Dodaj go do rosołu w całości. Zupa będzie klarowna jak nigdy i zyska piękny kolor

Chcesz, żeby Twój rosół był nie tylko aromatyczny, ale też klarowny i o pięknym kolorze? Wystarczy dodać jeden nieoczywisty składnik. Ten prosty trik może odmienić smak i wygląd wywaru, nie zaburzając przy tym tradycyjnej receptury.

Dlaczego warto dodać pomidora do rosołu?Dlaczego warto dodać pomidora do rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio RMW
Aleksandra Szymczycha

Nic tak nie cieszy oka (i żołądka) jak talerz gorącego, klarownego rosołu. Złocisty, pachnący i przejrzysty jak herbata – taki efekt to marzenie wielu gospodyń domowych. Ale jak go osiągnąć, skoro rosół często wychodzi mętny, mimo że wszystkie składniki są dobrej jakości? Sekret tkwi nie tylko w gotowaniu, ale także w odpowiednim klarowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Dlaczego rosół bywa mętny?

Najczęstszą przyczyną mętnego rosołu jest zbyt gwałtowne gotowanie. Jeśli woda z mięsem i warzywami zaczyna mocno bulgotać, składniki uwalniają drobne cząsteczki tłuszczu i białka, które unoszą się w płynie i tworzą zawiesinę. To właśnie ona odpowiada za brak klarowności. Również wrzucenie zbyt wielu składników na raz lub mieszanie rosołu w trakcie gotowania może zakłócić jego przejrzystość.

Jak ugotować klarowny rosół?

Aby uzyskać klarowny rosół, trzeba postawić na cierpliwość i delikatność. Gotowanie należy rozpocząć od zimnej wody, do której dodajemy mięso i warzywa — to pozwala wydobyć smak bez mętnienia wywaru. Najważniejsze jest, aby rosół nie gotował się gwałtownie – zamiast bulgotania powinien jedynie "mrugać". Nie mieszaj go podczas gotowania i regularnie zbieraj szumowiny, czyli ścięte białko z powierzchni. Unikaj wrzucania zbyt wielu składników na raz, a po ugotowaniu przecedź zupę przez sito lub gazę — dzięki temu uzyskasz przejrzysty, złocisty bulion, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Dlaczego warto dodać pomidora do rosołu?

Dodanie pomidora do rosołu to sprawdzony sposób na jeszcze lepszy smak i wygląd wywaru. Pomidor delikatnie zaostrza aromat zupy, łagodząc jednocześnie jej tłustość i nadając bulionowi piękny, głęboki kolor. Co ciekawe, wpływa także na klarowność rosołu – dzięki zawartości naturalnych kwasów pomaga ściąć białko, które w innym wypadku mogłoby zmętnić wywar. Najlepiej sprawdzi się mięsisty pomidor malinowy – wcześniej dokładnie umyty, ale niekrojony – który w trakcie powolnego gotowania odda smak, nie rozpadając się całkowicie. To prosty dodatek, który robi dużą różnicę.

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja serwisu Pyszności