Orzeźwienie i pobudzenie w jednym. Najlepszy sposób na mrożoną kawę
Mrożona kawa to nieodłączony element lata. Zroszeni potem uwielbiamy sięgać po chłodne napoje w ulubionym smaku, a tym lepiej, jeśli ten smak ma w sobie kawowe nuty. Coraz częściej jednak kawy mrożone to kaloryczne desery, które z orzeźwieniem nie mają wiele wspólnego. A można to zrobić szybciej, łatwiej, zdrowiej i to w zaciszu własnej kuchni, bez wydawania kroci na mieście.
06.07.2024 15:32
Szukasz pomysłu na prostą kawę mrożoną, którą bez problemu zrobisz w domu? Bez obaw, nie potrzebujesz nowoczesnych maszynek, ekspresów, sprzętów z wysokiej półki. Po prostu zaparz ulubioną kawę i przygotuj nieco lemoniady. Brzmi... dziwnie? Wypróbuj, a sam zobaczysz, że w tym szaleństwie tkwi sekret idealnego napoju na lato.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa i lemoniada w jednym? Pyszny sposób na mrożoną kawę
Mrożone kawy to zwykle desery lodowe, kalorycznością przekraczające solidny obiad. W takich produktach znajdziemy niewiele mocnego naparu, za to dużo syropów lub innych słodkich dodatków, nie brakuje też sporej ilości mleka, a nawet bitej śmietany. I finalnie zamiast napoju w dłoni dzierżymy deser, który z pewnością nie da nam orzeźwienia, a zaserwuje jedynie gwałtowny skok cukru we krwi.
Zamiast takiej mrożonej kawy lepiej sięgnąć po prosty napój, będący kombinacją kawy i lemoniady. Z jednej strony doda on energii, a to ze względu na obecną w kawie kofeinę, z drugiej zaś zapewni orzeźwienie za sprawą dodatku soku z cytryny. Oczywiście tak przygotowaną mrożoną kawę dobrze jest wzbogacić kroplą słodyczy, gdyż nie każdy przepada za gorzkością kawy i kwaśnymi nutami cytryny, zwłaszcza połączonymi w jedno. Całość wystarczy dopełnić kilkoma kostkami lodu. Pamiętaj jednak, by nie pić zbyt łapczywie tak zimnych napojów, jeśli nie chcesz doznać uczucia zamarzającego mózgu.
Prosta mrożona kawa z lemoniadą do zrobienia w domu. Przepis
Składniki:
- 300 ml zaparzonej mocnej kawy,
- 2 cytryny,
- 50 g syropu klonowego lub innego słodzidła,
- 370 ml wody.
Przygotowanie:
- Z cytryn wyciśnij sok.
- Sok z cytryn i słodzidło wymieszaj, po czym lekko podgrzej, by składniki się połączyły.
- Następnie dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
- Do dwóch wysokich szklanek włóż kostki lodu. Następnie wlej przygotowaną lemoniadę, całość dopełnij schłodzoną kawą.
- Możesz udekorować plastrami cytryny i liśćmi mięty.
Źródło: coffeedesk.pl