Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Każdy ma swoje ulubione dodatki do obiadu, a dla mnie absolutny numer jeden to pyszne, domowe buraczki. Są nie tylko niezwykle zdrowe, a także doskonale komponują się z pieczonymi mięsami, kaszami czy świeżym pieczywem.
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoiczków z najróżniejszymi rodzajami buraczków. Można wybierać między klasycznymi, z chrzanem, z cebulką, wiórkami czy ćwikłą. Osobiście najchętniej sięgam po te ostatnie, ale nie kupuję ich w sklepie, tylko przygotowuję samodzielnie. Nigdy nie zapominam o dodatku chrzanu, który nadaje buraczkom idealnej ostrości i głębi smaku.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Zdrowy dodatek do obiadu
Warto mieć w spiżarni kilka słoiczków domowych buraczków i to nie tylko dlatego, że są pyszne, bo także pełne zdrowia. Są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas i wiele innych cennych minerałów, wspierają odporność i pomagają w codziennej regeneracji organizmu.
Regularne sięganie po buraczki może wzmocnić organizm, szczególnie w sezonie przeziębień, kiedy chcemy dbać o zdrowie nie tylko lekami, ale także dobrze skomponowaną dietą. Choć nie mają szczególnie dużo żelaza, zawarta w nich witamina C i kwas foliowy ułatwiają jego wchłanianie i wspierają produkcję czerwonych krwinek. Mały dodatek, a duży efekt – buraczki to naturalny sposób, by w prosty i smaczny sposób zadbać o siebie.
Przepis na domowe buraczki z chrzanem
Składniki:
- 1,5 kg buraków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 2 czubate łyżki mąki,
- 1 szczypta kwasku cytrynowego,
- 2 łyżki chrzanu,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyj buraki i krótko wyparz je we wrzącej wodzie, a następnie gotuj w łupinach do miękkości.
- Ostudzone obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie rozgrzej garnek, dodaj masło klarowane i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista.
- Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, tworząc złocistą zasmażkę, po czym dodaj starte buraki i mieszaj energicznie.
- Dopraw chrzanem, solą, pieprzem, cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego, gotuj kilka minut, aż smaki się połączą. Tak przygotowane buraczki możesz dodać do obiadu lub przygotować je na zapas.
- Jeśli chcesz przygotować buraczki na zapas, wyparz słoiki i pokrywki.
- Gorące buraczki przekładaj do słoików, zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, lekko dociskając łyżką.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj w garnku z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików przez 15-20 minut od zagotowania.
- Ostudzone przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.