2 godziny do czasu, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟