Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, które smakują jak u mamy. Sekret to odpowiednie nadzienie

Drożdżówki z truskawkami to idealny sposób na wprowadzenie letniego smaku do codziennego menu. Połączenie soczystych truskawek, kremowego sera i chrupiącej kruszonki sprawia, że te wypieki są nie tylko pyszne, ale i proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis wideo krok po kroku, a niżej dokładny opis przygotowania.

Daria Rudny-Dul

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką wzbogacone o nadzienie z lekkiego serka są nie tylko smaczne, ale także wszechstronne. Mogą być podawane na śniadanie, jako deser lub przekąska do kawy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe to klasyka w wielu kuchniach, znane z puszystości i delikatności. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ kluczowym etapem jest wyrastanie, które pozwala drożdżom na rozwinięcie pełni smaku i tekstury. Właściwe wyrabianie ciasta zapewnia równomierne rozprowadzenie glutenu, co jest niezbędne dla uzyskania idealnej struktury. Sprawdzi się do tego idealne robot plenatarny lub mikser z końcówkami typu haki. Siła ludzkich rąk też daje radę, ale tutaj warto zarezerwować nieco więcej czasu na przygotowanie. Istotny jest też wybór drożdży - nie mogą być stare, więc odpuść wykorzystanie resztek z lodówki. W poniższym przepisie użyłam drożdży świeżych i te polecam dla uzyskania efektu prawdziwych, maminych wypieków.

Drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką - najlepszy wypiek
Drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką - najlepszy wypiek © Pyszności

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 130 ml ciepłego mleka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g truskawek,
  • 130 g twarogu sernikowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego,
  • mleko do posmarowania.

Składniki na kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 35 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Zacznij od wyrobienia ciasta drożdżowego. Musi odpowiednio wyrosnąć, aby było lekkie i puszyste. Niektórzy dla lepszej konsystencji ciasta, dodatkową porcję sera dodają również do surowej masy. W poniższym wariancie pokazałam, jak zrobić klasyczne drożdżówki.

  1. Rozkrusz drożdże i rozpuść je w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i odrobiną mąki. Odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty zaczyn. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrobienie odpowiednio ciasta to podstawa udanych drożdżówek
Wyrobienie odpowiednio ciasta to podstawa udanych drożdżówek © Pyszności

Przygotowanie nadzienia i kruszonki:

  1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki - mogą to być ładne plasterki, które pozwolą uzyskać elegancki efekt wizualny.
  2. Twaróg śmietankowy wymieszaj z jajkiem, cukrem pudrem i budyniem śmietankowym.
  3. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i zimne masło, aż powstaną grudki.
Nadzienie z serka waniliowego nada wypiekom wilgotności
Nadzienie z serka waniliowego nada wypiekom wilgotności © Pyszności

Formowanie i pieczenie drożdżówek:

  1. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj lub rozklep za pomocą dłoni na okrągły placek, robiąc delikatne wgłębienie w środku na nadzienie.
  2. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na środku każdego placka umieść porcję nadzienia serowego, a na nich ułóż truskawki.
  4. Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka kuchennego.
  5. Na koniec posyp drożdżówki kruszonką.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będą złociste.
  7. Gotowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką dodatkowo możesz udekorować lukrem lub polewą z białej czekolady.

Ile kalorii ma drożdżówka z truskawkami?

Ciasto drożdżowe to klasyka w wielu kuchniach, znane z puszystości i delikatności. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ kluczowym etapem jest wyrastanie, które pozwala drożdżom na rozwinięcie pełni smaku i tekstury. Właściwe wyrabianie ciasta zapewnia równomierne rozprowadzenie glutenu, co jest niezbędne dla uzyskania idealnej struktury. Aby zmniejszyć kaloryczność drożdżówki, można zastosować kilka prostych trików. Zamiast tradycyjnego cukru można użyć jego zdrowszych zamienników, takich jak ksylitol czy erytrytol. Zmniejszenie ilości masła lub zastąpienie go olejem kokosowym również wpłynie na obniżenie kaloryczności. Dzięki tym zmianom drożdżówka z truskawkami stanie się lżejsza, zachowując przy tym swój wyjątkowy smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej