Biorę serek wiejski i galaretkę. W mig mam pyszny serniczek idealny na upały
Sernik z serka wiejskiego to jeden z tych deserów, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś lekkiego, kremowego i idealnego na upalne dni.
Letnie upały to nie czas na ciężkie desery z piekarnika. Gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, stawiamy na coś lekkiego, zimnego i prostego w przygotowaniu. Wystarczą dwa podstawowe składniki i kilka minut pracy, by stworzyć pyszny, domowy sernik z serka wiejskiego. To doskonała alternatywa dla klasycznych ciast na zimno, bo jest niskokaloryczna, kremowa i orzeźwiająca. Sernik z serka wiejskiego możesz przygotować też w wersji bez laktozy, trzeba tylko znaleźć i kupić odpowiedni produkt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje
Sernik z serka wiejskiego to idealny deser na lato
Ten deser sprawdzi się, gdy nie masz czasu na pieczenie, ale marzysz o czymś słodkim i domowym. Sernik z serka wiejskiego ma delikatną, piankową konsystencję i idealnie współgra z truskawkową galaretką. Dzięki użyciu erytrytolu nie musisz rezygnować ze słodyczy, nawet będąc na diecie. Biszkopty dodają całości przyjemnego kontrastu i sprawiają, że deser nie jest mdły. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym lub szklanej misie i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Możesz też go po prostu włożyć do średniej blaszki.
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego,
- 3 truskawkowe galaretki (idealnie, jakby były bez cukru),
- 2 łyżki erytrytolu, ale może być też ksylitol lub inny słodzik,
- 700 ml wody,
- okrągłe biszkopty.
Sposób przygotowania:
- Dwie truskawkowe galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
- Gdy będą letnie, ale jeszcze nie zaczną tężeć, zmiksuj je blenderem z serkiem wiejskim i erytrytolem.
- Dno szklanego naczynia/blaszki/dużej miski wyłóż biszkoptami. Postaraj się zrobić tak, by nie było prześwitów.
- Na ciastka wylej zblendowaną masę serkowo-galaretkową i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie rozpuść trzecią galaretkę w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, zostaw ją tam na jakiś czas. Powinna zacząć tężeć, ale nie może stężeć całkiem.
- Gdy pianka w naczyniu stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę. Całość schładzaj przez kolejne 2 godziny.
Sernik z serka wiejskiego możesz kroić, serwować i cieszyć się smakiem. Fajnym pomysłem będzie też użycie truskawek. Wystarczy, że poukładasz je na sernikowej piance i zalejesz galaretką. Nie masz ochoty na truskawkowy smak? Nic straconego, na rynku jest mnóstwo galaretek, na przykład borówkowa, malinowa lub wiśniowa. Do tego dorzucasz ulubione owoce i masz letni deser z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że będzie smaczny, to jeszcze fit, bo nie ma tam ogromnych ilości cukrów.