Smakuje jak tropikalny deser z luksusowego spa. A zrobisz to w domu w kilka minut

Galaretka z mango to lekki, orzeźwiający deser, który wygląda i smakuje jak luksusowy przysmak z egzotycznego kurortu. Zaskakuje prostotą wykonania, ponieważ wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i możesz cieszyć się domową wersją deseru, który przypomina wakacje w tropikach.
Galaretka z mango to idealny deser na latoGalaretka z mango to idealny deser na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eskay lim

Mango, główny składnik tego deseru, to owoc pełen wartości odżywczych. Zawiera naturalne związki bioaktywne, które wspomagają trawienie. Badania wskazują, że regularne spożywanie mango poprawia tolerancję glukozy.

Ten owoc jest również znakomitym źródłem potasu, czyli pierwiastka który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego i wspiera pracę serca. Dodatkowo dostarcza witaminę A, C i E, które wspomagają odporność i poprawiają wygląd skóry.

Warto też zwrócić uwagę na żelatynę. To składnik, który odpowiada za sprężystą strukturę galaretki. Jest naturalnym źródłem kolagenu, wspierającego zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz stawów. Regularne spożywanie żelatyny poprawia elastyczność skóry i wspomaga regenerację tkanki łącznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste

Przepis na galaretkę z mango

Delikatna konsystencja galaretki, w połączeniu z naturalną słodyczą mango, tworzy harmonijny deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Idealnie sprawdzi się po obiedzie, na lekki podwieczorek lub elegancką przekąskę na spotkanie z gośćmi. Jak zrobić galaretkę z mango? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • pół mango (120 g),
  • 1 łyżka żelatyny (10 g),
  • wrzątek.

Sposób przygotowania:

Galaretka z mango przepis
Rozpuść żelatynę

Krok 1. Do szklanki wsyp żelatynę. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

Galaretka z mango przepis
Zblenduj mango

Krok 2. Mango umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (bez pestki). 

Galaretka z mango przepis
Dodaj do mango żelatynę

Krok 3. W pojemniku do blendera umieść mango. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj roztwór z żelatyną. Ponownie zblenduj.

Galaretka z mango przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przełóż do słoika, miseczki albo ulubionej foremki. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (im dłużej galaretka będzie w lodówce, tym jej konsystencja będzie lepsza – maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).

galaretka z mango przepis
Gotowa galaretka z mango

Krok 5. Galaretkę przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje