WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Biorę serek wiejski i galaretkę. W mig mam pyszny serniczek idealny na upały

Sernik z serka wiejskiego to jeden z tych deserów, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś lekkiego, kremowego i idealnego na upalne dni.

Sernik z serka wiejskiego to hit na upałySernik z serka wiejskiego to hit na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Letnie upały to nie czas na ciężkie desery z piekarnika. Gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, stawiamy na coś lekkiego, zimnego i prostego w przygotowaniu. Wystarczą dwa podstawowe składniki i kilka minut pracy, by stworzyć pyszny, domowy sernik z serka wiejskiego. To doskonała alternatywa dla klasycznych ciast na zimno, bo jest niskokaloryczna, kremowa i orzeźwiająca. Sernik z serka wiejskiego możesz przygotować też w wersji bez laktozy, trzeba tylko znaleźć i kupić odpowiedni produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Sernik z serka wiejskiego to idealny deser na lato

Ten deser sprawdzi się, gdy nie masz czasu na pieczenie, ale marzysz o czymś słodkim i domowym. Sernik z serka wiejskiego ma delikatną, piankową konsystencję i idealnie współgra z truskawkową galaretką. Dzięki użyciu erytrytolu nie musisz rezygnować ze słodyczy, nawet będąc na diecie. Biszkopty dodają całości przyjemnego kontrastu i sprawiają, że deser nie jest mdły. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym lub szklanej misie i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Możesz też go po prostu włożyć do średniej blaszki.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 3 truskawkowe galaretki (idealnie, jakby były bez cukru),
  • 2 łyżki erytrytolu, ale może być też ksylitol lub inny słodzik,
  • 700 ml wody,
  • okrągłe biszkopty.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie truskawkowe galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy będą letnie, ale jeszcze nie zaczną tężeć, zmiksuj je blenderem z serkiem wiejskim i erytrytolem.
  3. Dno szklanego naczynia/blaszki/dużej miski wyłóż biszkoptami. Postaraj się zrobić tak, by nie było prześwitów.
  4. Na ciastka wylej zblendowaną masę serkowo-galaretkową i wstaw do lodówki.
  5. W międzyczasie rozpuść trzecią galaretkę w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, zostaw ją tam na jakiś czas. Powinna zacząć tężeć, ale nie może stężeć całkiem.
  6. Gdy pianka w naczyniu stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę. Całość schładzaj przez kolejne 2 godziny.

Sernik z serka wiejskiego możesz kroić, serwować i cieszyć się smakiem. Fajnym pomysłem będzie też użycie truskawek. Wystarczy, że poukładasz je na sernikowej piance i zalejesz galaretką. Nie masz ochoty na truskawkowy smak? Nic straconego, na rynku jest mnóstwo galaretek, na przykład borówkowa, malinowa lub wiśniowa. Do tego dorzucasz ulubione owoce i masz letni deser z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że będzie smaczny, to jeszcze fit, bo nie ma tam ogromnych ilości cukrów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇