Polacy traktują jak odpad. Wzmacnia potencję jak viagra i nie ma skutków ubocznych

Co zrobić ze skórką arbuza? Jeśli myślisz, że nadaje się tylko do wyrzucenia, czas to zmienić. Ta niepozorna część owocu kryje wyjątkowe właściwości, które mogą poprawić odporność, wspomóc funkcjonowanie mózgu, a także zwiększyć ochotę na seks.

skórkiSkórka arbuza jest niedoceniana.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Arbuz to owoc, który kojarzy się głównie z latem, bo świetnie orzeźwia i pomaga zaspokoić pragnienie. Jego miąższ ma też sporo wartości odżywczych, ale skórka? Jej właściwości mogą cię zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan à la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Jest jadalna!

Skórka arbuza, co niektórych może zdziwić, jest jadalna. Wcześniej wystarczy pozbyć się cienkiej ciemnozielonej zewnętrznej warstwy, np. za pomocą obieraczki. Warto jednak pamiętać, że przed spożyciem skórki arbuza należy dokładnie umyć owoc, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni.

Nadaje się nawet na konfitury

Skórka z arbuza jest bogata w witaminy i składniki odżywcze: witaminę C, witaminę A, potas i błonnik. Zawiera naturalne związki o właściwościach antyoksydacyjnych, takie jak likopen, beta-karoten i luteina. To one pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie, które przyczyniają się do różnych schorzeń. Skórka arbuza jest też bogata w błonnik ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Ze skórki arbuza można przygotować konfiturę, kiszonkę lub dodawać ją do lemoniady.

Może pomóc mężczyznom

A co może mieć wspólnego skórka arbuza z potencją i ochotą na seks? W 2008 roku dr Bhimu Patil, dyrektor Texas A&M's Fruit and Vegetable Improvement Center, opublikował badanie, z którego wynika, że skórka arbuza (poza pozytywnym wpływem na odporność i pracę mózgu) wykazuje podobne oddziaływanie na naczynia krwionośne ludzkiego organizmu, co słynna niebieska tabletka. Zawiera ona bowiem cytrulinę i argininę, które mają korzystne działanie na męską potencję. Dr Bhimu Patil zauważył, że arginina zwiększa poziom tlenku azotu, co prowadzi do rozluźnienia naczyń krwionośnych, podobnie jak w przypadku znanego leku. Dzięki temu może wspomagać leczenie zaburzeń erekcji, a nawet im zapobiegać.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości