Nasze prababcie zrywały je na potęgę. Skóra była zdrowa, a wątroba jak nowa

W ogrodach i na łąkach znaleźć można wiele roślin, które są remedium na mniej lub bardziej codzienne problemy. Z darów natury żywo czerpała medycyna ludowa, a wraz z nią nasze prababcie i babcie, które zioła wykorzystywały nie tylko do doprawiania potraw. Wiele osób dziś o tym zapomniało, ale warto odkurzyć nieco szufladkę pamięci i wrócić do korzeni.

Jaskółcze zieleJaskółcze ziele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roel Meijer
Ewa Malinowska

Glistnik jaskółcze ziele to nieoceniona roślina, która wciąż gości w wielu domowych apteczkach. Przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza o właściwościach leczniczych tej rośliny sięga czasów naszych prababć. Mówiono na nią "liście Pana Boga" czy "ziele Marii", co doskonale oddaje właściwości. Dziś wiele osób przechodzi koło jaskółczego ziela obojętnie, czasem nawet je przydeptując. To jednak nie jest zwykły chwast, który zaśmieca ogródek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Glistnik jaskółcze ziele - na co pomaga?

Glistnik jaskółcze ziele to naturalny środek stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Jedną z najbardziej znanych właściwości glistnika jest jego zdolność do łagodzenia bólu i znieczulania. Dzięki temu znajduje zastosowanie przy bólach różnego pochodzenia, takich jak bóle głowy, zębów czy stawów. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i pomaga w walce z bakteriami i grzybami, przyspieszając gojenie ran i stanów zapalnych skóry.

Glistnik jaskółcze ziele
Glistnik jaskółcze ziele © Licencjodawca | Olha Mocharska

Jego antyseptyczne działanie najczęściej wykorzystuje się w leczeniu ran, wyprysków i innych zmian skórnych o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. To częsty składnik naturalnych maści, które wspomagają leczenie łuszczycy czy usuwanie brodawek skórnych zwanych także kurzajkami.

Zdrowy napar z glistnika

Jaskółcze ziele to jednak nie tylko dobry składnik maści i toników do twarzy. Mało osób wie, że przygotować z niego można również zdrowy napar. Pomaga on w leczeniu dolegliwości trzustki czy wątroby.

Napar z jaskółczego ziela
Napar z jaskółczego ziela © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Jedną część świeżego ziela zalej trzema częściami ciepłej, przegotowanej wody. Odstaw na około 5 godzin, aby składniki aktywne przeszły do naparu. Po upływie tego czasu napar należy odcedzić i przelać do szczelnie zamkniętego naczynia. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 72 godziny. Pij 3 razy dziennie po 30 ml.

Nie dla każdego

Stosowanie preparatów z glistnika wymaga ostrożności. Mimo wielu właściwości leczniczych glistnik może być toksyczny przy nadmiernym stosowaniu. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, który podpowie, czy to rozwiązanie odpowiednie dla naszego organizmu. Z ilością nie można przesadzać. Jaskółczego ziela nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią czy też dzieci.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?