Biorę trzy składniki. Lody wychodzą lepsze niż z cukierni

Miałam ochotę na lody, ale nie takie tradycyjne ze sklepu. Nie chciałam też robić sorbetu. Wpadłam więc na inny pomysł. Wystarczyły mi tylko trzy składniki, by przygotować mrożony deser, który smakuje zupełnie jak popularne ciasto.

Domowe lody sernikowe są lepsze niż z lodziarniDomowe lody sernikowe są lepsze niż z lodziarni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kocham sernik w prawie każdej postaci (oprócz tego z rodzynkami) i chciałam zjeść coś podobnego. Tak o to znalazłam przepis na... lody sernikowe. Choć przepis bazuje na prostocie (serio, potrzebujesz tylko trzech składników), efekt jest zaskakująco luksusowy.

Lody mają gęstą konsystencję i smak, który faktycznie przypomina dobry sernik. Dzięki mleku skondensowanemu są wystarczająco słodkie, ale nie mdłe. A jeśli podasz je z truskawkami, malinami lub borówkami, to sukces gwarantowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Jaki twaróg wybrać, by lody sernikowe były dobre?

Najlepiej sprawdzi się twaróg z wiaderka o zawartości tłuszczu minimum 20 proc. Tłusty, gładki, bez grudek, czyli taki, który da się łatwo połączyć z resztą składników. Im lepszy twaróg, tym lepsza tekstura lodów. Jeśli nie masz dostępu do porządnego twarogu, użyj mascarpone. Lody sernikowe będą tak samo aksamitne. Unikaj chudego lub ziarnistego twarogu, bo zepsuje strukturę deseru.

Ważne też, by patrzeć na skład: im krótszy, tym lepiej. Zero zagęstników, skrobi czy syropów, powinno być tylko mleko i kultury bakterii. To niby drobiazg, ale w przypadku lodów robi różnicę.

Przepis na lody sernikowe

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30 proc.,
  • 200 g twarogu sernikowego (lub mascarpone),
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg dokładnie połącz z mlekiem skondensowanym – najlepiej mikserem.
  2. Dodaj wanilię, jeśli używasz.
  3. Śmietankę ubij na sztywno.
  4. Delikatnie połącz bitą śmietanę z masą serową.
  5. Przełóż do pojemnika (ok. 2 l), szczelnie zamknij i zamroź.
  6. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.

Lody przechowuj szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie chłonęły zapachów z zamrażarki. Przed podaniem wyjmij je wcześniej, gdyż domowe lody sernikowe nie mają sztucznych dodatków, więc po dłuższym mrożeniu mogą być bardzo twarde.

Jak urozmaicić smak lodów sernikowych?

Lody możesz zjeść samodzielnie lub je czymś urozmaicić. Najfajniejsze pomysły to:

  • ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu,
  • pokruszone ciasteczka owsiane lub herbatniki,
  • mus z owoców sezonowych,
  • starta biała czekolada albo kilka łyżek kremu czekoladowego,
  • karmel lub sos malinowy po zamrożeniu jako polewa.

Lody sernikowe możesz też podzielić na porcje i zamrozić w silikonowych foremkach - będą gotowe do podania prosto z zamrażarki, bez potrzeby porcjowania.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty