Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Knedle lub pierogi z owocami sezonowymi wielu osobom kojarzą się z wakacjami u babci. W końcu nie ma większej specjalistki od wszelakich wyrobów mącznych. Obok pierogów z jagodami, popisowym daniem niejednej babci były knedle z truskawkami. Kiedy pojawiały się na stole, nigdy nie kończyło się na jednej dokładce.
Dawniej kluski i placki były fundamentem codziennej diety, a dziewczynki już od najmłodszych lat nabierały wprawy w ich przygotowywaniu. Dla osób z pokolenia mojej babci ulepienie kilkudziesięciu knedli, pierogów czy pączków nie stanowiło żadnego problemu. Teraz coraz częściej idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce z marketów. A szkoda, bo smak domowych knedli z truskawkami jest nie do podrobienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Knedle z truskawkami w chrupiącej posypce
Tradycyjnym dodatkiem do knedli jest słodka bułka tarta wymieszana z roztopionym masłem. Taki sosik w mig przygotujesz na patelni. Wystarczy roztopić łyżkę masła, dodać bułkę, cukier i wymieszać do uzyskania gęstej papki o złotobrązowym kolorze.
Jeśli marzy ci się więcej słodkiej rozkoszy, przygotuj prostą posypkę do knedli z wiórków kokosowych. Podpraż je na suchej patelni z odrobiną zwykłego cukru. Gdy wiórki lekko się skarmelizują, przełóż je do miseczki i obtocz w nich ugotowane, jeszcze ciepłe knedle.
Przepis na knedle z truskawkami
Podobne knedle możesz zrobić także ze śliwkami, jagodami lub z wiśniami. Moja babcia do knedli z owocami podawała śmietankę rozmieszaną z cukrem i cynamonem.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,
- 12,5 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki,
- łyżka cukru pudru,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Umyj truskawki, osusz i wytnij z nich szypułki. Pokrój je na ćwiartki i oprósz 1 łyżką cukru
- W niewielkiej misce przygotuj rozczyn – wymieszaj 50 ml ciepłego mleka ze świeżymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe mleko, olej, jajko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do momentu aż zacznie samoistnie odchodzić od ścianek miski (ok. 10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Oddzielaj po kolei niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich placuszki. W środku zamknij 1-2 łyżki słodkich truskawek, tworząc zgrabne kulki.
- Pozostałe truskawki możesz zmiksować na mus – idealny do polania tej słodkiej potrawy.
- Knedle wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut z jednej, a następnie przez 3 minuty z drugiej strony.