PrzepisDietaZauważyłeś takie objawy? Lepiej zrezygnuj z jedzenia arbuzów

Zauważyłeś takie objawy? Lepiej zrezygnuj z jedzenia arbuzów

Czasami trzeba zrezygnować z tego letniego przysmaku.
Czasami trzeba zrezygnować z tego letniego przysmaku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2024 18:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Arbuzy wydają się wprost idealnymi owocami na lato. Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik. Jednak nie każdy może je jeść. Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?

Arbuza latem można jeść na okrągło. Pasuje do wytrawnych sałatek, na przykład z fetą, można z niego zrobić lemoniadę, dodać do deseru lub po prostu zjeść na przekąskę. Okazuje się jednak, że lepiej z nim nie przesadzać, a czasami wręcz trzeba z niego zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowy, ale...

Arbuz kojarzy się z latem i upalnymi dniami. Wiele osób spożywa go bez umiaru, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak przy niektórych dolegliwościach po jego zjedzeniu mogą pojawić się nieprzyjemne skutki. Przede wszystkim osoby z niewydolnością nerek powinny ograniczyć jego spożycie, ze względu na wysoką zawartość potasu. W skrajnych przypadkach zaleca się całkowite wyeliminowanie arbuza z diety, szczególnie jeśli ktoś jest na niego uczulony (to zdarza się bardzo rzadko).

Wcale nie tak dużo

Dla osób na diecie eliminacyjnej FODMAP arbuz może być problematyczny ze względu na zawartość fruktozy. Istnieje także powszechne przekonanie, że arbuz ma wysoki poziom cukru, co może budzić obawy u diabetyków. W rzeczywistości jednak osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać arbuzy, pod warunkiem zachowania umiaru, gdyż zawierają one stosunkowo mało cukru - około 7 gramów na 100 gramów produktu.

Skąd ten czerwony kolor

Arbuzy są bogate w likopen, fitoskładnik, który naturalnie występuje w warzywach i owocach. Likopen jest znany z działania antybakteryjnego, przeciwgrzybiczego i antywirusowego. To właśnie likopen nadaje arbuzom, pomidorom i czerwonym grejpfrutom ich charakterystyczny czerwony kolor. Półtora kubka arbuza może dostarczyć około 9-13 miligramów likopenu, co jest o 40 proc. więcej niż w surowych pomidorach.

Idealny dla sportowców

Jedzenie arbuza jest korzystne dla nawodnienia organizmu. Jego sok jest bogaty w elektrolity i przed intensywnym treningiem może zmniejszyć bolesność mięśni oraz częstość akcji serca. Badania opublikowane w 2015 roku w "Journal of Applied Physiology" wykazały, że cytrulina z arbuza może znacznie poprawić wyniki sportowe. Osoby biorące suplementy cytruliny zauważyły zwiększoną wydajność oraz większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze czy sprint.

arbuzowocedieta