Prawdziwe skutki jedzenia czosnku. Wielu nie zdaje sobie z nich sprawy

Czosnek to niekwestionowany król kuchni i domowego leczenia. Choć większość z nas kojarzy go z silnym aromatem i przypisywanym "lekarstwem na wszystko", niewielu zdaje sobie sprawę z pełnej gamy jego efektów. Sprawdź, co naprawdę daje zjedzenie czosnku i na co warto uważać.

CzosnekCzosnek i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Od pokoleń czosnek traktowany jest jak święty graal odporności: pomaga przy przeziębieniu, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, wspiera trawienie. I to wszystko prawda. Ale przy okazji wielu ludzi ignoruje mniej wygodną stronę medalu, czyli skutki uboczne, które czosnek może wywołać. A są one na tyle konkretne, że nie sposób ich zignorować, zwłaszcza jeśli ktoś wcina go codziennie "na zdrowie".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Dlaczego czosnek jest zdrowy?

Czosnek to niepozorna roślina, ale - podobnie jak cebula - to prawdziwa bomba prozdrowotna. Choć składa się w ok. 60 proc. z wody, zawiera ogrom substancji aktywnych. Znajdziemy w nim flawonoidy, fitosterole, minerały oraz mikroelementy, m.in. kobalt, chrom i nikiel. Do tego dochodzą witaminy: C, B1, B2, B3, beta-karoten, enzymy (allinaza, peroksydaza), aminokwasy, polifenole i błonnik pokarmowy.

Najważniejszym składnikiem czosnku jest allina, czyli aminokwas, który pod wpływem krojenia zamienia się w allicynę. To właśnie allicyna odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku i jego działanie antybakteryjne, również wobec szczepów opornych na antybiotyki. Co ważne, czosnek wspiera rozwój korzystnych bakterii Lactobacillus, poprawiając trawienie i odporność.

Jak czosnek wpływa na zdrowie?

Dzięki zawartości ajoenu czosnek ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dlatego skutecznie wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Dobrze działa zmiażdżony czosnek z mlekiem - ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wspomaga pocenie i obniża gorączkę. Ale uwaga: jeśli objawy nie ustępują, skonsultuj się ze specjalistą.

Czosnek działa także przeciwzapalnie, szczególnie u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Obniża ciśnienie, redukuje cholesterol LDL, podnosi HDL i zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału i udaru. W badaniach wykazano też jego wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Mało kto wie, że czosnek może wspierać odchudzanie, ponieważ poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, a błonnik dodatkowo wspiera metabolizm.

Kiedy czosnek szkodzi?

Mimo całego wachlarza korzyści zdrowotnych czosnek nie jest dla każdego. Jako że działa drażniąco, to nie zaleca się go:

  • dzieciom poniżej 10. miesiąca życia,
  • osobom z problemami ze strony układu pokarmowego, tj. wrzody żołądka, nieżyt żołądka,
  • osobom z zapaleniem nerek,
  • przy niskim ciśnieniu tętniczym,
  • podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych (czosnek rozrzedza krew).

U niektórych może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka, wzdęcia czy bóle brzucha. U osób zdrowych bezpieczną ilością będą 1-2 ząbki dziennie. Kolejnym problemem jest zapach. Osoby jedzące dużo czosnku potrafią wydzielać jego aromat przez pot i oddech przez wiele godzin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się