Biorę serek wiejski i galaretkę. W mig mam pyszny serniczek idealny na upały

Sernik z serka wiejskiego to jeden z tych deserów, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś lekkiego, kremowego i idealnego na upalne dni.

Sernik z serka wiejskiego to hit na upałySernik z serka wiejskiego to hit na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Letnie upały to nie czas na ciężkie desery z piekarnika. Gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, stawiamy na coś lekkiego, zimnego i prostego w przygotowaniu. Wystarczą dwa podstawowe składniki i kilka minut pracy, by stworzyć pyszny, domowy sernik z serka wiejskiego. To doskonała alternatywa dla klasycznych ciast na zimno, bo jest niskokaloryczna, kremowa i orzeźwiająca. Sernik z serka wiejskiego możesz przygotować też w wersji bez laktozy, trzeba tylko znaleźć i kupić odpowiedni produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Sernik z serka wiejskiego to idealny deser na lato

Ten deser sprawdzi się, gdy nie masz czasu na pieczenie, ale marzysz o czymś słodkim i domowym. Sernik z serka wiejskiego ma delikatną, piankową konsystencję i idealnie współgra z truskawkową galaretką. Dzięki użyciu erytrytolu nie musisz rezygnować ze słodyczy, nawet będąc na diecie. Biszkopty dodają całości przyjemnego kontrastu i sprawiają, że deser nie jest mdły. Można go przygotować w naczyniu żaroodpornym lub szklanej misie i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Możesz też go po prostu włożyć do średniej blaszki.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 3 truskawkowe galaretki (idealnie, jakby były bez cukru),
  • 2 łyżki erytrytolu, ale może być też ksylitol lub inny słodzik,
  • 700 ml wody,
  • okrągłe biszkopty.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie truskawkowe galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy będą letnie, ale jeszcze nie zaczną tężeć, zmiksuj je blenderem z serkiem wiejskim i erytrytolem.
  3. Dno szklanego naczynia/blaszki/dużej miski wyłóż biszkoptami. Postaraj się zrobić tak, by nie było prześwitów.
  4. Na ciastka wylej zblendowaną masę serkowo-galaretkową i wstaw do lodówki.
  5. W międzyczasie rozpuść trzecią galaretkę w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, zostaw ją tam na jakiś czas. Powinna zacząć tężeć, ale nie może stężeć całkiem.
  6. Gdy pianka w naczyniu stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę. Całość schładzaj przez kolejne 2 godziny.

Sernik z serka wiejskiego możesz kroić, serwować i cieszyć się smakiem. Fajnym pomysłem będzie też użycie truskawek. Wystarczy, że poukładasz je na sernikowej piance i zalejesz galaretką. Nie masz ochoty na truskawkowy smak? Nic straconego, na rynku jest mnóstwo galaretek, na przykład borówkowa, malinowa lub wiśniowa. Do tego dorzucasz ulubione owoce i masz letni deser z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że będzie smaczny, to jeszcze fit, bo nie ma tam ogromnych ilości cukrów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki