Kremowy sernik robię bez pieczenia i dorzucam sezonowe owoce. W żadnej cukierni takiego nie ma 

Zimny, lekki i orzeźwiający - jest idealnym wyborem na letnie ciasto. Delikatna masa sernikowa w połączeniu ze słodką galaretką i świeżymi owocami tworzy deser, który zachwyci każdego.

Sernik z kruchym spodem i galaretką z truskawkamiSernik z kruchym spodem i galaretką z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na truskawki wciąż trwa, więc to idealny moment, by wykorzystać ich smak w domowym serniku – szczególnie tym na zimno. Gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, większości z nas nie chce się spędzać zbyt wiele czasu przy piekarniku i wolimy chłodne desery, które dodatkowo nas orzeźwią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Trzy idealne warstwy

Nasz sernik składa się z trzech warstw: spodu z pokruszonych herbatników, śmietankowej chmurki oraz galaretki z kawałkami owoców. Dzięki temu połączeniu możemy cieszyć się pełnią smaku i różnorodnymi konsystencjami w cieście. Prosty i szybki spód z pokruszonych herbatników doda chrupkości do ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Delikatna słodycz masy serowej idealnie komponuje się z orzeźwiającą galaretką, tworząc pyszną całość. To deser, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale też pięknie prezentuje się na stole.

Przepis na ciasto

Składniki na spód z pokruszonych herbatników:

Sposób przygotowania spodu:

Rozkrusz herbatniki najpierw w dłoniach, a następnie w mikserze. Gdy będą miały konsystencję piasku, dodaj do nich wiórki kokosowe i olej kokosowy i wymieszaj. Rozłóż równomiernie na spód tortownicy i schłodź w lodówce.

Składniki na masę kremową:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego.

Sposób przygotowania:

W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem aż uzyskasz puszysty, sztywny krem. Następnie nałóż krem na schłodzony spód.


Składniki na warstwę truskawkową

  • 2 truskawkowe galaretki,
  • 800 ml wrzątku,
  • 250g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj truskawki i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w ćwiartki i odstaw na bok. W osobnej misce rozpuść galaretkę we wrzątku, a następnie wymieszaj ją z truskawkami. Całość wlej na kremową masę i odstaw na całą noc do lodówki tak, aby galaretka stężała.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥