Jak zrobić kruszonkę – porady i sprawdzony przepis

Jest jednym z popularniejszych dodatków do słodkości. Równocześnie sama może stanowić bazę przepysznego deseru. Kruszonka, bo o niej właśnie tu mowa, to przepyszne rozwiązanie, jeśli szukacie pomysłu na coś szybkiego i wyjątkowo łatwego w przygotowaniu. Jak zrobić kruszonkę? Potrzebne są jedynie trzy składniki… reszta to już tylko wasza fantazja i smaki!

Obrazek
Frania

Jak zrobić kruszonkę?

Jeśli chodzi o najprostszy przepis na kruszonkę, nie ma tu wielkiej filozofii. Baza zawsze jest taka sama. Robi się ją zaledwie z trzech składników i nie sposób coś przy tym zepsuć. To właśnie dlatego kruszonka jest idealnym deserem dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z przyrządzaniem wszelkiego rodzaju pyszności.

Obrazek
pixabay.com

Do przygotowania kruszonki będziecie potrzebować:

  • masła w temperaturze pokojowej
  • cukru
  • mąki

Proporcje i łączenie poszczególnych składników zawsze są takie same i jest to: 1 porcja masła, 1 porcja cukru i 2 porcje mąki. Znając tę zasadę, możecie przygotować dowolną ilość kruszonki. Na przykład, jeśli chcecie zrobić deser ze 100 g masła (pół kostki) będziecie do tego potrzebować 100 g cukru (6,5 łyżki) i 200 g mąki (20 łyżek).

jak zrobić kruszonkę

W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o możliwościach dodania lub zamienienia niektórych składników. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, część mąki wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo migdałami, zmielonymi otrębami, płatkami owsianymi, mąką orkiszową albo razową.

Doskonałymi dodatkami do kruszonki jest także cynamon, wanilia (np. w formie ekstraktu), przyprawy korzenne albo drobne fragmenty orzechów różnych gatunków.

Kruszonka - przepis

Jeśli chodzi o samo przygotowanie kruszonki, wystarczy połączyć ze sobą poszczególne składniki i ugnieść w misce. Ciasto musi przyjąć postać pojedynczych grudek różnej wielkości. Oczywiście tylko od nas zależy, czy będą one większe, czy też mniejsze. Ważne, żeby do wyrabiania kruszonki użyć masła o temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki albo zamrażalki. W przypadku drugiej opcji pamiętajcie, aby nie zamrozić go całkowicie, a jedynie przyśpieszyć proces schłodzenia.

Zanim ciasto osiągnie ten stan, należy przygotować piekarnik. Trzeba rozgrzać go do 180 ˚C (w przypadku kuchenki z termoobiegiem) lub 200 ˚C (w przypadku zwykłego piekarnika). Schłodzonąkruszonkę musicie piec przez około 15-20 minut. Ważne, by nabrała złotawego koloru i stała się chrupkazachowując równocześnie swoją grudkową formę. Efekt ten ma zapewnić właśnie wcześniejsza wizyta w lodówce lub zamrażarce.

Obrazek
pixabay.com

Ciasto kruszonka – propozycje podania

Kruszonka może być świetnym dodatkiem do wielu różnych deserów i ciast. Po upieczeniu podawajcie ją m.in.z lodami, bitą śmietaną, owocami, różnego rodzaju kremami lub budyniami. Może być też dodatkiem do ciasta drożdżowego albo samodzielnym deserem.

Ciasto kruszonka wymaga większego wkładu pracy. Można wykonać je na bazie kruchego ciasta i owoców. W takim przypadku pokrywacie powierzchnię farszu jeszcze nieupieczoną kruszonką i zapiekacie w całości.

ciasto z kruszonką

Dużo łatwiejszą i szybszą w przygotowaniu alternatywą dla ciastka tego typu jest kruszonka z owocami. Do jej przygotowania potrzebujecie wybrać jeszcze owocową bazę, którą wypełnicie blachę albo naczynie żaroodporne i którą przykryjecie warstwą kruszonki. Mogą to być np. jabłka z cukrem, cynamonem odrobiną bułki tartej (dla związania wilgoci) i rodzynkami, albo śliwki w podobnej kombinacji.

Po prostu mniam!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości