Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
W niedzielne popołudnie w wielu polskich domach unosi się zapach domowego rosołu. Jest tak popularny, że wiele osób zna jego przepis na pamięć. Jednak nie każdy pamięta o pewnym dodatku, który kiedyś był niemal tak oczywistym składnikiem jak włoszczyzna czy porcja mięsa.
Co wrzucić do garnka przygotowując rosół? Przede wszystkim, warzywa, mięso, wodę oraz… lubczyk. Nie jest to pierwsza przyprawa, która przychodzi do głowy, gdy myślimy o tej zupie, jednak kiedyś gospodynie domowe nigdy go nie pomijały. W czasach, gdy wybór przypraw i dodatków był znacznie bardziej ograniczony niż dziś, to właśnie naturalne produkty, wzbogacały smak potraw, a dodatek lubczyku do rosołu jest tego idealnym przykładem.
Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji
Lubczyk w rosole
Lubczyk od dawna towarzyszy tradycyjnym rosołom, nadając im wyjątkowy charakter. Jego lekko ziołowy aromat działa jak naturalny wzmacniacz smaku, wydobywając jego pełnię i sprawiając, że każdy łyk zupy jest intensywny i satysfakcjonujący. To naturalny produkt, który w przeciwieństwie do wielu wzmacniaczy smaku nie ma w sobie zbędnej chemii i jest wprost idealny, jeśli zależy ci na zdrowych i smacznych posiłkach.
Poza walorami kulinarnymi, lubczyk posiada również właściwości wspierające zdrowie. Tradycyjnie uważa się, że ułatwia trawienie, działa moczopędnie i lekko rozgrzewająco, dzięki czemu rosół staje się nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem, szczególnie w chłodniejsze dni lub przy lekkim przeziębieniu.
Przepis na rosół z dodatkiem lubczyku
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mieszane z kością (np. skrzydełka i podudzia kurczaka),
- 2,5-3 l zimnej wody,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 kawałek selera,
- 1 kawałek pora,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- szczypta soli,
- makaron do podania.
Sposób przygotowania:
- Włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą.
- Cebulę przekrój na pół i opal na suchej patelni lub nad ogniem. Dodaj do garnka z mięsem i zmniejsz ogień do minimum.
- Wrzuć szczyptę soli, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, czosnek lekko zmiażdżony i lubczyk.
- W tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por.
- Warzywa pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka z mięsem i cebulą.
- Gotuj bardzo powoli przez 2–3 godziny, zbierając szumowiny.
- Po ugotowaniu mięsa wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w kawałki.
- Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego!