Biorę serek wiejski i galaretkę. W mig mam pyszny serniczek idealny na upały

Sernik z serka wiejskiego to jeden z tych deserów, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś lekkiego, kremowego i idealnego na upalne dni.

Sernik z serka wiejskiego to hit na upałySernik z serka wiejskiego to hit na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Letnie upały to nie czas na ciężkie desery z piekarnika. Gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, stawiamy na coś lekkiego, zimnego i prostego w przygotowaniu. Wystarczą dwa podstawowe składniki i kilka minut pracy, by stworzyć pyszny, domowy sernik z serka wiejskiego. To doskonała alternatywa dla klasycznych ciast na zimno, bo jest niskokaloryczna, kremowa i orzeźwiająca. Sernik z serka wiejskiego możesz przygotować też w wersji bez laktozy, trzeba tylko znaleźć i kupić odpowiedni produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Sernik z serka wiejskiego to idealny deser na lato

Ten deser sprawdzi się, gdy nie masz czasu na pieczenie, ale marzysz o czymś słodkim i domowym. Sernik z serka wiejskiego ma delikatną, piankową konsystencję i idealnie współgra z truskawkową galaretką. Dzięki użyciu erytrytolu nie musisz rezygnować ze słodyczy, nawet będąc na diecie. Biszkopty dodają całości przyjemnego kontrastu i sprawiają, że deser nie jest mdły. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym lub szklanej misie i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Możesz też go po prostu włożyć do średniej blaszki.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 3 truskawkowe galaretki (idealnie, jakby były bez cukru),
  • 2 łyżki erytrytolu, ale może być też ksylitol lub inny słodzik,
  • 700 ml wody,
  • okrągłe biszkopty.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie truskawkowe galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy będą letnie, ale jeszcze nie zaczną tężeć, zmiksuj je blenderem z serkiem wiejskim i erytrytolem.
  3. Dno szklanego naczynia/blaszki/dużej miski wyłóż biszkoptami. Postaraj się zrobić tak, by nie było prześwitów.
  4. Na ciastka wylej zblendowaną masę serkowo-galaretkową i wstaw do lodówki.
  5. W międzyczasie rozpuść trzecią galaretkę w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, zostaw ją tam na jakiś czas. Powinna zacząć tężeć, ale nie może stężeć całkiem.
  6. Gdy pianka w naczyniu stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę. Całość schładzaj przez kolejne 2 godziny.

Sernik z serka wiejskiego możesz kroić, serwować i cieszyć się smakiem. Fajnym pomysłem będzie też użycie truskawek. Wystarczy, że poukładasz je na sernikowej piance i zalejesz galaretką. Nie masz ochoty na truskawkowy smak? Nic straconego, na rynku jest mnóstwo galaretek, na przykład borówkowa, malinowa lub wiśniowa. Do tego dorzucasz ulubione owoce i masz letni deser z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że będzie smaczny, to jeszcze fit, bo nie ma tam ogromnych ilości cukrów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej