Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tej jesieni postaw na trio, które z pewnością cię nie zawiedzie. Udka w aromatycznej marynacie upiecz razem z jabłkami i cebulą. Na koniec serwuj z ulubionymi dodatkami i ciesz się niesamowitą kombinacją smakową. Jest tak dobra, że zapada w pamięć na bardzo długo. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 120 g majonezu,
- 80 g musztardy,
- 60 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 5 jabłek,
- 3 cebule,
- 5 łyżek oleju roślinnego.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od zamarynowania udek z kurczaka.
- Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby mięso dobrze połączyło się z aromatyczną mieszanką.
- Następnie odstaw je na 2 godziny do lodówki.
- Do przepisu użyj jabłek ze skórką. Wystarczy, że podzielisz owoce w ćwiartki i usuniesz z nich gniazda nasienne.
- Polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką, która jeszcze bardziej wzbogaci uzyskany efekt.
- Na dnie naczynia, które będziesz mógł włożyć do piekarnika, umieść cebule podzielone na mniejsze kawałki.
- Następnie dodaj jabłka i wymieszaj zawartość razem z olejem.
- Na wierzchu ułóż udka w marynacie, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Upieczone udka serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, jak i ryż, kasza, a nawet bataty. Smacznego.