Jedz na kolację. Usprawni pracę jelit i wyreguluje cholesterol

Fasolka w sosie pomidorowym to danie, które łączy prostotę z wyjątkową wartością odżywczą. Nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego gotowania, a mimo to potrafi zaspokoić głód na długo i przy okazji korzystnie wpłynąć na trawienie. To idealna propozycja na szybki, zdrowy obiad lub kolację, ponieważ jest sycąca, aromatyczna i przyjazna dla układu pokarmowego.
Fasolka w sosie pomidorowym na gęsto w sam raz na pieczywoFasolka w sosie pomidorowym na gęsto w sam raz na pieczywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nii_Anna

Fasola to jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka i błonnika. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego nie tylko daje uczucie sytości na długie godziny, ale również pomaga regulować poziom cholesterolu i usprawnia pracę jelit. Obecna w niej witamina B1 wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem. Nie można też zapominać o innych cennych składnikach, takich jak potas, magnez, żelazo i kwas foliowy.

Połączenie fasoli z lekkim, pomidorowym sosem to nie tylko pyszne, ale też bardzo korzystne dla zdrowia zestawienie. Likopen zawarty w pomidorach działa przeciwutleniająco i wzmacniająco, a ich naturalna kwasowość wspomaga trawienie. Danie doskonale sprawdza się zarówno samo, jak i w towarzystwie ryżu, pieczywa, makaronu lub ziemniaków. Możesz też zawinąć je w tortillę i stworzyć roślinną wersję burrito.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym

To jeden z tych przepisów, który jest dobry dla ciała i podniebienia. Prosto, pożywnie i z korzyścią dla zdrowia. Jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1/2 szkl. fasoli białej konserwowej (100 g),
  • 1 szkl. passaty (200 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • oregano,
  • pieprz,
  • 1/2 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

fasolka w sosie pomidorowym przepis
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie

Krok 1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając. 

fasolka w sosie pomidorowym
Dodaj wszystkie składniki oprócz fasoli i gotuj

Krok 2. Następnie dodaj passatę pomidorową, wodę, 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą, oregano i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj około 10 minut, co chwilę mieszając. 

fasolka w sosie pomidorowym 2
Pod koniec dodaj fasolkę i dostosuj gęstość sosu

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu dodaj do garnka odcedzoną fasolę. Jeśli chcesz otrzymać bardziej rzadki sos, dolej jeszcze trochę wody. Wymieszaj i zostaw na ogniu przez kilka minut. A jeśli chcesz, żeby sos był bardziej gęsty, to zwiększ ogień i gotuj go bez pokrywki w celu odparowania. Co chwilę mieszaj. 

fasolka w sosie pomidorowym przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż gotową fasolkę do miseczki.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥