Babcia zbierała na sok i dżem. To popularny składnik leków dla sercowców

Głóg w naszym kraju jest spotykany niemal wszędzie, a wrzesień i październik to najlepsza pora na zbiór jego owoców. W tych drzemie prawdziwa moc: nie od dzisiaj wiadomo, że głóg to sprzymierzeniec zdrowego serca.

Glóg Glóg
Źródło zdjęć: © Canva | Udolan

Moja babcia zbierała i suszyła owoce głogu, niekiedy robiła z nich soki i dżemy. Zarówno głóg dwuszyjkowy, jak i jednoszyjkowy (czyli stosowane w lecznictwie) występują w Polsce w stanie dzikim, ale też wykorzystuje się je jako ozdoby ogrodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Głóg - naturalny środek na zdrowe serce

Wyciąg z głogu jest substancją leczniczą stosowaną głównie w leczeniu chorób serca i układu krążenia. Głóg jest źródłem procyjanidów, które wspierają regulację ciśnienia krwi, ponadto roślina ta usprawnia krążenie, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała arytmii serca, działa przeciwmiażdżycowo oraz działa uspokajająca. Warto pamiętać jednak, że głóg nie powinien nigdy zastępować konwencjonalnej opieki medycznej, a wdrożenie go do diety w przypadku osób z chorobami serca powinno zostać skonsultowane z lekarzem.

Na co dobry jest głóg?

Głóg to również źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, niektórych witamin, m.in. witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, i minerałów - potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Znajdują się w nim również kwasy organiczne, takie jak kwas ursolowy i kwas oleanolowy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Z kolei triterpeny obecne w głogu działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu, a także wykazują potencjał przeciwzapalny, przez co głóg bywa stosowany do łagodzenia stanów zapalnych skóry, np. egzemy. Warto dodać, że głóg stosuje się również w przypadku problemów trawiennych, m.in. na niestrawność, biegunkę i zaburzenia pracy żołądka.

Głóg
Głóg © Canva | pejft

Jak stosować głóg?

Owoce głogu są jadalne. Ich zbiór przypada na wrzesień i październik. Wcześniej, od maja do czerwca, można zbierać kwiaty głogu i przyrządzać na ich bazie zdrowe napary. Owoce głogu spożywać można zarówno w formie surowej, jak i przygotować z nich rozmaite przetwory: soki, nalewki, konfitury, napary, a także wino.

Zebrane owoce głogu można również wysuszyć. Najpierw należy je przebrać, umyć i usunąć ogonki oraz pestki. Samo suszenie powinno odbywać się w temperaturze ok. 30 st. C, a pod koniec suszenia - 50 st. C. Z suszonych owoców głogu można przygotować prozdrowotny napar. Wystarczy 2 łyżeczki suszonych owoców głogu zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste