Biorę serek wiejski i 2 jajka. Po chwili mam przepyszną pizzę, którą można jeść nawet na diecie

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się o figurę? Ja mam na to sposób. Mój hit to błyskawiczna pizza z patelni, której bazą jest serek wiejski i jajka. Bez mąki, pyszna i sycąca, idealna nawet na diecie. Zapomnij o wyrzutach sumienia i ciesz się smakiem w 15 minut!

Pizza z serka wiejskiego, którą zrobisz na patelniPizza z serka wiejskiego, którą zrobisz na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel World Vision
Marcin Michałowski

Uwielbiam szybkie przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Kiedy odkryłem, że z dwóch prostych składników mogę zrobić zdrową, sycącą i niskokaloryczną pizzę, od razu się w niej zakochałem. Najlepsze w tym jest to, że główną rolę gra tu serek wiejski, a ciasto powstaje bez grama mąki. To idealna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej, bezglutenowej albo po prostu dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego i lekkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Pizza z serka wiejskiego – szybka, zdrowa i bez mąki

Ta pizza to prawdziwy hit w mojej kuchni. Jest gotowa w około 15 minut, a do jej przygotowania nie potrzebuję nawet piekarnika. Wszystko robię na patelni, dzięki czemu to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Serek wiejski w połączeniu z jajkami tworzy miękką, ale stabilną bazę, która przypomina klasyczne ciasto. Do tego mogę dodać ulubione dodatki i za każdym razem stworzyć inną wersję.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego (czasem wybieram wersję wysokobiałkową),
  • 2 jajka,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
  • 15 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 40 g startego sera mozzarella albo cheddar,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • sos pomidorowy na passacie albo jogurtowo-czosnkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw odlewam śmietankę z serka wiejskiego i przesypuję granulki do miski.
  2. Wbijam jajka i miksuję wszystko blenderem ręcznym, aż masa jest gładka. Dodaję przyprawy – najczęściej oregano i suszoną bazylię.
  3. Pomidorki myję, osuszam i kroję na połówki. Bazylię płuczę i zostawiam do wyschnięcia.
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę, a gdy jest gorąca, wylewam masę serkowo-jajeczną. Smażę na małym ogniu, aż spód dobrze się zrumieni.
  5. Ostrożnie przewracam placek na drugą stronę. Smaruję go sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Układam pomidorki i przykrywam patelnię, żeby ser się rozpuścił.
  6. Przed podaniem posypuję świeżą bazylią. Kroję pizzę w trójkąty i jem od razu, póki jest ciepła.

Od kiedy odkryłem ten przepis, serek wiejski na stałe zagościł w mojej lodówce. To nie tylko baza do pizzy, to także składnik wielu szybkich i zdrowych dań. A ta wersja pizzy jest tak dobra, że jem ją bez wyrzutów sumienia, nawet gdy dbam o linię.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie