Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit

Zupy to prawdziwe kulinarne skarby, które warto mieć na stałe w menu. Wersja kremowa z kurek to prawdziwa perełka, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje. To doskonały sposób na sezonowe grzyby i coś, co łatwo przygotujesz w domu.

Krem z kurek zachwyci wszystkich przy stoleKrem z kurek zachwyci wszystkich przy stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova

Najczęściej spotykane kremy to te z brokułu, kalafiora, papryki czy dyni, jednak zupa z kurek również zasługuje na uwagę. Nie warto ograniczać się do sprawdzonych przepisów — warto puścić wodze wyobraźni i sięgnąć po sezonowe składniki. Tak przygotowana zupa jest nie tylko pyszna, ale i wyjątkowa, idealna na chłodniejsze dni oraz rodzinne obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak przygotować idealną zupę krem z kurek?

Kurki to sezonowe i bardzo lubiane grzyby, które wymagają starannego oczyszczenia. Najlepiej zacząć od odcięcia twardych końcówek ogonków, a następnie szybko przepłukać je pod zimną, bieżącą wodą. Pamiętaj, żeby nie moczyć kurek zbyt długo, ponieważ łatwo chłoną wodę i mogą stracić swój smak oraz jędrność. Większe kurki warto przekroić na pół, co ułatwi ich równomierne gotowanie i miksowanie.

Podczas blendowania zupy z kurek kluczowe jest uzyskanie kremowej, gładkiej konsystencji bez grudek. Aby uniknąć nieprzyjemnych kawałków, miksuj zupę stopniowo i dokładnie, a w razie potrzeby przetrzyj ją przez sitko lub użyj blendera ręcznego, który daje większą kontrolę. Tak przygotowany krem doskonale komponuje się z pieczywem, grillowanym mięsem lub jako lekka przystawka. Świetnie sprawdzi się też na rodzinnych spotkaniach, gdzie zaskoczy wszystkich swoim delikatnym, ale wyrazistym smakiem.

Przepis na krem z kurek

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 200 g świeżych kurek,
  • 300 g ziemniaków,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonej papryki słodkiej,

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kurki, odetnij końcówki i szybko przepłucz pod zimną wodą.
  2. Większość z nich pokrój na mniejsze kawałki, kilka zostaw w całości (na koniec posłużą do dekoracji).
  3. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej masło z oliwą i podsmaż czosnek, dodaj wszystkie kurki i ziemniaki.
  5. Smaż przez 5-7 minut, zalej wodą lub bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  6. Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką.
  7. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
  8. Natkę pietruszki dokładnie umyj pod zimną wodą, osusz i drobno posiekaj tuż przed podaniem, aby zachowała świeży smak.
  9. Zupę krem podawaj z posiekaną natką oraz odłożonymi kurkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀