Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Pożywna i pełna warzyw zupa to coś, czego zdecydowanie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. Dziś prym wiedzie rosół czy jarzynowa, jednak śląskie gospodynie od dawna gotują zupę, która naprawdę potrafi postawić na nogi – choć obecnie nie jest już tak popularna, jak powinna.
Jeśli nie jesteś ze Śląska i odwiedzisz tamtejsze rejony, być może usłyszysz nazwę oberiba. Może brzmieć tajemniczo, jednak lata temu znał ją niemal każdy. To śląska zupa, której bazą jest jedno z najbardziej niedocenionych, a jednocześnie niezwykle zdrowych warzyw – kalarepa. Oberiba pokazuje, że kuchnia śląska to coś znacznie więcej niż rolada czy kluski i zdecydowanie warto dać jej szansę.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Tradycyjna, śląska zupa
Oberiba, to tradycyjna śląska zupa, która słynie ze swojej prostoty i smaku. Do przygotowania wystarczy kilka warzyw, a przede wszystkim kalarepa. Niektórym zupa może przypominać popularną jarzynową, która dziś częściej gości na stołach, jednak najwyższy czas, aby oberiba wróciła do łask. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa.
Przepis na oberibę
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki orkiszowej,
- pół pęczka koperku,
- kilka listków świeżego lubczyku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, kalarepę i cebulę.
- Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki i kalarepę pokrój w kostkę.
- Liście kalarepy pokrój w paski, usuwając twardy nerw.
- Rozgrzej garnek, wlej olej i podsmaż cebulę
- Dodaj ziemniaki i kalarepę.
- Chwilę podduś, wlej bulion, dorzuć liście kalarepy i listki lubczyku.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W małej patelni roztop masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i podsmaż 2 minuty. Wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj na gładko i połącz z resztą zupy.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu, zaciągnij śmietaną i dokładnie wymieszaj.
- Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i serwuj gorącą. Smacznego!