Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Tej jesieni postaw na trio, które z pewnością cię nie zawiedzie. Udka w aromatycznej marynacie upiecz razem z jabłkami i cebulą. Na koniec serwuj z ulubionymi dodatkami i ciesz się niesamowitą kombinacją smakową. Jest tak dobra, że zapada w pamięć na bardzo długo. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • 120 g majonezu,
  • 80 g musztardy,
  • 60 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 5 jabłek,
  • 3 cebule,
  • 5 łyżek oleju roślinnego.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od zamarynowania udek z kurczaka.
  • Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby mięso dobrze połączyło się z aromatyczną mieszanką.
  • Następnie odstaw je na 2 godziny do lodówki.
  • Do przepisu użyj jabłek ze skórką. Wystarczy, że podzielisz owoce w ćwiartki i usuniesz z nich gniazda nasienne.
  • Polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką, która jeszcze bardziej wzbogaci uzyskany efekt.
  • Na dnie naczynia, które będziesz mógł włożyć do piekarnika, umieść cebule podzielone na mniejsze kawałki.
  • Następnie dodaj jabłka i wymieszaj zawartość razem z olejem.
  • Na wierzchu ułóż udka w marynacie, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Upieczone udka serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, jak i ryż, kasza, a nawet bataty. Smacznego.
Więcej wideo
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończyCiasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na HalloweenGalette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą  i sycącą zupęKartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na HalloweenDuszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce