Jedz na kolację. Usprawni pracę jelit i wyreguluje cholesterol
Fasola to jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka i błonnika. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego nie tylko daje uczucie sytości na długie godziny, ale również pomaga regulować poziom cholesterolu i usprawnia pracę jelit. Obecna w niej witamina B1 wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem. Nie można też zapominać o innych cennych składnikach, takich jak potas, magnez, żelazo i kwas foliowy.
Połączenie fasoli z lekkim, pomidorowym sosem to nie tylko pyszne, ale też bardzo korzystne dla zdrowia zestawienie. Likopen zawarty w pomidorach działa przeciwutleniająco i wzmacniająco, a ich naturalna kwasowość wspomaga trawienie. Danie doskonale sprawdza się zarówno samo, jak i w towarzystwie ryżu, pieczywa, makaronu lub ziemniaków. Możesz też zawinąć je w tortillę i stworzyć roślinną wersję burrito.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym
To jeden z tych przepisów, który jest dobry dla ciała i podniebienia. Prosto, pożywnie i z korzyścią dla zdrowia. Jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1/2 szkl. fasoli białej konserwowej (100 g),
- 1 szkl. passaty (200 g),
- 1 mała cebula (50 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- oregano,
- pieprz,
- 1/2 szkl. wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 2. Następnie dodaj passatę pomidorową, wodę, 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą, oregano i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj około 10 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3. Po upływie wskazanego czasu dodaj do garnka odcedzoną fasolę. Jeśli chcesz otrzymać bardziej rzadki sos, dolej jeszcze trochę wody. Wymieszaj i zostaw na ogniu przez kilka minut. A jeśli chcesz, żeby sos był bardziej gęsty, to zwiększ ogień i gotuj go bez pokrywki w celu odparowania. Co chwilę mieszaj.
Krok 4. Przełóż gotową fasolkę do miseczki.