Domowe lody z malin. Prosty przepis na lekki i orzeźwiający deser

Domowe lody malinowe to letni przysmak, który łączy orzeźwiający smak z prostym i zdrowym składem. Idealne na ciepłe dni, nie tylko chłodzą, ale też dostarczają cenne składniki odżywcze, które ciężko znaleźć w sklepowych deserach. Bez sztucznych dodatków i zbędnego cukru, a z prawdziwymi owocami i jogurtem, który wspiera dobrą kondycję organizmu.
Wyciągam gotowe lody malinowe.Wyciągam gotowe lody malinowe

Maliny to owoce, które zawierają silne przeciwutleniacze: kwercetynę i elagotaniny, które neutralizują wolne rodniki i wspierają układ sercowo-naczyniowy. Są też pełne witaminy C, błonnika i naturalnych kwasów owocowych, które wspomagają trawienie i delikatnie regulują apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Jogurt skyr to z kolei doskonała baza dla lodów. Ma łagodny smak, aksamitną konsystencję i bardzo wysoką zawartość białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo dostarcza wapń oraz naturalne probiotyki, wspierające florę jelitową. Dzięki niemu deser staje się nie tylko bardziej sycący, ale też wspomaga trawienie i wspiera odporność.

Jak zrobić domowe lody malinowe?

Połączenie tych dwóch składników daje coś znacznie więcej niż tylko deser. To świadomy wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem bez kompromisów. Lody malinowe z jogurtu przygotujesz w chwilę, bez specjalistycznego sprzętu. Dodaj ulubione składniki, na przykład miętę, wanilię, odrobinę miodu, odżywkę białkową albo nasiona chia i zrób z tego zdrowy deser dopasowany do siebie.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych malin lub 100 g mrożonych,
  • 150 g skyru smakowy (np. waniliowego).

Sposób przygotowania:

Domowe lody malinowe przepis
Blenduję składniki

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść jogurt i maliny. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 

Domowe lody malinowe przepis
Przekładam masę do pojemnika i wkładam do zamrażalnika

Krok 2: Przełóż do odpowiedniego do mrożenia naczynia i wstaw do zamrażalnika. Wyciągnij, gdy lody osiągną preferowany stopień zmrożenia – po około godzinie będą delikatnie zmrożone, a po około 4-5 godzinach powinny być mocno. Co jakiś czas warto je wyciągnąć i przemieszać.

domowe lody malinowe przepis
Wyciągam gotowe lody malinowe

Krok 3: Wyłóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości