Rośnie w przydrożnych rowach i na trawnikach. Wypij przed snem, zaśniesz jak dziecko

Wracające do łask ziołolecznictwo sprawiło, że społeczeństwo na nowo odkrywa dary natury, które rosną wokół nas, a o których właściwościach leczniczych nie mieliśmy do tej pory pojęcia. Jedną z takich niepozornych roślin jest jaskółcze ziele, z którego możesz przyrządzić m.in. uspokajający napar. Jak wygląda? Gdzie rośnie? I przede wszystkim: co sprawia, że jest ono takie wyjątkowe? Odpowiadamy.

ObrazekJaskółcze ziele to bylina o niesamowitych właściwościach -Pyszności; foto: Canva

Nasi przodkowie, w przypadku różnego rodzaju dolegliwości, nie mieli takiego komfortu, jak my i nie mogli po prostu udać się do apteki. Dzisiaj ich patenty na powrót do zdrowia ponownie znalazły się w obszarze zainteresowań, zwłaszcza wśród tych osób, które chcą się wyłamać ze stereotypu Polaka — lekomana. Stosowane "z głową" ziołolecznictwo ma dużo sensu, a początek przygody z tą dziedziną medycyny powinien odbyć się poprzez poznanie niesamowitych właściwości roślin, które mijamy na co dzień.

Jaskółcze ziele, zwane też glistnikiem, żółtnikiem czy żółtym groszkiem, jest byliną, która występuje powszechnie na łąkach, poboczach dróg, w parkach i zaroślach. Słowem: wszędzie tam, gdzie nie spodziewaliśmy się odnaleźć rośliny o niezwykłych, prozdrowotnych funkcjach. Jak się okazuje, potrafi ona skutecznie zastąpić wiele medykamentów z apteki.

Obrazek
Jaskółcze ziele porasta łąki i pobocza dróg - Pyszności; foto: Canva

Jaskółcze ziele — właściwości

Glistnik jest wieloletnią byliną o charakterystycznych, niewielkich, żółtozłotych kwiatach. Zazwyczaj osiąga wysokość około 50 centymetrów, a identyfikuje się je poprzez złamanie łodygi. Żółto-pomarańczowy sok, który się z niej wydziela, jest niejako jej znakiem rozpoznawczym i to między innymi w nim znajduje się bogactwo tej rośliny.

Już tysiące lat temu jaskółcze ziele służyło naszym przodkom do przyrządzania naparów przeciwbólowych, a w Chinach — do poprawy krążenia krwi. Ta bylina ceniona jest przede wszystkim za zawartość 30 związków alkaloidów, które odpowiednio stosowane, wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Napar z liści pobudza wydzielanie żółci i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Działa też przeciwgrzybiczo i uspokajająco, a stosowany zewnętrznie sok z łodygi doskonale radzi sobie z kurzajkami i brodawkami. Ponadto przyspiesza gojenie drobnych ran i zadrapań.

Napar z glistnika. Na co pomoże?

Wypicie naparu z jaskółczego ziela jest sposobem na uspokojenie i wiele osób stosuje to rozwiązanie przed snem. Żeby go przyrządzić, należy wcześniej przygotować susz ze zmielonego ziela albo korzeni, zalać wrzątkiem, a po pół godziny przecedzić i wypić. Nie powinno się przekraczać zalecanej dawki dziennej - 150 ml, a stosowanie naparu należy wcześniej skonsultować z lekarzem.

Obrazek
Jaskółcze ziele można w prosty sposób zmienić w napar - Pyszności; foto: Canva

Drugim najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie glistnika, jest stworzenie z niego maści. Zawarte w niej kwasy przeciwdziałają egzemie, łuszczycy i grzybicy. Maść z jaskółczego ziela chroni skórę przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów, a obecne w niej karotenoidy i olejki eteryczne działają antyalergicznie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości