Kremowy sernik robię bez pieczenia i dorzucam sezonowe owoce. W żadnej cukierni takiego nie ma
Zimny, lekki i orzeźwiający - jest idealnym wyborem na letnie ciasto. Delikatna masa sernikowa w połączeniu ze słodką galaretką i świeżymi owocami tworzy deser, który zachwyci każdego.
Sezon na truskawki wciąż trwa, więc to idealny moment, by wykorzystać ich smak w domowym serniku – szczególnie tym na zimno. Gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, większości z nas nie chce się spędzać zbyt wiele czasu przy piekarniku i wolimy chłodne desery, które dodatkowo nas orzeźwią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Trzy idealne warstwy
Nasz sernik składa się z trzech warstw: spodu z pokruszonych herbatników, śmietankowej chmurki oraz galaretki z kawałkami owoców. Dzięki temu połączeniu możemy cieszyć się pełnią smaku i różnorodnymi konsystencjami w cieście. Prosty i szybki spód z pokruszonych herbatników doda chrupkości do ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Delikatna słodycz masy serowej idealnie komponuje się z orzeźwiającą galaretką, tworząc pyszną całość. To deser, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale też pięknie prezentuje się na stole.
Przepis na ciasto
Składniki na spód z pokruszonych herbatników:
- 200 g herbatników,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 20 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania spodu:
Rozkrusz herbatniki najpierw w dłoniach, a następnie w mikserze. Gdy będą miały konsystencję piasku, dodaj do nich wiórki kokosowe i olej kokosowy i wymieszaj. Rozłóż równomiernie na spód tortownicy i schłodź w lodówce.
Składniki na masę kremową:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego.
Sposób przygotowania:
W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem aż uzyskasz puszysty, sztywny krem. Następnie nałóż krem na schłodzony spód.
Składniki na warstwę truskawkową
- 2 truskawkowe galaretki,
- 800 ml wrzątku,
- 250g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj truskawki i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w ćwiartki i odstaw na bok. W osobnej misce rozpuść galaretkę we wrzątku, a następnie wymieszaj ją z truskawkami. Całość wlej na kremową masę i odstaw na całą noc do lodówki tak, aby galaretka stężała.