WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo

Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy

Dla niektórych kaszanka jest jak koszmar, inni na samą myśl czują wzmożoną pracę ślinianek. Oprócz jabłek dorzucam jeszcze jeden owoc. W tym wydaniu czaruje smakiem nie tylko zagorzałych fanów.

Kaszanka z jabłkami i gruszkamiKaszanka z jabłkami i gruszkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROBERT RUIDL
Ewa Malinowska

Tradycyjna kaszanka z jabłkiem i cebulą to połączenie, które genialnie równoważy intensywność kaszanki i dodaje jej lekkości. Słodko-kwaśne jabłko, które karmelizuje się na patelni, zapewnia chrupką i odświeżającą przeciwwagę dla kaszy i krwi. Ten klasyczny, doskonale już wszystkim znany duet można w prosty sposób wzbogacić, dodając ekstra owoc, który nada daniu jeszcze lepszy smak. Mowa tutaj o gruszce.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Kaszanka z jabłkiem i gruszką

Kaszanka z jabłkami i gruszkami to danie, które udowadnia, że nawet kuchnia polska, doskonale znana z rodzinnych domów, może zaskakiwać. To idealna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację, a jej przygotowanie zajmie zaledwie kwadrans.

Dorzucając gruszkę do kaszanki, zyskujemy nie tylko dodatkowy smak, ale i porcję komplementów od gości. W trakcie smażenia staje się ona miękka, soczysta i uwalnia delikatny, słodki aromat, który subtelnie otula kaszankę. Dzięki temu danie idealnie balansuje na granicy wytrawności i słodyczy, przełamując dość ciężki smak samej kaszanki. Najlepiej sprawdzi się tutaj twardsza odmiana gruszki, na przykład Konferencja.

Składniki:

  • 2 pęta dobrej jakości kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 1 kwaśne jabłko (np. Szampion, Reneta),
  • 1 twarda gruszka (np. Konferencja),
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w pióra. Z gruszki oraz jabłka usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli.
  3. Dodaj pokrojone kawałki jabłka i gruszki. Smaż razem z cebulą przez 5-7 minut, aż owoce lekko zmiękną i zaczną się karmelizować.
  4. Posyp majerankiem i wymieszaj.
  5. Ułóż kaszankę na patelni, pomiędzy kawałkami owoców i cebuli. Możesz ją naciąć w kilku miejscach, aby skórka nie pękła lub zdjąć z niej osłonkę.
  6. Smaż kaszankę z obu stron na średnim ogniu przez około 5-8 minut, aż będzie dobrze podgrzana, a jej środek stanie się miękki i lekko wycieknie.
  7. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Podawaj kaszankę gorącą, obłożoną słodko-kwaśną mieszanką jabłek, gruszek i cebuli. Serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci