PrzepisNapojeOrzeźwienie i pobudzenie w jednym. Najlepszy sposób na mrożoną kawę

Orzeźwienie i pobudzenie w jednym. Najlepszy sposób na mrożoną kawę

Mrożona kawa to nieodłączony element lata. Zroszeni potem uwielbiamy sięgać po chłodne napoje w ulubionym smaku, a tym lepiej, jeśli ten smak ma w sobie kawowe nuty. Coraz częściej jednak kawy mrożone to kaloryczne desery, które z orzeźwieniem nie mają wiele wspólnego. A można to zrobić szybciej, łatwiej, zdrowiej i to w zaciszu własnej kuchni, bez wydawania kroci na mieście.

Jak zrobić dobrą kawę mrożoną?
Jak zrobić dobrą kawę mrożoną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.07.2024 15:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na prostą kawę mrożoną, którą bez problemu zrobisz w domu? Bez obaw, nie potrzebujesz nowoczesnych maszynek, ekspresów, sprzętów z wysokiej półki. Po prostu zaparz ulubioną kawę i przygotuj nieco lemoniady. Brzmi... dziwnie? Wypróbuj, a sam zobaczysz, że w tym szaleństwie tkwi sekret idealnego napoju na lato.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa i lemoniada w jednym? Pyszny sposób na mrożoną kawę

Mrożone kawy to zwykle desery lodowe, kalorycznością przekraczające solidny obiad. W takich produktach znajdziemy niewiele mocnego naparu, za to dużo syropów lub innych słodkich dodatków, nie brakuje też sporej ilości mleka, a nawet bitej śmietany. I finalnie zamiast napoju w dłoni dzierżymy deser, który z pewnością nie da nam orzeźwienia, a zaserwuje jedynie gwałtowny skok cukru we krwi.

Zamiast takiej mrożonej kawy lepiej sięgnąć po prosty napój, będący kombinacją kawy i lemoniady. Z jednej strony doda on energii, a to ze względu na obecną w kawie kofeinę, z drugiej zaś zapewni orzeźwienie za sprawą dodatku soku z cytryny. Oczywiście tak przygotowaną mrożoną kawę dobrze jest wzbogacić kroplą słodyczy, gdyż nie każdy przepada za gorzkością kawy i kwaśnymi nutami cytryny, zwłaszcza połączonymi w jedno. Całość wystarczy dopełnić kilkoma kostkami lodu. Pamiętaj jednak, by nie pić zbyt łapczywie tak zimnych napojów, jeśli nie chcesz doznać uczucia zamarzającego mózgu.

Idealna kawa mrożona na upał to ta bez słodkich i ciężkich dodatków
Idealna kawa mrożona na upał to ta bez słodkich i ciężkich dodatków© Pixabay

Prosta mrożona kawa z lemoniadą do zrobienia w domu. Przepis

Składniki:

  • 300 ml zaparzonej mocnej kawy,
  • 2 cytryny,
  • 50 g syropu klonowego lub innego słodzidła,
  • 370 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Z cytryn wyciśnij sok.
  2. Sok z cytryn i słodzidło wymieszaj, po czym lekko podgrzej, by składniki się połączyły.
  3. Następnie dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
  4. Do dwóch wysokich szklanek włóż kostki lodu. Następnie wlej przygotowaną lemoniadę, całość dopełnij schłodzoną kawą.
  5. Możesz udekorować plastrami cytryny i liśćmi mięty.

Źródło: coffeedesk.pl