Zauważyłeś takie objawy? Lepiej zrezygnuj z jedzenia arbuzów

Arbuzy wydają się wprost idealnymi owocami na lato. Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik. Jednak nie każdy może je jeść. Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?

arbuz
Czasami trzeba zrezygnować z tego letniego przysmaku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Arbuza latem można jeść na okrągło. Pasuje do wytrawnych sałatek, na przykład z fetą, można z niego zrobić lemoniadę, dodać do deseru lub po prostu zjeść na przekąskę. Okazuje się jednak, że lepiej z nim nie przesadzać, a czasami wręcz trzeba z niego zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Zdrowy, ale...

Arbuz kojarzy się z latem i upalnymi dniami. Wiele osób spożywa go bez umiaru, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak przy niektórych dolegliwościach po jego zjedzeniu mogą pojawić się nieprzyjemne skutki. Przede wszystkim osoby z niewydolnością nerek powinny ograniczyć jego spożycie, ze względu na wysoką zawartość potasu. W skrajnych przypadkach zaleca się całkowite wyeliminowanie arbuza z diety, szczególnie jeśli ktoś jest na niego uczulony (to zdarza się bardzo rzadko).

Wcale nie tak dużo

Dla osób na diecie eliminacyjnej FODMAP arbuz może być problematyczny ze względu na zawartość fruktozy. Istnieje także powszechne przekonanie, że arbuz ma wysoki poziom cukru, co może budzić obawy u diabetyków. W rzeczywistości jednak osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać arbuzy, pod warunkiem zachowania umiaru, gdyż zawierają one stosunkowo mało cukru - około 7 gramów na 100 gramów produktu.

Skąd ten czerwony kolor

Arbuzy są bogate w likopen, fitoskładnik, który naturalnie występuje w warzywach i owocach. Likopen jest znany z działania antybakteryjnego, przeciwgrzybiczego i antywirusowego. To właśnie likopen nadaje arbuzom, pomidorom i czerwonym grejpfrutom ich charakterystyczny czerwony kolor. Półtora kubka arbuza może dostarczyć około 9-13 miligramów likopenu, co jest o 40 proc. więcej niż w surowych pomidorach.

Idealny dla sportowców

Jedzenie arbuza jest korzystne dla nawodnienia organizmu. Jego sok jest bogaty w elektrolity i przed intensywnym treningiem może zmniejszyć bolesność mięśni oraz częstość akcji serca. Badania opublikowane w 2015 roku w "Journal of Applied Physiology" wykazały, że cytrulina z arbuza może znacznie poprawić wyniki sportowe. Osoby biorące suplementy cytruliny zauważyły zwiększoną wydajność oraz większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze czy sprint.

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥