Delikatniejszy niż ciasto, kremowy jak najlepszy sernik. Idealny na lato
Bazą desernika jest gładki twaróg, który nie tylko nadaje mu puszystości, ale też dostarcza pełnowartościowe białko i wapń, niezbędne do utrzymania mocnych kości i dobrej kondycji mięśni. Dodatek kakao powoduje, że smak jest głęboki, intensywnie czekoladowy, a przy tym wzbogacony naturalnymi przeciwutleniaczami wspierającymi układ krążenia i poprawiającymi nastrój.
W przepisie wykorzystano także odżywkę białkową, świetną opcję dla osób aktywnych fizycznie lub tych, którzy chcą w prosty sposób zwiększyć ilość białka w diecie. Dzięki niej deser nie tylko syci, ale też wspiera regenerację i metabolizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Dopełnieniem całości są truskawki. Są lekko kwaskowe, soczyste i pełne witaminy C oraz antyoksydantów. Nadają całości świeżość i powodują, że każdy kęs smakuje jak zdrowy, domowy luksus.
Przepis na desernik czekoladowy z truskawkami
Ten deser z truskawkami to nie tylko smaczna, ale i świadoma alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Jak zrobić czekoladowy deser z twarogu i truskawek? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1/2 opakowania chudego twarogu (125 g),
- 1 opakowanie jogurtu skyr lub kvarg o smaku waniliowym bądź truskawkowym (200 g),
- 1/4 opakowania truskawek (50 g),
- 1 porcja odżywki białkowej, np. czekoladowej (20 g),
- 1 łyżka ciemnego kakao (5 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść rozdrobniony twaróg, odżywkę białkową (o smaku czekolady, kakao, ciasteczek lub innym), jogurt i kakao. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Krok 2. Truskawki pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3. Masę przełóż do wygodnego naczynia.
Krok 4. Na górze rozłóż truskawki.