Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia

Knedle lub pierogi z owocami sezonowymi wielu osobom kojarzą się z wakacjami u babci. W końcu nie ma większej specjalistki od wszelakich wyrobów mącznych. Obok pierogów z jagodami, popisowym daniem niejednej babci były knedle z truskawkami. Kiedy pojawiały się na stole, nigdy nie kończyło się na jednej dokładce.

Miękkie kuleczki zawsze skrywają słodką niespodziankęMiękkie kuleczki zawsze skrywają słodką niespodziankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej kluski i placki były fundamentem codziennej diety, a dziewczynki już od najmłodszych lat nabierały wprawy w ich przygotowywaniu. Dla osób z pokolenia mojej babci ulepienie kilkudziesięciu knedli, pierogów czy pączków nie stanowiło żadnego problemu. Teraz coraz częściej idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce z marketów. A szkoda, bo smak domowych knedli z truskawkami jest nie do podrobienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Knedle z truskawkami w chrupiącej posypce

Tradycyjnym dodatkiem do knedli jest słodka bułka tarta wymieszana z roztopionym masłem. Taki sosik w mig przygotujesz na patelni. Wystarczy roztopić łyżkę masła, dodać bułkę, cukier i wymieszać do uzyskania gęstej papki o złotobrązowym kolorze.

Jeśli marzy ci się więcej słodkiej rozkoszy, przygotuj prostą posypkę do knedli z wiórków kokosowych. Podpraż je na suchej patelni z odrobiną zwykłego cukru. Gdy wiórki lekko się skarmelizują, przełóż je do miseczki i obtocz w nich ugotowane, jeszcze ciepłe knedle.

Przepis na knedle z truskawkami

Podobne knedle możesz zrobić także ze śliwkami, jagodami lub z wiśniami. Moja babcia do knedli z owocami podawała śmietankę rozmieszaną z cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 12,5 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Umyj truskawki, osusz i wytnij z nich szypułki. Pokrój je na ćwiartki i oprósz 1 łyżką cukru
  2. W niewielkiej misce przygotuj rozczyn – wymieszaj 50 ml ciepłego mleka ze świeżymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe mleko, olej, jajko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do momentu aż zacznie samoistnie odchodzić od ścianek miski (ok. 10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Oddzielaj po kolei niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich placuszki. W środku zamknij 1-2 łyżki słodkich truskawek, tworząc zgrabne kulki.
  5. Pozostałe truskawki możesz zmiksować na mus – idealny do polania tej słodkiej potrawy.
  6. Knedle wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut z jednej, a następnie przez 3 minuty z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"