Biorę serek wiejski i 2 jajka. Po chwili mam przepyszną pizzę, którą można jeść nawet na diecie
Masz ochotę na pizzę, ale boisz się o figurę? Ja mam na to sposób. Mój hit to błyskawiczna pizza z patelni, której bazą jest serek wiejski i jajka. Bez mąki, pyszna i sycąca, idealna nawet na diecie. Zapomnij o wyrzutach sumienia i ciesz się smakiem w 15 minut!
Uwielbiam szybkie przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Kiedy odkryłem, że z dwóch prostych składników mogę zrobić zdrową, sycącą i niskokaloryczną pizzę, od razu się w niej zakochałem. Najlepsze w tym jest to, że główną rolę gra tu serek wiejski, a ciasto powstaje bez grama mąki. To idealna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej, bezglutenowej albo po prostu dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego i lekkiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Pizza z serka wiejskiego – szybka, zdrowa i bez mąki
Ta pizza to prawdziwy hit w mojej kuchni. Jest gotowa w około 15 minut, a do jej przygotowania nie potrzebuję nawet piekarnika. Wszystko robię na patelni, dzięki czemu to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Serek wiejski w połączeniu z jajkami tworzy miękką, ale stabilną bazę, która przypomina klasyczne ciasto. Do tego mogę dodać ulubione dodatki i za każdym razem stworzyć inną wersję.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego (czasem wybieram wersję wysokobiałkową),
- 2 jajka,
- ulubione przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
- 15 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
- 40 g startego sera mozzarella albo cheddar,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- pół pęczka świeżej bazylii,
- sos pomidorowy na passacie albo jogurtowo-czosnkowy.
Sposób przygotowania:
- Najpierw odlewam śmietankę z serka wiejskiego i przesypuję granulki do miski.
- Wbijam jajka i miksuję wszystko blenderem ręcznym, aż masa jest gładka. Dodaję przyprawy – najczęściej oregano i suszoną bazylię.
- Pomidorki myję, osuszam i kroję na połówki. Bazylię płuczę i zostawiam do wyschnięcia.
- Na patelni rozgrzewam oliwę, a gdy jest gorąca, wylewam masę serkowo-jajeczną. Smażę na małym ogniu, aż spód dobrze się zrumieni.
- Ostrożnie przewracam placek na drugą stronę. Smaruję go sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Układam pomidorki i przykrywam patelnię, żeby ser się rozpuścił.
- Przed podaniem posypuję świeżą bazylią. Kroję pizzę w trójkąty i jem od razu, póki jest ciepła.
Od kiedy odkryłem ten przepis, serek wiejski na stałe zagościł w mojej lodówce. To nie tylko baza do pizzy, to także składnik wielu szybkich i zdrowych dań. A ta wersja pizzy jest tak dobra, że jem ją bez wyrzutów sumienia, nawet gdy dbam o linię.