Rośnie w przydrożnych rowach i na trawnikach. Wypij przed snem, zaśniesz jak dziecko

Wracające do łask ziołolecznictwo sprawiło, że społeczeństwo na nowo odkrywa dary natury, które rosną wokół nas, a o których właściwościach leczniczych nie mieliśmy do tej pory pojęcia. Jedną z takich niepozornych roślin jest jaskółcze ziele, z którego możesz przyrządzić m.in. uspokajający napar. Jak wygląda? Gdzie rośnie? I przede wszystkim: co sprawia, że jest ono takie wyjątkowe? Odpowiadamy.

ObrazekJaskółcze ziele to bylina o niesamowitych właściwościach -Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Nasi przodkowie, w przypadku różnego rodzaju dolegliwości, nie mieli takiego komfortu, jak my i nie mogli po prostu udać się do apteki. Dzisiaj ich patenty na powrót do zdrowia ponownie znalazły się w obszarze zainteresowań, zwłaszcza wśród tych osób, które chcą się wyłamać ze stereotypu Polaka — lekomana. Stosowane "z głową" ziołolecznictwo ma dużo sensu, a początek przygody z tą dziedziną medycyny powinien odbyć się poprzez poznanie niesamowitych właściwości roślin, które mijamy na co dzień.

Jaskółcze ziele, zwane też glistnikiem, żółtnikiem czy żółtym groszkiem, jest byliną, która występuje powszechnie na łąkach, poboczach dróg, w parkach i zaroślach. Słowem: wszędzie tam, gdzie nie spodziewaliśmy się odnaleźć rośliny o niezwykłych, prozdrowotnych funkcjach. Jak się okazuje, potrafi ona skutecznie zastąpić wiele medykamentów z apteki.

Obrazek
Jaskółcze ziele porasta łąki i pobocza dróg - Pyszności; foto: Canva

Jaskółcze ziele — właściwości

Glistnik jest wieloletnią byliną o charakterystycznych, niewielkich, żółtozłotych kwiatach. Zazwyczaj osiąga wysokość około 50 centymetrów, a identyfikuje się je poprzez złamanie łodygi. Żółto-pomarańczowy sok, który się z niej wydziela, jest niejako jej znakiem rozpoznawczym i to między innymi w nim znajduje się bogactwo tej rośliny.

Już tysiące lat temu jaskółcze ziele służyło naszym przodkom do przyrządzania naparów przeciwbólowych, a w Chinach — do poprawy krążenia krwi. Ta bylina ceniona jest przede wszystkim za zawartość 30 związków alkaloidów, które odpowiednio stosowane, wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Napar z liści pobudza wydzielanie żółci i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Działa też przeciwgrzybiczo i uspokajająco, a stosowany zewnętrznie sok z łodygi doskonale radzi sobie z kurzajkami i brodawkami. Ponadto przyspiesza gojenie drobnych ran i zadrapań.

Napar z glistnika. Na co pomoże?

Wypicie naparu z jaskółczego ziela jest sposobem na uspokojenie i wiele osób stosuje to rozwiązanie przed snem. Żeby go przyrządzić, należy wcześniej przygotować susz ze zmielonego ziela albo korzeni, zalać wrzątkiem, a po pół godziny przecedzić i wypić. Nie powinno się przekraczać zalecanej dawki dziennej - 150 ml, a stosowanie naparu należy wcześniej skonsultować z lekarzem.

Obrazek
Jaskółcze ziele można w prosty sposób zmienić w napar - Pyszności; foto: Canva

Drugim najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie glistnika, jest stworzenie z niego maści. Zawarte w niej kwasy przeciwdziałają egzemie, łuszczycy i grzybicy. Maść z jaskółczego ziela chroni skórę przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów, a obecne w niej karotenoidy i olejki eteryczne działają antyalergicznie.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach