Zauważyłeś takie objawy? Lepiej zrezygnuj z jedzenia arbuzów

Arbuzy wydają się wprost idealnymi owocami na lato. Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik. Jednak nie każdy może je jeść. Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?

arbuz
Czasami trzeba zrezygnować z tego letniego przysmaku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Arbuza latem można jeść na okrągło. Pasuje do wytrawnych sałatek, na przykład z fetą, można z niego zrobić lemoniadę, dodać do deseru lub po prostu zjeść na przekąskę. Okazuje się jednak, że lepiej z nim nie przesadzać, a czasami wręcz trzeba z niego zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Zdrowy, ale...

Arbuz kojarzy się z latem i upalnymi dniami. Wiele osób spożywa go bez umiaru, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak przy niektórych dolegliwościach po jego zjedzeniu mogą pojawić się nieprzyjemne skutki. Przede wszystkim osoby z niewydolnością nerek powinny ograniczyć jego spożycie, ze względu na wysoką zawartość potasu. W skrajnych przypadkach zaleca się całkowite wyeliminowanie arbuza z diety, szczególnie jeśli ktoś jest na niego uczulony (to zdarza się bardzo rzadko).

Wcale nie tak dużo

Dla osób na diecie eliminacyjnej FODMAP arbuz może być problematyczny ze względu na zawartość fruktozy. Istnieje także powszechne przekonanie, że arbuz ma wysoki poziom cukru, co może budzić obawy u diabetyków. W rzeczywistości jednak osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać arbuzy, pod warunkiem zachowania umiaru, gdyż zawierają one stosunkowo mało cukru - około 7 gramów na 100 gramów produktu.

Skąd ten czerwony kolor

Arbuzy są bogate w likopen, fitoskładnik, który naturalnie występuje w warzywach i owocach. Likopen jest znany z działania antybakteryjnego, przeciwgrzybiczego i antywirusowego. To właśnie likopen nadaje arbuzom, pomidorom i czerwonym grejpfrutom ich charakterystyczny czerwony kolor. Półtora kubka arbuza może dostarczyć około 9-13 miligramów likopenu, co jest o 40 proc. więcej niż w surowych pomidorach.

Idealny dla sportowców

Jedzenie arbuza jest korzystne dla nawodnienia organizmu. Jego sok jest bogaty w elektrolity i przed intensywnym treningiem może zmniejszyć bolesność mięśni oraz częstość akcji serca. Badania opublikowane w 2015 roku w "Journal of Applied Physiology" wykazały, że cytrulina z arbuza może znacznie poprawić wyniki sportowe. Osoby biorące suplementy cytruliny zauważyły zwiększoną wydajność oraz większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze czy sprint.

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej