Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy

W niedzielne popołudnie w wielu polskich domach unosi się zapach domowego rosołu. Jest tak popularny, że wiele osób zna jego przepis na pamięć. Jednak nie każdy pamięta o pewnym dodatku, który kiedyś był niemal tak oczywistym składnikiem jak włoszczyzna czy porcja mięsa.

Łyżka rosołuŁyżka rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co wrzucić do garnka przygotowując rosół? Przede wszystkim, warzywa, mięso, wodę oraz… lubczyk. Nie jest to pierwsza przyprawa, która przychodzi do głowy, gdy myślimy o tej zupie, jednak kiedyś gospodynie domowe nigdy go nie pomijały. W czasach, gdy wybór przypraw i dodatków był znacznie bardziej ograniczony niż dziś, to właśnie naturalne produkty, wzbogacały smak potraw, a dodatek lubczyku do rosołu jest tego idealnym przykładem.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Lubczyk w rosole

Lubczyk od dawna towarzyszy tradycyjnym rosołom, nadając im wyjątkowy charakter. Jego lekko ziołowy aromat działa jak naturalny wzmacniacz smaku, wydobywając jego pełnię i sprawiając, że każdy łyk zupy jest intensywny i satysfakcjonujący. To naturalny produkt, który w przeciwieństwie do wielu wzmacniaczy smaku nie ma w sobie zbędnej chemii i jest wprost idealny, jeśli zależy ci na zdrowych i smacznych posiłkach.

Poza walorami kulinarnymi, lubczyk posiada również właściwości wspierające zdrowie. Tradycyjnie uważa się, że ułatwia trawienie, działa moczopędnie i lekko rozgrzewająco, dzięki czemu rosół staje się nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem, szczególnie w chłodniejsze dni lub przy lekkim przeziębieniu.

Przepis na rosół z dodatkiem lubczyku

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mieszane z kością (np. skrzydełka i podudzia kurczaka),
  • 2,5-3 l zimnej wody,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • szczypta soli,
  • makaron do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  2. Cebulę przekrój na pół i opal na suchej patelni lub nad ogniem. Dodaj do garnka z mięsem i zmniejsz ogień do minimum.
  3. Wrzuć szczyptę soli, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, czosnek lekko zmiażdżony i lubczyk.
  4. W tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por.
  5. Warzywa pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka z mięsem i cebulą.
  6. Gotuj bardzo powoli przez 2–3 godziny, zbierając szumowiny.
  7. Po ugotowaniu mięsa wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w kawałki.
  8. Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu