Domowe lody z malin. Prosty przepis na lekki i orzeźwiający deser
Maliny to owoce, które zawierają silne przeciwutleniacze: kwercetynę i elagotaniny, które neutralizują wolne rodniki i wspierają układ sercowo-naczyniowy. Są też pełne witaminy C, błonnika i naturalnych kwasów owocowych, które wspomagają trawienie i delikatnie regulują apetyt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Jogurt skyr to z kolei doskonała baza dla lodów. Ma łagodny smak, aksamitną konsystencję i bardzo wysoką zawartość białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo dostarcza wapń oraz naturalne probiotyki, wspierające florę jelitową. Dzięki niemu deser staje się nie tylko bardziej sycący, ale też wspomaga trawienie i wspiera odporność.
Jak zrobić domowe lody malinowe?
Połączenie tych dwóch składników daje coś znacznie więcej niż tylko deser. To świadomy wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem bez kompromisów. Lody malinowe z jogurtu przygotujesz w chwilę, bez specjalistycznego sprzętu. Dodaj ulubione składniki, na przykład miętę, wanilię, odrobinę miodu, odżywkę białkową albo nasiona chia i zrób z tego zdrowy deser dopasowany do siebie.
Składniki:
- 1 szklanka świeżych malin lub 100 g mrożonych,
- 150 g skyru smakowy (np. waniliowego).
Sposób przygotowania:
Krok 1: W pojemniku do blendera umieść jogurt i maliny. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 2: Przełóż do odpowiedniego do mrożenia naczynia i wstaw do zamrażalnika. Wyciągnij, gdy lody osiągną preferowany stopień zmrożenia – po około godzinie będą delikatnie zmrożone, a po około 4-5 godzinach powinny być mocno. Co jakiś czas warto je wyciągnąć i przemieszać.
Krok 3: Wyłóż do wygodnego naczynia.