W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Domowe ptasie mleczko jest 1000 razy lepsze niż ze sklepu. Nie tylko dlatego, że możesz przygotować większą porcję za mniejsze pieniądze. Jego główną zaletą jest absolutny brak ograniczeń smakowych. Zaskocz bliskich ich ulubionym deserem o smaku borówkowym.
Ptasie mleczko to deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w Polsce. Jego historia sięga lat 30. XX wieku, kiedy to Jan Wedel zarejestrował wszystkim znaną nazwę, zainspirowany podróżą do Francji. Delikatne pianki otulone mleczną lub deserową czekoladą w PRL-u stały się symbolem luksusu i wyrafinowanego smaku.
Domowe ptasie mleczko jest zdrowsze niż oryginalne słodycze
Współczesne wersje ptasiego mleczka, które można przygotować w domu, dają pełną kontrolę nad składem deseru. Kluczowymi składnikami są śmietanka, żelatyna i czekolada. Dzięki temu deser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowszy, oferując lekkość i puszystość, które trudno znaleźć w sklepowych odpowiednikach.
Do ptasiego mleczka możesz dodać kakao, karmel, a także świeże owoce, takie jak truskawki, maliny czy borówki, które wzbogacą deser nie tylko ciekawe niuanse smakowe, ale także o witaminy i błonnik. Owocowe pianki idealnie sprawdzają się na letnich przyjęciach – dzieciaki je uwielbiają, a i u dorosłych wywołują szeroki uśmiech.
Jak zrobić ptasie mleczko z borówkami?
Owocowe ptasie mleczko możesz zrobić w dużej prostokątnej blaszce lub mniejszych silikonowych foremkach.
Składniki:
- 200 g borówek,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 6 łyżek zimnej wody,
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej,
- 4 łyżki śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Borówki przełóż do rondelka, dodaj cukier puder i podgrzewaj na małym ogniu, aż borówki zmiękną i puszczą sok – możesz lekko je rozgnieść widelcem. Następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek. W ten sposób uzyskasz gładki mus borówkowy. Odstaw do przestudzenia.
- Wymieszaj żelatynę z 6 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 5-10 minut, żeby napęczniała. Następnie podgrzej napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści i stanie się klarowna. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Odstaw do wystudzenia.
- Do lekko przestudzonego musu borówkowego dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
- W dużej misce ubij śmietankę na sztywno, po czym delikatnie wmieszaj masę borówkową. Gotową piankę przelej do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy ptasie mleczko zastygnie wyjmij je z blachy (i folii), a następnie pokrój w kostkę.
- W kąpieli wodnej roztop tabliczkę czekolady i wymieszaj ze śmietanką. Kostki ptasiego mleczka polej polewą czekoladową. Ponownie umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.