Utrapienie lodożerców. Czym spowodowane jest uczucie zamarzającego mózgu?

Przeszywający ból w skroniach i czole często pojawiający się, kiedy łapczywie zjemy spory kawałek lodów albo zbyt dużym haustem wypijemy mocno zmrożony koktajl, nazywamy mrozem w głowie lub po prostu zamarzającym mózgiem. Czym jest spowodowane to nietypowe uczucie? I czy jest niebezpieczne?

Czym jest spowodowane uczucie zamarzającego mózgu? Czym jest spowodowane uczucie zamarzającego mózgu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lodożercy dobrze znają to uczucie – nieprzyjemne, przeszywające, a nawet niekiedy paraliżujące bólem na krótszą chwilę. I mimo że przechodzi szybko, może wywołać niepokój. Czym zatem jest uczucie zamarzającego mózgu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Uczucie zamarzającego mózgu. Czym jest spowodowane?

Zwykle wydaje nam się, że uczucie zamarzającego mózgu ma swój początek wewnątrz czaszki - przeszywający ból odczuwamy zwykle w okolicy czoła i w skroniach. Ból pojawia się najczęściej po zjedzeniu większego kawałka lodów lub wypiciu mocno zmrożonego koktajlu w sporej ilości za jednym razem (ale nie tylko, ból może pojawić się również w zimie np. podczas wdychania zimnego powietrza).

Mróz w głowie, znany również jako brain freeze, posiada naukową nazwę – to sphenopalatine ganglioneuralgia. W rzeczywistości zjawisko to nie oznacza, że zamarza nam mózg, a ma związek z tym, co dzieje się w jamie ustnej. Jak możemy przeczytać na my.clevelandclinic.org, stronie akademickiego centrum medycznego Cleveland Clinic:

"Kiedy organizm odczuwa nagłe, skrajne zimno w ustach lub gardle, próbuje zareagować i rozgrzać się. Naczynia krwionośne na całej głowie rozszerzają się, aby wpuścić dodatkową krew do danego obszaru w celu ogrzania. Ta szybka zmiana wielkości naczyń krwionośnych powoduje nagły ból".

Specjaliści podkreślają jednak, że dokładny mechanizm nie jest jasny. Jak dodaje dr Toni Golden z Harvard Medical School, prawdopodobne jest, że nagłe rozszerzenie ścian tętnic aktywuje nerw trójdzielny, który przekazuje informacje sensoryczne z twarzy i głowy do mózgu.

Czym spowodowane jest uczucie zamarzniętego mózgu?
Czym spowodowane jest uczucie zamarzniętego mózgu? © Canva | tzahiV

Czy uczucie zamarzającego mózgu jest niebezpieczne?

Uczucie zamarzającego mózgu może być bolesne, ale nie jest poważne i szybko ustępuje samoistnie. Tym charakterystycznym bólom głowy możesz zapobiec, unikając szybkiego jedzenia bardzo zimnych potraw czy spożywania zmrożonych napojów. 

Podczas ataku boli nie tylko głowa, ale też często szyja i cała przednia część twarzy. Ból pojawia się po około 10 sekundach i trwa około 20 sekund – do pół minuty. Chcąc szybko złagodzić ból, należy kciukiem lub językiem nacisnąć na podniebienie, aby je szybko ogrzać, lub popijać powoli płyn o temperaturze pokojowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"