Zauważyłeś takie objawy? Lepiej zrezygnuj z jedzenia arbuzów

Arbuzy wydają się wprost idealnymi owocami na lato. Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik. Jednak nie każdy może je jeść. Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?

arbuz
Czasami trzeba zrezygnować z tego letniego przysmaku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Arbuza latem można jeść na okrągło. Pasuje do wytrawnych sałatek, na przykład z fetą, można z niego zrobić lemoniadę, dodać do deseru lub po prostu zjeść na przekąskę. Okazuje się jednak, że lepiej z nim nie przesadzać, a czasami wręcz trzeba z niego zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Zdrowy, ale...

Arbuz kojarzy się z latem i upalnymi dniami. Wiele osób spożywa go bez umiaru, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak przy niektórych dolegliwościach po jego zjedzeniu mogą pojawić się nieprzyjemne skutki. Przede wszystkim osoby z niewydolnością nerek powinny ograniczyć jego spożycie, ze względu na wysoką zawartość potasu. W skrajnych przypadkach zaleca się całkowite wyeliminowanie arbuza z diety, szczególnie jeśli ktoś jest na niego uczulony (to zdarza się bardzo rzadko).

Wcale nie tak dużo

Dla osób na diecie eliminacyjnej FODMAP arbuz może być problematyczny ze względu na zawartość fruktozy. Istnieje także powszechne przekonanie, że arbuz ma wysoki poziom cukru, co może budzić obawy u diabetyków. W rzeczywistości jednak osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać arbuzy, pod warunkiem zachowania umiaru, gdyż zawierają one stosunkowo mało cukru - około 7 gramów na 100 gramów produktu.

Skąd ten czerwony kolor

Arbuzy są bogate w likopen, fitoskładnik, który naturalnie występuje w warzywach i owocach. Likopen jest znany z działania antybakteryjnego, przeciwgrzybiczego i antywirusowego. To właśnie likopen nadaje arbuzom, pomidorom i czerwonym grejpfrutom ich charakterystyczny czerwony kolor. Półtora kubka arbuza może dostarczyć około 9-13 miligramów likopenu, co jest o 40 proc. więcej niż w surowych pomidorach.

Idealny dla sportowców

Jedzenie arbuza jest korzystne dla nawodnienia organizmu. Jego sok jest bogaty w elektrolity i przed intensywnym treningiem może zmniejszyć bolesność mięśni oraz częstość akcji serca. Badania opublikowane w 2015 roku w "Journal of Applied Physiology" wykazały, że cytrulina z arbuza może znacznie poprawić wyniki sportowe. Osoby biorące suplementy cytruliny zauważyły zwiększoną wydajność oraz większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze czy sprint.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości