Właśnie tak naprawdę wpływa na organizm. Sezon trwa w najlepsze

Cukinia, mało wymagające warzywo o wielu zaletach, staje się królową letniej kuchni. Dzięki swej uniwersalności, można ją spotkać w różnych formach i daniach, od prostych śniadań po wykwintne obiady. Co tak naprawdę sprawia, że jest ona tak ceniona w diecie?

Tak cukinia naprawdę wpływa na organizm.Tak cukinia naprawdę wpływa na organizm.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Marcin Michałowski

Cukinia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, które idealnie wpisuje się w zdrową, lekką dietę. Latem i wczesną jesienią, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze, warto włączyć ją do codziennego menu. Cukinia nie tylko smakuje wyśmienicie, ale ma również niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Bogata w cenne składniki odżywcze i niskokaloryczna, cukinia powinna znaleźć się w jadłospisie każdej osoby dbającej o zdrowie i sylwetkę. Oto jak dokładnie wpływa na nasz organizm i dlaczego warto się nią cieszyć, póki sezon trwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Różnorodność w diecie: cukinia na śniadanie

Jajka sadzone na cukinii z dodatkami boczku to śniadanie, które rozbudzi nawet lepiej niż kawa i dostarczy energii na cały poranek. Do tego przepisu z przyjemnością wraca się, gdy znudzą ci się zwykłe jajka lub jajecznica. Śniadania zdecydowanie nie muszą być nudne i sztampowe. Korzystając z cukiniowego urodzaju, warto przemycić to warzywo nie tylko do obiadowych placków czy zapiekanek, ale również na śniadanie. W wersji z sadzonymi jajkami, boczkiem oraz domowym pesto bazyliowym, skradnie serca nie tylko osobom na diecie keto.

Osoby na diecie ketogenicznej ograniczają znacząco spożycie węglowodanów w diecie. Ogranicza się produkty zbożowe oraz cukry i dużą część owoców. Głównym źródłem energii są tłuszcze. To dość trudna restrykcyjna dieta, którą powinno przeprowadzać się pod opieką dietetyka, który zadba o odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych, by uniknąć niedoborów.

Cukinia – bomba witaminowa i mineralna

Cukinia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie. Zawiera również witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto, cukinia jest źródłem beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A, ważną dla zdrowia oczu i skóry. Nie można zapomnieć o minerałach, takich jak potas, magnez, wapń i żelazo, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie.

Dlaczego warto jeść cukinię?

  • Wspiera układ odpornościowy: Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, cukinia wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
  • Dba o serce: Potas zawarty w cukinii pomaga regulować ciśnienie krwi i chroni serce.
  • Poprawia trawienie: Błonnik zawarty w cukinii wspomaga pracę jelit i reguluje procesy trawienia.
  • Chroni wzrok: Luteina i zeaksantyna, obecne w cukinii, pomagają zapobiegać chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Ma właściwości przeciwzapalne: Dzięki zawartości polifenoli, cukinia działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, co pomaga zwalczać wolne rodniki.

Cukinia – na co uważać?

Chociaż cukinia to warzywo pełne korzyści zdrowotnych, istnieją pewne kwestie, na które należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim, jeśli cukinia ma gorzki smak, lepiej jej nie spożywać. Gorzki smak może świadczyć o obecności kukurbitacyny – substancji, która w dużych ilościach może być szkodliwa. Spożycie cukinii o wysokiej zawartości kukurbitacyny może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak wzdęcia, biegunka czy bóle brzucha.

Na szczęście przypadki zatrucia cukinią są rzadkie, a większość warzyw dostępnych na rynku jest całkowicie bezpieczna do spożycia. Wystarczy tylko zwracać uwagę na smak i unikać gorzkich egzemplarzy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥