Jabłka zapiekane w cieście francuskim to idealny przepis na szybką i smaczną przekąskę na słodko. Znajdziesz w niej wszystko to, co najlepsze ? Od pysznych jabłek, po kochaną czekoladę ?
Składniki:
4 szt. jabłka
1 szt. jajko
3/4 szkl. cukier brązowy
2-3 łyżeczki cynamon
1 szt. ciasto francuskie
1/2 szkl. dropsy czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. W małej misce połącz cukier brązowy i cynamon.
2. Następnie obierz jajka i usuń gniazda nasienne z jabłek. Pamiętaj jednak, aby zostawić część jabłka na dnie. Owoc nie może przeciekać. Obtocz jabłka w mieszance cukru i cynamonu.
3. Podziel ciasto francuskie na poziome paski.
4. Następnie obtocz każde jabłko ciastem francuskim. Nie zapomnij również o listkach.
5. W powstałych otworach umieść dropsy czekoladowe. Następnie rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko. Wstaw jabłka do piekarnika na 12 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).