Jak zrobić kruszonkę – porady i sprawdzony przepis
Jest jednym z popularniejszych dodatków do słodkości. Równocześnie sama może stanowić bazę przepysznego deseru. Kruszonka, bo o niej właśnie tu mowa, to przepyszne rozwiązanie, jeśli szukacie pomysłu na coś szybkiego i wyjątkowo łatwego w przygotowaniu. Jak zrobić kruszonkę? Potrzebne są jedynie trzy składniki… reszta to już tylko wasza fantazja i smaki!
30.08.2019 | aktual.: 06.09.2019 08:47
Jak zrobić kruszonkę?
Jeśli chodzi o najprostszy przepis na kruszonkę, nie ma tu wielkiej filozofii. Baza zawsze jest taka sama. Robi się ją zaledwie z trzech składników i nie sposób coś przy tym zepsuć. To właśnie dlatego kruszonka jest idealnym deserem dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z przyrządzaniem wszelkiego rodzaju pyszności.
Do przygotowania kruszonki będziecie potrzebować:
- masła w temperaturze pokojowej
- cukru
- mąki
Proporcje i łączenie poszczególnych składników zawsze są takie same i jest to: 1 porcja masła, 1 porcja cukru i 2 porcje mąki. Znając tę zasadę, możecie przygotować dowolną ilość kruszonki. Na przykład, jeśli chcecie zrobić deser ze 100 g masła (pół kostki) będziecie do tego potrzebować 100 g cukru (6,5 łyżki) i 200 g mąki (20 łyżek).
W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o możliwościach dodania lub zamienienia niektórych składników. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, część mąki wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo migdałami, zmielonymi otrębami, płatkami owsianymi, mąką orkiszową albo razową.
Doskonałymi dodatkami do kruszonki jest także cynamon, wanilia (np. w formie ekstraktu), przyprawy korzenne albo drobne fragmenty orzechów różnych gatunków.
Kruszonka - przepis
Jeśli chodzi o samo przygotowanie kruszonki, wystarczy połączyć ze sobą poszczególne składniki i ugnieść w misce. Ciasto musi przyjąć postać pojedynczych grudek różnej wielkości. Oczywiście tylko od nas zależy, czy będą one większe, czy też mniejsze. Ważne, żeby do wyrabiania kruszonki użyć masła o temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki albo zamrażalki. W przypadku drugiej opcji pamiętajcie, aby nie zamrozić go całkowicie, a jedynie przyśpieszyć proces schłodzenia.
Zanim ciasto osiągnie ten stan, należy przygotować piekarnik. Trzeba rozgrzać go do 180 ˚C (w przypadku kuchenki z termoobiegiem) lub 200 ˚C (w przypadku zwykłego piekarnika). Schłodzonąkruszonkę musicie piec przez około 15-20 minut. Ważne, by nabrała złotawego koloru i stała się chrupka – zachowując równocześnie swoją grudkową formę. Efekt ten ma zapewnić właśnie wcześniejsza wizyta w lodówce lub zamrażarce.
Ciasto kruszonka – propozycje podania
Kruszonka może być świetnym dodatkiem do wielu różnych deserów i ciast. Po upieczeniu podawajcie ją m.in.z lodami, bitą śmietaną, owocami, różnego rodzaju kremami lub budyniami. Może być też dodatkiem do ciasta drożdżowego albo samodzielnym deserem.
Ciasto kruszonka wymaga większego wkładu pracy. Można wykonać je na bazie kruchego ciasta i owoców. W takim przypadku pokrywacie powierzchnię farszu jeszcze nieupieczoną kruszonką i zapiekacie w całości.
Dużo łatwiejszą i szybszą w przygotowaniu alternatywą dla ciastka tego typu jest kruszonka z owocami. Do jej przygotowania potrzebujecie wybrać jeszcze owocową bazę, którą wypełnicie blachę albo naczynie żaroodporne i którą przykryjecie warstwą kruszonki. Mogą to być np. jabłka z cukrem, cynamonem odrobiną bułki tartej (dla związania wilgoci) i rodzynkami, albo śliwki w podobnej kombinacji.
Po prostu mniam!
Zobaczcie także:Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe