Znana lekarka mówi prawdę o piciu kakao. Wielu z nas nie wie o jednej rzeczy

Pamiętasz kiedy ostatnio piłeś kakao? Jak się okazuje, ten niepozorny napój skrywa ogromny potencjał, o którym warto pamiętać.

Aromatyczne gorące kakao w czerwonym kubkuAromatyczne gorące kakao w czerwonym kubku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MIURA

Kiedy wracam wspomnieniami do szczęśliwych lat dzieciństwa, to czuję od razu smak kakao, które piłam praktycznie codziennie rano do śniadania. Z czasem jednak "wyrosłam" z tego zwyczaju i napój ten zastąpiłam herbatą. A kiedy już poznałam smak kawy, to ona stała się nieodłącznym elementem mojego poranka. 

I myślę, że nie jestem odosobniona przypadkiem w tego typu rutynie. To jednak duży błąd, o czym przekonasz się już za moment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Niepozorne kakao skrywa ogromny potencjał

Jeśli picie kakao kojarzy ci się wyłącznie z przejściową fazą w dzieciństwie, już za moment zmienisz zdanie. Ba, jeszcze dziś powrócisz do rutyny sprzed lat i zaczniesz pić kakao znacznie częściej. Wszystko to przez właściwości zdrowotne i odżywcze, jakie można znaleźć w tym niepozornym napoju

Gwarantuję ci, że po przeczytaniu tego artykułu nie spojrzysz na kakao w ten sam sposób. Dlaczego warto pić kakao? I co można w nim znaleźć? Już wyjaśniam!

Już nigdy więcej nie spojrzysz na kakao w ten sam sposób
Picie kakao może pomóc na wielu płaszczyznach © Adobe Stock | raquel

Lekarka tłumaczy

W sieci za pośrednictwem social mediów udziela się coraz więcej specjalistów. Jednym z nich jest dr Magdalena Cubała-Kucharska, która dzieli się swoją wiedzą na temat szeroko pojętego zdrowia. W jej materiałach można znaleźć też wiele cennych informacji na temat jedzenia. I to właśnie na tej tematyce dzisiaj się skupimy. 

W ostatnim czasie @drcubala opublikowała film, w którym opowiedziała o zaletach picia kakao. Jak się okazuje, znajduje się w nim wiele cennych właściwości, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm na wielu płaszczyznach

Zawiera ono flawonole, procjanoidy i epikakatechiny, które działają przeciwzapalnie, dobrze dla układu sercowo-naczyniowego, a co więcej mogą pomóc w utracie wagi — wyjaśnia specjalistka.

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Lekarka zwraca uwagę na fakt, że kakao ma także korzystny wpływ na mózg. W tym przypadku wspomina o jego działaniu ochronnym. Mało kto wie, że niepozorne kakao zapobiega zarówno chorobie Alzheimera, jak i Parkinsona

Na koniec dr Cubała-Kucharska podkreśla, że kakao działa też przeciwdepresyjnie. Jak sam więc widzisz, argumentów za piciem kakao jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować. Ja na pewno zacznę pić je regularnie, a ty?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie