Nasze prababcie zrywały je na potęgę. Skóra była zdrowa, a wątroba jak nowa

W ogrodach i na łąkach znaleźć można wiele roślin, które są remedium na mniej lub bardziej codzienne problemy. Z darów natury żywo czerpała medycyna ludowa, a wraz z nią nasze prababcie i babcie, które zioła wykorzystywały nie tylko do doprawiania potraw. Wiele osób dziś o tym zapomniało, ale warto odkurzyć nieco szufladkę pamięci i wrócić do korzeni.

Jaskółcze zieleJaskółcze ziele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roel Meijer
Ewa Malinowska

Glistnik jaskółcze ziele to nieoceniona roślina, która wciąż gości w wielu domowych apteczkach. Przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza o właściwościach leczniczych tej rośliny sięga czasów naszych prababć. Mówiono na nią "liście Pana Boga" czy "ziele Marii", co doskonale oddaje właściwości. Dziś wiele osób przechodzi koło jaskółczego ziela obojętnie, czasem nawet je przydeptując. To jednak nie jest zwykły chwast, który zaśmieca ogródek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Glistnik jaskółcze ziele - na co pomaga?

Glistnik jaskółcze ziele to naturalny środek stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Jedną z najbardziej znanych właściwości glistnika jest jego zdolność do łagodzenia bólu i znieczulania. Dzięki temu znajduje zastosowanie przy bólach różnego pochodzenia, takich jak bóle głowy, zębów czy stawów. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i pomaga w walce z bakteriami i grzybami, przyspieszając gojenie ran i stanów zapalnych skóry.

Glistnik jaskółcze ziele
Glistnik jaskółcze ziele © Licencjodawca | Olha Mocharska

Jego antyseptyczne działanie najczęściej wykorzystuje się w leczeniu ran, wyprysków i innych zmian skórnych o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. To częsty składnik naturalnych maści, które wspomagają leczenie łuszczycy czy usuwanie brodawek skórnych zwanych także kurzajkami.

Zdrowy napar z glistnika

Jaskółcze ziele to jednak nie tylko dobry składnik maści i toników do twarzy. Mało osób wie, że przygotować z niego można również zdrowy napar. Pomaga on w leczeniu dolegliwości trzustki czy wątroby.

Napar z jaskółczego ziela
Napar z jaskółczego ziela © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Jedną część świeżego ziela zalej trzema częściami ciepłej, przegotowanej wody. Odstaw na około 5 godzin, aby składniki aktywne przeszły do naparu. Po upływie tego czasu napar należy odcedzić i przelać do szczelnie zamkniętego naczynia. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 72 godziny. Pij 3 razy dziennie po 30 ml.

Nie dla każdego

Stosowanie preparatów z glistnika wymaga ostrożności. Mimo wielu właściwości leczniczych glistnik może być toksyczny przy nadmiernym stosowaniu. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, który podpowie, czy to rozwiązanie odpowiednie dla naszego organizmu. Z ilością nie można przesadzać. Jaskółczego ziela nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią czy też dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇